Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

iwet1991

38 tydzien waga dziecka 3800.. sn czy cc????

Polecane posty

Gość junn
a co lekarz mówi?

Gość ngdjmgc
a czy masz możliwość wyboru?

mowi ze jak bedzie wiecej niz 4kg to moge nie dac rady urodzin sn. a mozna chyba poprosic o cc w razie czego prawda?

Gość a kysz maszkaro!!!
znajoma ostatnio rodzila sn 4400 :O waska w biodrach, umeczyla sie strasznie. Przed porodem lekarz ktory ja badal, stwierdzil, ze dziecko max. 3600 bedzie wazyc :O

Gość kjsdhddddddddddddddd
jak chcesz zdychać z bólu to se ródź sn ;p

Gość junn
ja rodziłam sn 4,2kg (z usg w 39tc wychodziło nawet 4,3kg) a o cc nikt nic nie wspomniał. miałaś mierzoną miednicę już?

boje sie bardzo sn ale podobno po cc tez jest bardzo cięzko.. wiec nie wiem co robic. Chyba zdam sie na lekarzy... najbardziej sie boje ze po kulkunastu godzinach męczarni dopiero zadecydują o cc...

Gość junn
pytam bo zazwyczaj o cc przy dużej wadze dziecka decyduje się od razu jeśli pomiary miednicy wychodzą poza normą. domyślam się że wyszło w normie.

Gość mamama27
wszystko zależy od lekarza prowadzącego a jeśli rodzisz gdzieś indziej to od szpitala.. mądry lekarz wiedziałby czy masz szanse urodzić sn czy wymęczysz sie a i tak zrobią CC

Gość .kaja.
Pare godzin przed narodzinami mojego synka, robili mi usg i powiedzieli ze synek bedzie ważył ok.3200.Jak urodziłam go pare godzin później to okazało się że waży 2730,wiec spora różnica.Ta waga twojego dziecka nie jest pewnie taka dokładna,może być mniej,ale może też być troche wiecej.Pogadaj z Twoim lekarzem czy przy Twojej budowie dasz rade urodzić duże dziecko.

Ta waga jest jedynie orientacyjna, często jest duża różnica później. Mój lekarz mówił że synek będzie miał na pewno co najmniej 4kg, jeszcze długo przed porodem bo był duży. W przeddzień porodu miałam usg i lekarz (nie mój tylko ten który miała akurat dyżur w szpitalu) powiedział że około 4,2 . Rodziłam sn , a synek okazało się że ważył 3,8. Także nie martw się na zapas.

No nie wiem czy tak można poprosić o CC. Najlepiej to już teraz bym ustaliła z lekarzem zeby Ci CC zrobił!

lekarz prowadzący ciąże nie pracuje w szpitalu w którym bede miala poród.. obwód głowki to 40cm wiec boje sie.

Gość mamuska :) :)
ja rodziłam sn, synek miał 4kg, waga z usg byla 3700g , jakos nikt nie pomyslal o cc a jestem szczuplutka , poród trwał tylko 3h i to bez znieczulenia bo nie zdążyli mi podac , wszystko szybko sie potoczyło...

poprosić o cc nie można. chyba że dasz lekarzowi w łapę to ci zrobi- a i to jak mu sie zachce to tak a jak nie to nie. taka waga to poród sn. moja bratowa urodziła 5kg chłopczyka sn bo nie chcieli jej zrobic cesarki bo na usg wagę dziecka pokazywało 3,1kg. efekt taki, że bratowa miała dużo problemów po tym porodzie i juz nie może miec wiecej dzieci!!!

Powiedzcie mi kobiety czemu wybieracie lekarzy prowadzących takich którzy nie mogą być potem z wami przy porodzie? Jedyne wyjscie - jak dla mnie - to jak juz pojedziesz na porodówke to "odwiedziny" męża lub kogokolwiek u ordynatora lub lekarza co Cie będzie przyjmował i "ładnie sie do niego uśmiechnąć" :/ Wiesz możesz miec szczęście jak koleżanka wyżej ze bedzie wszystko sprwanie i ok ale bała bym sie ryzykowac:(

Gość mango__
cc tak, ale nie przy takiej wadze. usg myli się chyba do 0,5 kg. u mnie usg niecałe 2 tyg przed porodem pokazało 3500, urodziłam 4020 sn. Nie namęczyłam się zbytnio mimo, że jestem szczupła. nie miałam mierzonej miednicy. koleżanka urodziła sn 4,5 kg, ale w szpitalu powiedzieli jej, że gdyby wiedzieli, że takie duże dziecko będzie to by jej cc zrobili.

