Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość majmarta

Odstawienie tabletek - dni płodne

Polecane posty

Gość majmarta

Witam mam 26 lat Od 6 lat biore tabletki antykoncepcyjne Yasmin. Obecnie zostało mi w blistrze 5 tabletek - po wzieciu których zamierzam odstawic wogóle tabletki ( w tym roku lub na przełomie 2012/13 zamierzam zajsc w ciaze) Przed antykoncepcja hormonalna cykl mialam dosc regularny ( okolo 27-28 dni) czasami odchylenie +/- 2 dni. Zabezpieczalismy sie w dni płodne prezerwatywa, w dni nie plodne - nic- ewentualnie globulka. W ciaze nie zaszłam. Obecnie chcialabym wrocic do tych metod - gdyz jak wiadomo od ostawienie hormonow do zajscia w ciaze powinno minac troche czasu aby organizm "odtruł" sie troche i ogolnie do zregenerowania i przygotowania do ciazy. I tu mam pytanie - najlepiej do kobiet, które brały tabletki - po jakim czasie mozna polegac na dniach plodnych/nieplodnych? wiadomo pierwszy miesiac - tj do wystapienia naturalnej miesiaczki - bedzie tylko w gumkach- gdyz wiadomo jest wszystko rozregulowane i nie ma co polegac na wyliczeniach. Ale czy potem mozna juz bezpiecznie kochac sie w dni nieplodne lub zabezpieczajac sie jedynie globulka? Drogie panie/mamy w jaki sposob zabezpieczałyscie sie po tabletkach do czasu zajscia w ciaze? acha dodam ze chce sobie kupic termometr owulacyjny zeby jeszcze uscislic dni plodne i nieplodne na podstawie pomiarow temperatury Czy to dobry pomysł? Prosze o rade

Gość to ze zamierzasz zajsc w ciaze
nie znaczy ze zajdziesz. to nie koncert zyczeń.

jak odstwilam tabletki to uzywaismy prezerwatywy. planowalismy dziecko tak za rok. raz nam sie gumki skonczyly i mielismy przerywany, a ze my z tym przerywanym to nieco na bakier (brak doswiadczenia) to zaszlam :)

i jak mialam nieplodne to bez prezerwatywy. wtedy generalnie tez mialam nieplode wedlug obliczen bylam przed, a nastepnego dnia wieczorem znalazlam sluz plodny i sie stalo - wszytsko przez to ze 2 tyg wczesniej bylismy nad morzem i mi sie poprzestawialo.

Gość majmarta
a jeszcze jedno pytanie - mianowicie wiadomo ze po wzieciu tych 5 tabletek nastepuje 7-dniowa przerwa w czasie ktorej jest okres i ta przerwa jest bezpieczna pod warunkiem ze 8 dnia wzielabym tabletek - wiem jednak ze jej nie wezme wiec tak naprawde od kiedy mam sie zabezpieczac od 8 dnia- wczesniej? poznije? a co z tymi ostatnimi 5 dniami? sa bezpieczne?

Gość majmarta
amelkowa mamo a ile minelo czasu od odstawienia tabletek do zajscia w ciaze?

rok czasu. jesli nie chcesz od razu zajsc w ciaze to ja bym sie zabezpieczala na twoim miejscu juz od momentu odstawienia tabletek, tak zeby nie bylo ze jest ;-)

Mi lekarz zalecił czekanie z ciążą po odstawieniu nie tyle żeby się odtruć, tylko dlatego że ponoć bezpośrednio po odstawieniu jest większe ryzyko ciąży mnogiej. Zalecał czekać ok. 3 mcy, a czekaliśmy ponad 5 bo tak się układało. Okres od razu po odstawieniu miałam regularny, cykle po 30 dni, zabezpieczaliśmy się prezerwatywą ale to jednak nie dla nas, potem stosunek przerywany. Zaszłam w ciążę w drugim cyklu w którym próbowaliśmy już, ale nie liczyłam dni płodnych czy niepłodnych. Chyba były w normie, bo niecały tydzień po opóźnieniu się kolejnej miesiączki betaHCG pokazywało że jestem w 5 tc.

Gość majmarta
moze ktos jeszcze sie wypowie?