Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Magdalena3333333

FOBIA SPOŁECZNA wsparcie

Polecane posty

Gość Magdalena3333333

Witam serdecznie wszystkich, którzy mają taki problem jak ja, mianowicie odczuwają lęk i stres w sytuacjach społecznych. Mam nadzieję, ze uda nam się tutaj wzajemnie wesprzeć:) Pozdrawiam i zapraszam do rozmowy. M.

Gość Magdalena3333333
jednak nie, boję sie i spadam stąd

Gość bart3lan
fobia społeczna jest jak rak, ja właśnie z jej powodu marnuje kolejny dzień na kafeterii, a ten żart (podszyw) u góry nie śmieszny, jak wierzysz w reinkarnację to w następnym życiu życzę ci żeby cię dotknęła fobia

Gość rytryy
Mam to samo :(

Gość podchody frajera powyżej
nie masz takie mocy frajerze aby decydować kto jaką będzie miał karmę, chyba, że jesteś bogiem? to możesz ją zmienić

Gość bart3lan
zastanawiałem się jakiś czas temu czemu ludzie mają fobię społeczną, ale w tym społeczeństwie trudno jest nie mieć, luz to pierwsza wymagana umiejętność, wszystkim z fobią społeczną mimo wszystko życzę by się przełamali i przesyłam pozdrowienia, a ci którzy sobie robią żarty niech się pukną w łeb, planuję zrobić jakąś akcję uświadamiającą by wreszcie społeczeństwo dowiedziało się o problemie, bo to jest wciąż temat tabu, a nie może być tak że osoba z fs jeszcze musi się wstydzić tego że ma fs

Gość rytryy
No właśnie jak ludzie mają nie mieć fobii społecznej jak na forum ludzie nie umieją okazać życzliwości serca

Gość Magdalena3333333
bart3lan-------------> Skąd jesteś? Dobrze mówisz, FS to temat tabu. Jak kiedyś w rodzinie przyznałam sie, że chyba mam FS, zostałam dosłownie wysmiana i poczęstowana tekstem: "Ty nawet sobie nie wyobrażasz co to jest i jak się zachowują ludzie, którzy to mają! daruj sobie swoje wymysły"

Gość bart3lan
spoko za jakiś czas zrobię filmy, umieszczę na youtube, nie wiem, może założę fundację, tak mi to chodzi od lat po głowie, tylko że w życiu mi się pieprzy wszystko, ale jak pomyślę ilu osobom bym pomógł dzięki takiej akcji....

Gość asers
chej ja tez mam fobie spoleczna , ale nie licze na zyczliwosc i serce .. Wiem ze moje zycie jest trudniejsze niz innych , ale widocznie tak miało być.

Gość rytryy
Heh mnie w rodzinie mówią "nie wstydź się nie jesteś dziecko nooo dorosła jesteś bądź śmiała" wrrrrrr

Gość bart3lan
jem kupę w samotności

Gość bart3lan
ludzie myślą że ludzie z fs to "mięczaki" to takie najłagodniejsze określenie i dokładają do pieca, zamiast zrozumieć, pomóc, tylko widzisz, jak przełamać takie stereotypy?

Gość bart3lan
podszywy mnie nie ruszają :) zwłaszcza że podszywów z fs nie brakuje haha

Gość asers
u mnie objawem fobi sa stracone szanse .. Caly czas mysle ile rzeczy moglem robic ile stracilem ..

Gość asers
Mnie malo interesuje co ludzie myslą .. Mam wielki szacuek to tego schorzenia . Bo zycie fobieka spolecznego jest tak samo trudne jak zycie osoby ktora nie ma nóg albo nie widzi .

Gość bart3lan
jeśli ludzie z fs się zorganizują, pokażą się, uświadomią tzw. "normalnych", to może zmieni się podejście, bo inaczej będziemy mięli piekło, cieszę się że mam studia za sobą, ale większość ludzi z fs nie kończy studiów, przerywa liceum, przenosi się z pracy do pracy itp,

Gość bart3lan
hehe z tymi straconymi szansami - to dokładnie to dzisiaj robię :) zamartwiam się, że tyle szans straciłem, to typowe

Gość asers
jak bylem mały to uwazalem ze fs sprawia ze jestem kims gorszym .. Teraz czuje ze fs sprawia ze jestem kims lepszym .. Musze wlozyc 2 razy wiecej wysilku zeby osiagnac tyle co inni . Nawet zwykla rozmowa telefoniczna nie jest prosta.

Gość asers
MAm wielki szacunek do siebie za to ze jeszcze nie popełniłem samobójstwa . .. Wioekszosc ludzi , ktora nie ma fobi nie dalaby rady gdyby nagle stali sie fobikami . i juz by wisieli na szcznurze .

