Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawa jestem..

Jak miał na imię brat Jezusa?

Polecane posty

Gość ciekawa jestem..

czy wiecie? :)

Gość żona dżina alladyna
którego? Tego od Madonny?

Gość ciekawa jestem..
tego z Nazaretu Chrystusa :)

Gość fanka PM...
nie mial brata a przynajmniej w Biblii nic o tym nie ma :)

Gość ryderka
Jakub?

Gość żona dżina alladyna
a to nie wiem! Jakiś celebryta?

Gość ciekawa jestem..
tak Jakub

Gość w takim razie
to dziwne, że Jezus umierając powierzył opiekę nad swoją matką człowiekowi spoza rodziny, Janowi. Jeśli miał brata, zgodnie z tradycją to ten brat powinien przejąć opiekę nad matką, nie osoba obca. Moze ten Jakub to był tylko brat cioteczny?

Gość może cioteczny
może nie i nie było go tam :)

owszem, to jest w Biblii :P rzecz tylko w tym, ze teolodzy katoliccy zamulaja te kwestie, bo nie pasuje im to do dogmatu o Maryi Dziewicy... I slowo z wersji oryginalnych (byly trzy, spisane po hebrajsku, aramejsku i grecku) z "brata" zmieniaja na "kuzyna" "kuzyna Jana" o ile dobrze pamietam..?

Gość fanka PM...
POdaj w ktorej ewangelii to jest który rozdział lub wers.

Gość może cioteczny może nie
Jest wymieniony 15 razy w Nowym Testamencie: Mt 13,55; 27,56; Mk6,3; 15,40; 16,1; Łk 24,10; Dz 12,17; 15,13; 21,18; 1 Kor 15,7; Ga 1,19; 2,9; 2,12; Jk 1,1; Jud 1,1. Był synem Kleofasa i Marii, a zarazem krewnym Jezusa stąd zaliczany do grona „braci Pańskich" (Mt 13,55; 27,56; Mk 6,3; 15,40; 16,1; Łk 24,10; Ga 1,19). Jego braćmi rodzonymi byli Józef, Juda i Szymon (Mt 13,55; 27,56; Mk 6,3; 15,40; Jud 1).

my tego nie rozstrzygniemy, bo nie posiadamy ani wiedzy o tamtych czasach (historycznej), ani tym bardziej nie znamy jezykow oryginalnej Biblii, tamtejszych archaizmow i zmian przy pozniejszych przekladach - ktore musialy nastapic, by tekst byl zrozumialy dla wspolczesnych, ale...mogly tez "wygladzac niektore fragmenty... Wiecie, ze Ewangelii jest wiecej niz 4, ale do Wielkiej Ksiegi wybrano tylko spojne tresciowo? Reszta spoczywa w archiwach Watykanu. Chyba nikt z "cywilow" nie byl do nich nigdy dopuszczony... Nie chodzi mi o to, by siac zamet. W Boga wierze niezaleznie od tego, czy Jozef mial jeszcze z Maryja dzieci, czy nie. Chociaz chetnie poczytalabym cos o chrzescijanstwie poza tym, na co pozwalaja nam polscy teolodzy...

jest uznawany za apostoła kościoła nie jednego z dwunastu w polsce święto 6 maja

mógł być przyrodnim nie jest jasne czy maryja była pierwszą żoną juzefa mógł być też rodzonym nie wiadomo dokładnie

Gość czy krowy wydojone
można zamuwic przez internet nawet na chomiku mozna je znaleźć http://e.wydawnictwowam.pl/tyt,23756,Apokryfy-nowego-testamentu.htm 53.55 zł