Gość micha mleka pełna
Anatol_lol - moja mama miała podobną sytuację, kiedy mnie rodziła była bardzo drobną kobietą, a ja ważyłam po porodzie ponad 4kg. Wtedy wiadomo -inne czasy, ale przez sn męczyła się cały dzień, a po porodzie miała liczne komplikacje - co skutkowało też poronieniami kolejnych dzieci :( obecnie moja mama ma 60 lat i problemy z wypadaniem macicy.. gdyby nie sn i niedopilnowanie wymiarów wszystko mogłoby wyglądać inaczej :/

też tak miaam w 38, lekarz na wszelki wypadek napisał mi w wynikach ze płód jest duzy - żeby w razie jakby go nie było, ktos zwrócił uwagę i dokładnie zmierzył. Zrobiłam duzo zeby urodzic jak tylko skonczyłam 38 tc bo sie bałam ze bedzie jeszcze wieksze. I tak sei tez stało. Zaczełam rodzic sn ale akcja porodowa sie zatrzymała wiec zdecydowali o cc jednak - nei z powodu rozmiarów tylko dlatego ze dziecko owineło sie pepowiną. Ale jak sie urodziała to miała baerdzo duzy obwód ramion, sądze ze byłyby spore komplikacje przy sn. Zanim urodziłam to chciałam zeby wszystko było naturalnie a teraz nie zaluję... chociaz jak pomysle ze pierwsze chwile na świecie dziecko leżalo gdzies samo to troche mi przykro. W kazdym razie ja nie miałam wyboru ale dzis bedac na twoim miejscu załatwiłabym skierowanie od lekarza na cc.

Gość anka_majowa
ja dziś za 100 zł załatwiłam skierowanie na cc ze względów psychologicznych. Pani psycholog wypytała co i jak... Ja powiedziałam ze sie boje ze snia mi sie koszmary dałam 100 zł i dostałam kwitek na cc. Moze jak ktoś chce cc to mała podpowiedz dla dziewczyn. Moja mama miała dwa porody sn i nacierpiała sie niesamowicie. Ja dziekuje bardzo wole w cywilizowany sposób powitać dziecko.

Gość to jeszcze nic takiego,,
ja lezalam na sali z dziewczyna, ktorej nie zrobili cc, bo z ich usg wyszlo, ze dzieciak ma 4 kg a urodzilo sie 5100!!!!! i oczywiscie komplikacje po porodzie mieli oboje, u mnie usg pokazywało 3600 a ur. 3200

Gość vvxcbcvxbfd
40cm obwód główki? masakra! Mi na usg pokazywało trochę ponad 34cm a było 36 :/ nie chciałabym rodzić dziecka z taką dużą głową :/

Gość wioletta**
a ja mialam duzy brzuch bo mialam duzo wod,jak mnie zmierzyli to stwierdzili ze mam za wasko kosci a dziecko z usg mialo wazyc ponad 4 kg wiec stwierdzili ze poczekaja jeszcze jakmi wody odejda zeby sprawdzic czy brzuch sie zmniejszy co by niby znaczylo ze dziecko jednak mniejsze no i faktycznie urodzilam sn waga 3100,ale gdyby wazyla 4 kg to bym miala cc. Najlepszy był tekst jednej z położnych"ale pasi to dziecko spasla" idiotka ,w ciazy przytylam 9 kg a tam mi z takim tekstem jakby wogole kobieta miala na to wplyw ile jej dziecko bedzie wazyło:-/

Gość vvfvvvvvvvv55555
4kg to jest normalna wg mnie waga dziecka, grube są takie od 4,5kg do 5 :)

Gość normlna czyli przeciętna
waga chłopca to 3500 g, a dziewczynki 3200 g przynajmniej mnie w czasach szkoły podstawowej tak uczono i tak podawały podręczniki

Gość mamamami@
Przeciętna waga noworodka donoszonego waha się od 2800 g do 4000 g. Każde dziecko o wadze poniżej 2500 g niezależnie od czasu trwania ciąży nazywane jest wcześniakiem. Dziecko o wadze powyżej 4000 g do 6000 g i wzroście większym od przeciętnego do ok. 55 cm określa się jako olbrzymie. Przeciętna długość ciała noworodka wynosi 48 52 cm . Długość mniejsza od dolnej granicy przeciętnej może być również wskaźnikiem wcześniactwa.

Gość normlna czyli przeciętna
u mnie w pierwszej ciąży usg na niespełna 4 dni przed porodem oszacowało wagę dziecka na 3240g, a synek urodził się z wagą 3450g przy kolejnym w DNIU PORODU, na jakieś 1,5 godziny przed cięciem - 3300g, a córka urodziła się z wagą 3200g tolerancja błędu jest 500g w jedną lub drugą stronę to jak wyglądamy na zewnątrz nie ma nic do tego jak wygląda nasza wewnętrzna budowa anatomiczna sama mam 169 cm wzrostu i 90 cm w biodrach więc sądziłam, że mam normalną budowę i szerokie biodra, a jednak nie