Gość asers
Jezus cierpiał tylko jeden dzien- tyle trwało ukrzyzowanie , a my musimy cierpiec całe zycie ..

Gość Magdalena3333333
ja niestety dopiero zaczęłam studia:/ Egzaminy ustne: masakra Wypowiedzi na forum: masakra Co dziwne jednak, w towarzystwie moj stres natychmiast ustepuje, w sensie na przykład: idę ulicą z koleżanką. Śmiejemy się na całe gardło, jemy lody, które spływają nam po rękach, nie przejmujemy sie tym wcale. Gdy jednak idę ulicą sama, mowy nie ma o kupieniu loda! Miałabym go lizać przy ludziach?! A jak sie ubrudzę?! paranoja............

Gość bart3lan
w przypadku ludzi z fs ważne jest wsparcie ze strony rodziny, przyjaciół, jak jego nie ma to różnie to się kończy, media powinny ruszyć ten temat w końcu, uświadomić zwykłych ludzi, że to nie niechciejstwo czy "mamałyga" (bo tak nas postrzegają) tylko pewien zespół objawów. FS to nie zabawa, ludzie z FS mają przechlapane i jeszcze muszą udawać że wszystko jest o.k, ja i tak miałem szczęście: kończyłem studia zaocznie i miałem wsparcie rodziny, ale są ludzie którzy nie mają kompletnie zrozumienia w rodzinach, to jest wtedy tragedia, najgorsze że nikt nie może im pomóc, bo co psycholog? psychiatra? to nie wszystko, powinny powstać organizacje, programy które by mówiły społeczeństwu o tym, tak jak jest z niepełnosprawnością ruchową i innymi schorzeniami, że to żaden powód do wstydu

Gość Magdalena3333333
****wypowiedzi na forum grupy oczywiście na forum internetowym to nie problem, bo przeciez mnie nie widać.

Gość dfsfds
zaloze sie ze mnie macie konta na nk

Gość bart3lan
ja nie mam, choć kiedyś utrzymywałem kontakty przez net z ludźmi z fs i oni mieli takie konta. Rozmawiałem kiedyś z człowiekiem który rezygnował ze studiów, farmakologia nie pomagała, szedł do ośrodka, zdolny gość (medycyna), al e musiał rezygnować, było wsparcie rodziny i co z tego, nie dał rady. Bo człowiek z FS musi mieć dużo samozaparcia by skończyć studia, już o medycynie nie mówiąc. Luz, imprezy, towarzyskie spotkania - sami wiecie :)

Gość Magdalena3333333
a ja mam konto np na facebook'u. Ale nie działam tam. Nie wystawiam żadnych postów na tablicy. Po prostu się wstydze.

Gość bart3lan
dużo trzeba mieć silnej woli by to przełamać. Jak wytłumaczyć przeciętnemu zjadaczowi chleba (nie żebym się wywyższał) jak czuje osoba z fobią, bo to trzeba by zrobić film i puszczać przed wiadomościami, zanim wyśmiejesz, zaatakujesz osobę która według ciebie jest "dziwna", jest "memeja", czy "nietowarzyska" pomyśl jak się ona czuje, tylko jak to przedstawić w filmie, dla normalnego widza? Wszystkich z fobią zachęcam do zastanowienia się jak ten problem szerzej nakreślić, jak mi się życie ułoży jakoś (jeśli się ułoży) to sam to zrobię, ale ze mnie taki działacz że od 4 lat nad tym myślę, a SEO i składanie filmów nie jest mi obce, może jednak lepiej gdyby tym się zajęli dziennikarze, zrobili wywiady, no macie temat dlaczego milczycie? Może ktoś z Was jest na dziennikarstwie, nie wiem, Jakoś się za to wziąć i pokazać dumnym pewnym siebie widzom przed tv, że są ludzie którzy chcieliby funkcjonować i tak mają trudno i nie trzeba im jeszcze z tego powodu dokopać, raczej pomóc, telewizja jest publiczna z podatków ludzi z FS też, pamiętajmy o tym!

Gość Magdalena3333333
Filmik krótki, ale mocno dający do myslenia. Były swego czasu takie w TV, na rożne tematy. dawały kopa niezłego i na długo zostawały w pamięci... Tylko czy problem FS zainteresuje kogos, kto nie z tym nic wspólnego? czy ludzie interesują się chorobami, które ich nie dotyczą? Teoretycznie zawsze jest szansa, ze zdrowy, towarzyski i otwarty człowiek, pod wpływem jakiegoś niefortunnego wydarzenia stanie się przestrasznony i zacznie mieć objawy fobii. niestety, nie znam sie na dziennikarstie, ani kręceniu filmów. Myślę jednak, że na początek dobry bylby "mocny" filmik na YTube. Moze udałoby się go rozpowszechnić? Plus strona internetowa i forum wsparcia... Wspólne spotkania, terapie....