Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość J_O_AAA_NNA__

zabolalo a jestem w ciazy

Polecane posty

Gość J_O_AAA_NNA__

Witajcie, jestem w 10 tyg ciazy, dzis zdarzylo mi sie pare razy mocno kichnac i niestety poczulam jakby mi cos w okolicy jajnikow/jajowodo strzelilo, peklo, bardzo mnie to zabolalo. Predzej (przed zajsciem w ciaze) mialam zdiagnozowane zrosty w tych wlasnie okolicach, jednak bez laparoskopii. Powiedzcie czy to normalne? Jak kicham czy kaszle i zginam kolana to nie boli.. Czy jest to bezpieczne? Bardzo sie martwie

Gość junn
a moze tak telefon do twojego gina?

Gość J_O_AAA_NNA__
pomoże ktoś?

Gość J_O_AAA_NNA__
up

Gość sderf
nie postawimy Ci diagnozy, najlepiej zadzwoń do ginekologa

Gość olga2222
nie martw się, ja też jak kicham to czuję ból w tych okolicach. Mój lekarz powiedział, że macica się rozciąga i w czasie takiego nagłego skurczu przy kichaniu może boleć. Też zginam nogi i boli mniej.

Gość J_O_AAA_NNA__
nie chce diagnozy tylko pytam sie czy ktoś miał podobnie do lekarza nie będę dzwonić bo mam wizytę dziś o 19

Gość junn
tu masz o bólach brzucha w ciąży: Pierwsze dni i tygodnie ciąży to intensywny rozwój i wzrost Twojego dziecka. Cały twój organizm reaguje na obecność tej małej istotki w twoim brzuchu, a szczególnie domek dziecka macica. Staje się ona przytulnym mieszkaniem na całe 9 miesięcy. Ale żeby maluszkowi było wygodnie, musi rosnąć razem z nim. I ty to czujesz! Rosnąca macica rozciąga trzymające ją więzadła, zaczyna uciskać na inne narządy leżące w pobliżu, np. pęcherz moczowy. Teraz centrum twojego organizmu jest właśnie tutaj w dole brzucha. To tutaj, pod wpływem zmian hormonalnych, dopływa najwięcej krwi, przez co narządy są obrzmiałe i bardzo tkliwe. Możesz mieć wrażenie pełności w jamie brzusznej; uczucie „ciągnięcia, szczególnie w pachwinach, lekkie skurcze macicy podobne jak na miesiączkę, ale raczej bezbolesne. Objawy napięcia przedmiesiączkowego i ciąży są bardzo podobne a to dlatego, że w obu przypadkach wzrasta gwałtownie poziom gestagenów, odpowiedzialnych za skurcze macicy, złe samopoczucie, bolące piersi, rozdrażnienie. Mogą też pojawić się bóle niezwiązane z ciążą, np. zapalenie wyrostka robaczkowego, zaburzenia jelitowe, kolka nerkowa, co wymaga wizyty u specjalisty. Jak wiadomo, w pierwszym trymestrze jest duże ryzyko poronienia, płód jest bardzo czuły na wszelkie czynniki zewnętrzne. Dlatego nie wolno bagatelizować pewnych sygnałów wysyłanych przez organizm. Jeśli bóle mają charakter bolesnych regularnych skurczy, należy udać się do ginekologa, który zdiagnozuje przyczynę dolegliwości i w miarę możliwości zastosuje leczenie. Każde krwawienie czy plamienie w ciąży, nawet jeśli nie towarzyszy mu ból, wymaga konsultacji lekarskiej! To może być objawem zagrażającego poronienia!"

Gość fwfwfwf
Wiesz, nie wiem wprawdzie na czym polega twój indywidualny problem zdrowotny ale mogę cię zapewnić że np ja w trzy lata po ciąży mam odruch łapania się za brzuch przy kichaniu. Po prostu co kichnięcie to czułam jakiś ból, jakieś naciąganie, to samo dotyczyło zakasłań, a po ciąży niestety nie było lepiej póki ten brzuch wracał do normy (tu dochodzi jeszcze dodatkowe obciążenie skutkami cesarki). Wydaje mi się więc że to o czym piszesz jest normalne. Przytrzymuj brzuch gdy kichasz czy kaszlesz (przy okazji życzę zdrowia) a lekarza oczywiście zapytaj.

Gość dfghjklkjhg
dziewczyny, dzieki, troche moje martwienie sie zostalo uspokojone mam nadzieje, ze reszte pozostalych watpliwosci rozwieje dzis lekarz odnosnie tych bez rozumu co ladnie sie wypowiadali - zal...