Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kasiaa23

czy ktores mialy tak na pierwszym usg???

Polecane posty

Gość Kasiaa23

mialyscie tak ze nie zgadzala wam sie data prawdopodobnego zaplodnienia z tym co wyszlo na usg. bo ja tak mam i w konsekwencji nie wiem dokladnie w ktorym tyg jestem... czy liczyc tak jak gin... ale wtedy zajsc w ciaze nie moglam... czy po prosty dzidzius rozwijal sie powoli i sie to wyrowna ( dodam ze mama tak miala ze mna)

dlaczego lekarza nie zapytałaś? na początku raczej się zgadzają te terminy +/- kilka dni

ja miałam cykle 30 kilku dniowe i na początku lekarz się zaniepokoił, ze nie ma serduszka, ale późnie zapytał jak długie mam cykle i sprawa sie wyjaśniła

Gość Kasiaa23
no wlasnie on wiedzial ze mi sie nie zgadza... ale nic na to nie powiedzial jak teraz cos wyjdzie nie tak to bede sie dopytywac. u mnie to bylo jeszcze tak ze mialam okres( no niby bo mi wlasnie wydaje sie ze juz bylam w ciazy) 19 stycznia pozniej zrobilam test 14 lutego i byly 2 kreski a od konca okresy nie wspolzylismy wiec musialam zajsc na poczatku stycznia a jak bylam miesiac temu na usg to cytuje"ciąza jest wielkosci ok 8 tygodniowego płodu" no i nie wiem czy cos nie tak ale gdyby tak bylo to chyba by cos powiedzial. a kazal mi zrobic tylko badania i przyjsc za miesiac no i ide w środe. mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze.

ja mam tak ze miedzy terminem z usg a miesiaczkowym jest 3 tyg wiec to tez duzo ale lekarz mi powiedzial zebym liczyla wedlug usg

Gość Kasiaa23
dodam ze serdyszko juz widzialam wtedy a cykle mialam przewaznie regularne.

Gość ja tez mam tak samo i
rowniez nie wiem ktory to tydzien mojej ciazy, w poniedzialek ide na usg, ale w sumie mi samej jest ciezko okreslic, bo okresu nie mialam w marcu, teraz w kwietniu tez nie mam bo jestem w ciazy, ale mialam w lutym i od tamtej pory sie niezabezpieczalismy, a przez 2-3 tygodnie wspolzylismy codziennie wiec jak tu okreslic co do dnia jak nawet co do tygodnia nie jestem w stanie

Gość Kasiaa23
no u mnie roznica to ok miesiaca no i jakbym liczyla tak jak usg no to wlasnie musialoby to byc niepokalane poczecie... no i po tygodniu mialabym pierwsze objawy i 2 kreski na tescie. ale ja juz podejrzewalam w ten niby okres ze jestem w ciazy.

ja myślałam, ze do zapłodnienia doszło wcześniej, ale okazało się, z ejednak później

najwazniejsze ze jest sie w ciazy i trzeba byc teraz dobrej mysli a na nastepnym usg powinno sie wszystko wyjasnic

Gość Kasiaa23
no wlasnie nie sugeruje sie tym okresem bo to nie byl nawet okres tylko plamienia w ciazy i tylko w tym jednym miesiacu tak mialam. zaczelam ten temat bo wkurza mnie to ze kol. pytaja nas ktory to miesiac a ja nie moge dokladnie powiedziec... no i caly czas mysle zeby wszystko bylo w porzadku...

bedzie wszystko okej glowa do gory :) a na tym pierwszym usg to nie powiedzial ci ktory to moze byc tydzien z pomiarow

Gość Kasiaa23
no wtedy powiedzial ze ciaza jest wielkosci 8 tygod plodu.. a usg bylo 27 marca

Gość Ja tak m iałam
Z usg dziecko było aż 17 dni starsze niż licząc od miesiączki.Termin ustaliłyśmy jednak wg OM a mały urodził się w terminie z usg:)

Gość takasee
po każdym usg jakie miała przeprowadzone w ciąży termin porodu zmieniał się od 17 czerwca - 1 badanie do teraz najświeższe 4 czerwiec więc sama widzisz, że różnie to bywa. poczekaj na kolejne poproś lekarza o skierowanie na usg prenatalne które lada moment możesz wykonać bo od 11 do 13 tygodnia. tam dokładnie lekarz ci pomierzy malucha i powie jak jest rozwinięty (na jaki tydzień) albo pójdź prywatnie na takie badanie (na śląsku koszt to ok 150zł) dodatkowo wykluczysz tym usg choroby genetyczne.

Gość mordziata
ja mam termin z OM na 30.11, a z usg na 14.12.

Gość laluna88
wszystko zalezy od sprzetu. wedlug warszawskiego(b dobrego) usg termin mialam na 9.12 , na badziewnym usg na prowincji 21.12 a weglog kalendarzyka na 11.12 hehe urdzilam 8.12

Gość ghifwugfilqgf;
tygodnie ciązy liczy sie troszke inaczej, tzn ja mialam ciąże stwierdzoną w 5 tygodniu, a byly to 3 tygodnie od zajscia w ciążę. Przyklad- @ 1-go dni plodne 14-go- poczęcie nastepnego pierwszego nie ma @, robimy test i nie jest to 2-gi tydzien ciąży, tylko juz 4 lub 5.

Gość OUPiS
A nie wynika ta różnica z tego, ze lekarze często liczą ciąże od pierwszego dnia ostatniej miesiączki?

Gość jyyuyy
wiadomo,że USG pokaże dokładniej kiedy doszło do zapłodnienia..przecież kobieta nie wiew 100% kiedy miała owulacje...może tylko przypuszczać...chyba, że miała wcześniej monitoring - to wtedy wie na pewno...

Gość ulka zet
to w takim razie kiedy zglosic sie na IP do porodu?

Gość takasee
na ip zgłaszasz się jak dostaniesz skurczy ewentualnie jak masz umówioną cesarkę. nie wcześniej. wszystkie badania usg dają nam tylko orientacyjny wiek płodu. w pierwszym trymestrze z tego co pamiętam wylicza się to z długości od czubka główki do czubka dupki dzidziucha a później z długości kości udowej do jakiegoś innego pomiaru ale pamiętajmy, że każdy dzidziuś może się rozwijać inaczej, mieć mniejszą główkę ogólnie być mniejszy niż ten statystyczny-pomiarowy, dlatego badania usg też mogą dać lekko zmieniony termin. a pomiar z pierwszego dnia ostatniej miesiączki jest już mocno orientacyjny.

Gość Kasiaa23
dzieki za odp:)