Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

pierwsza ciąża

Slub kościelny co najpierw

Polecane posty

witam. chcialabym zapytac tych ktorzy maja przygotowania do slubu juz za soba... co najpierw zalatwialiscie w jakiej kolejnosci i jak bludo ze wszystkim wam zeszlo. dodam ze nasz slub mialby byc niedlugo bo rodzice naciskaja ale ja kompletnie nie wiem jak sie do tego zabrac... pomozcie

Gość lolipop24680
po pierwsze nie rozumiem ,,rodzice naciskają..." to jest tylko i wylacznie wasza decyzja i nikt nie ma parwa was naciskać. domyslam że brzuszek rosnie, ale to nie zmienia faktu ze sluvb mozna odlozyc. nie rozumiem rodzicow ktorzy sa zasciankowi i wyweiraja naciski na dzieci zeby braly ślub. Także błagam WSTRZYMAJCIE SIĘ. dfo momentu az wy nie bedziecie gotowi. przechodzac do meritum sprawy: zależy czy robicie wesle czy nie. najpierw rezerwuje sie termin w lokalu gdzie jest wesele, potem kościół. nastepnie trzeba spisac protokół przedślubny u księdza (ok 3 miesaice przed slubem) , do protokołu potrzebne sa swiadectwa chrztu i biezmowania. potem do USC po zaświadczenie o braku przeciwskazac do zawarcia zwiazku malzenskiego (czeka się w zaleznosci od urzedu do tygodnia). i to zaświadczenie jest dla księdza. ogólnie to wszystko z takich papierowych spraw. jak widzisz biegania troche jest, takze naparwde radze na spokojnie wszystko przemyslec i odlozyc slub na ,,po porodzie"...

Gość makatka03
również nie rozumiem tych nacisków... trzeba jeszcze przejść nauki przedmałżeńskie i wizytę w poradni rodzinnej

Gość lolipop24680
no właśnie jeszcze o tym zapomniałam - nam sie to po prostu upiekło:)

tzn to nie jest tak ze my nie chcemy... moj chlopak chce no ja tez tylko mi wlasnie chodzi o to bieganie i zalatwianie wszystkiego na szybko... ja myslalam zeby za rok na spokojnie. z drugiej str pozniej bedzie dziecko i tez pewnie czasu bedzie brakowac. dlatego chcialam wiedziec ile to wszysto zajmuje no i co trzeba zalatwic. wesele oczywiscie tez ale mysle ze przez noc tylko...

Gość makatka03
sala, zespół, foto-video, termin w kościele - to zależy od okolicy w jakiej mieszkacie, czy jest dużo domów weselnych, czy terminy są oblegane, czy zależy wam na imprezie w sobotę, czy może być w tygodniu itp. Jeśli chodzi o sprawy typowo urzędowe (świeckie i kościelne) to nie można nic zrobić wcześniej niż 3 mies przed ślubem, bo wszystkie dokumenty mają właśnie 3 miesięczną ważność

wiesz ze ślub koscielny moze być nie ważny jeżeli jest zawierany pod naciskiem?? my bierzemy w lipcu ślub, nasze dziecko ma teraz 2,5roku, nie rozumiem tego zę rodzice naciskają, ty wychodzisz za mąż a nie za rodziców, co do spraw papierkowych, najpierw rezerwacja lokalu, zespołu, foto, itp gdy to masz idziecie doksiedza o zapisanie terminu, myśmy sie zapisali w pażdzierniku ubiegłego roku teraz nie dawno byliśmy u mojego proboszcza po wybranie zaświadczenia chrztu, bierzmowania póxniej danie na zapowiedzi, i 3miesiace przed ślubem idziemy do ksiedza który nam udziela ślubu(w parafii męża)dokumenty jakie są potrzebne to zaśw.chrztu i bierzmowania moje, kurs przedmałzeński, świadectwo z ostaniej klasy, dowod osobisty, my dajemy jeszcze papiery co do ślubu cywilnego który juz mamy od prawie 3lat, aby uniknąć ślubu w urzedzie to możecie wziąć ślub konkordatowy gdzie podpisuje sie dokumenty w kosciele, chyba nic nie pominęłam, aha, bodajze od czerwca wchodzą nowe zasady zawierania małżeństw i ze procedura ma byc wydłużona, ale tego nie jestem pewna,

jeszcze raz napisze ze my chcemy byc razem i chcemy sie pobrac jestesmy ze zoba 6 lat i to nie jest tak ze oni naciskaja bo my nie chcemy tylko ja wolalabym po urodzeniu chyba... teraz to juz sama nie wiem kiedy ale wyjsc za niego bardzo chce. tylko o termin mi chodzi...

ja się chce pożadnie wybawic na weselu, a nie na wszystko uważać, chce sie spokojnie napić wina, (nie upić żebe nie było) poskakać, potańczyć, a nie siedzieć, dlatego ślub kościelny odłożyliśmy prawie 3lata, i dodatkowo córka będzie uczestniczyć w ślubie, będzie sypać kwiatki, przemyśl to, bo jak chcesz wesela i sie pobawic to w ciąży z wiekszosci rzeczy będziesz musiała zrezygnować