Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość TESTY OWULACYJNE, A KARMIENIE

testy owulacyjne a karmienie

Polecane posty

jak jest z testeami przy karmieniu? mam juz okres przy karmieniu piersia ale nieregularny. czy test owulacyjny pokaze prawde?

ciekawe pytanie. za laktację odpowiedzialna jest prolaktyna a i laktacja napędza jej poziom. Jeśli karmisz nieregularnie (nie co 4h) to jej poziom spada i rośnie. Testy owulacyjne opierają się na określaniu poziomu LH. A poziom LH jest regulowany głównie przez prolaktynę. Wniosek? Test owulacyjne nie do końca będą wiarygodne. Z drugiej strony, żeby nastąpiła owulacja LH musi mieć pik, więc jeśli test okaże się pozytywny to owulację można podejrzewać. Jak masz zamiar stosować testy LH jako antykoncepcję to poradź się jeszcze lekarza.

majac nieregularny okres nie moge przewidziec i ustalic jak przy regularnych okresach kiedy mam dni plodne i nieplodne. dlatego mialam nadzieje ze testy owulacyjne pokaza kiedy mam dni plodne, bo chcielibysmy starac sie o dziecko kolejne. A skoro jest jak jest to testy pewnie beda pokazywaly caly czas pozytywny wynik co moze nie byc wiarygodne.

Dziecko ma 9miesiecy. Karmie o 6, 9 ,14,17 i ok 20 jesli chodzi o piers tak mniej wiecej.

myślę, że najrozsądniej będzie zacząć mierzyć temperaturę. Zobaczysz czy w ogóle występuje owulacja i mniej więcej kiedy. Jest forum NPR, może zadaj tam to pytanie, na pewno będą wiedzieć.

Gość Aaaalicjaaa
Hormon LH wydziela się raczej tylko przed owulacją więc test powinien wykazać jego wzrost ale nie potwierdzi to jednoznacznie tego że owulacja miała miejsce, bo prolaktyna może skutecznie blokować ten hormon i jego poziom może być wystarczający dla testu ale nie wystarczający dla tego żeby owulacja miała miejsce. Pytanie: jak bardzo masz nieregularny okres? Pomiar temperatury jest raczej dobry dla potwierdzenia tego że owulacja miała miejsce w danym czasie i bardziej się sprawdza przy w miarę regularnych cyklach, ale przy staraniach o dziecko lepiej jest obserwować śluz, wykonywać testy i mierzyć temperaturę żeby sprawdzić czy owulacja się odbyła.

Może inaczej. Jak już pisałam moje dziecko ma 9 miesiecy. Chcialam obserwowac moj cykl zeby wiedziec kiedy mozliwie bedziemy mogli zaskoczyc i miec kolejna dzidzie. Okres przy karmieniu dostalam w lutym, pozniej w marcu i byl on regularny, w odstepie czasu ze wiedzialam kiedy spodziewac sie kolejnego. teraz okres powinnam dostac okolo 9-10kwietnia jak dobrze zaobserwowalam z wczesniejszych dwoch miesiecy, a tymczasem do dzis jest cisza. Robiłam test ciazowy w niedziele z porannego moczu i wyszedl negatywny. WIem ze karmienie wplywa na nieregularnosc, ale teraz nie mam pojecia jak to rozegrac.

Gość Aaaalicjaaa
test powinien wykryć lutropinę ale do tego będzie potrzebny bardzo czuły test, musiałabyś popróbować testy różnych firm. Najlepiej to będzie obserwować śluz szyjkowy i wtedy próbować jak się pojawi, a to czy wystąpi przy tym owulacja to już inna bajka.

Gość gorilka
To może kup sobie mikroskop owulacyjny - jest wielokrotnego użytku więc bardziej się opłaca moim zdaniem. Jeśli lh będzie podwyższony na pewno to zobaczysz. Ja osobiście się spotkałam z afrodytą na ślinę.

wytłumaczcie mi proszę, bo już kompletnie zgłupiałam - tnz. że u karmiącej piersią test owulacyjny może być dodatni częściej - nie tylko przed owulacją, czy odwotnie - rzadziej - może być ujemny mimo owulacji?

Gość bialamasajka
Ja używałam mikroskopu owulacyjnego, czasami tylko pojawiła się paprotka wtedy kiedy nie miałam dni płodnych.