Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaniepokojona ciocia

Rozwoj rocznego dziecka - prosze o porade.

Polecane posty

Gość wytrwałość i wiedza
Droga Ciociu Akurat sprawa z uszkami to pikuś, z tą opaską to też niestety g...prawda, natomiast jest tak, że dziecko powinno samo usiąść do 10 miesiąca życia. Wcześniej powinno obracać się z plecków na brzuch i na odwrót. Jeśli tego nie robi, należy zwrócić się do neurologa, który obejrzy dziecko i zaleci odpowiednią rehabilitację, najlepiej Bobath bo na Vojtę raczej dziecko jest za duże. Inna sprawa - czy dziecko dobrze się rozwija umysłowo? To, że gaworzy - ok. Czy komunikuje się z rodzicami, czy pokazuje paluszkiem, czy dzieli się uwagą, czy naśladuje? To wszystko są ważne rzeczy, które mogą wskazywać na prawidłowość rozwoju dziecka lub na ewentualne zaburzenia.

Ale czy nie za wiele wymaga sie od dziecka? Nie każde dziecko rozwija sie szybko. Nie można od razy stwierdzić czy to dziecko autystyczne czy ma astme czy coś innego. Ale ja uważam, że dziecko tak sie rozwija przez zaniedbanie rodziców i brak witamin. Skoro piła i paliła w ciąży to niestety poważny problem i z tego co czytam jeżeli sygerujecie krzywice, to z braku witaminy d i K.Jak ja karmiłam do dostałam od lakarza bibik DK. Poza tym rodzice nie rozmawiaja, nie ćwicza z dzieckiem a samo nie za bardzo sie nauczy tego. Jeżeli dziecko lezy i nikt nic z tym nie robi więc co tu mówić. niby problem rodzicow, ale z tym trzeba cos koniecznie zrobic, bo dziecko będzie sie jeszcze gorzej rozwijac.

Widac przez moje roztargnienie wstawiłam zamiast bobik to bibik. :) ale wszystko możliwe za dziecko ma napiecie miesniowe. Ja i tak stawiam na witaminy, szczególnie d, która jest bardzo ważna dla zdrowych kości i zębów.

Gość a rozwój umysłowy?
nie mogę uwierzyć w to co opisujesz. Rozumiem, że nie wszystkie dzieci chodzą na roczek ale zazwyczaj mówią kilka słów ze zrozumieniem, umieją pokazać kilka rzeczy, próbują same jeść, pić itd, ciężko mi nawet powiedzieć co umieją inne dzieci w tym wieku bo moje bardzo szybko rozwijają się, dla mnie jakbyś pisała o 3 miesięczniaku, poza tym tata czy mama to potrafią gaworzyć 6-8m. niemowlęta.

no wlasnie dzieci roznie sie rozwijaja, dziecko kolezanki ma roczek i jeszcze samo nie siada. zalecy to od dziecka, podejscia rodzicow, nie kazdy rodzic interesuje sie dzieckiem, co prawda moje dziecko ma juz 6 miesiecy i zaczyna po malu siedziec samo ale rozwija sie prawidlowo dzieki witaminie d bobik oraz cwiczeniom, staram sie jak najwiecej uwagi dziecku skupiec, mowiac do niego i staralam sie podnosic delilatnie do pozycji siedzacej

Gość Liloulu
Oj kocham teksty "Bo mieszkaja w uk a tu opieka..NAWET WIT D NIE PODAJA!" o zgrozo, najwyrazniej sa ku temu powody. Nie podawalam, dziecko ma 13 miesiecy a nosi ubranka na 92-98 cm, biega od 10 msc zycia, ciemiaczko od dawien ciezko wyczuc. Wielki zdrowy i silny chlop. Poza tym jestem prawie PEWNA, ze nie chca Ci sie przyznac o opoznieniu dziecka bo widac jak od poczatku lubisz wtykac nos w ich wychowanie ( jak z tymi uszami). Wymijajaco odpowiadaja bo nie chca kontynuowac rozmowy zeby nie wyszlo , ze jednak jest cos nie tak i musza rehabilitowac. A takiej opieki okoloporodowej zycze szczerze w PL bo sluchac nie da sie o tych niedotlenieniach okoloporodowych, bledach lekarzy i rodzicach skazanych na siebie w takich przypadkach ( tu przynajmniej jak faktycznie z bledu lekarskiego dziecko ucierpli to dostaje adekwatna pomoc finansowa cale zycie na rehabilitacje, leki...a w pl do fundacji polsat mozna isc co najwyzej. )

Gość teżmamaroczniakaa
Droga autorko dla mnie to jest dziwne że ich lekarz nie zauważył tego wcześniej. Na pewno byli nie raz w przychodni choćby na szczepieniu. Mój synek jak miał 7 miesięcy i jak byliśmy na szczepieniu to lekarka już sie czepiała czemu on nie siedzi??? a zaczął siadać w wieku 8 mcy U nas jest wszytko ok ale na każdej wizycie wydaje mi się że kazdy lekarz sprawdza jaki jest rozwój dziecka. U tego dziecka co piszesz minął już roczek więc nie chce mi się wierzyć ze lekarz nic im nie mówił

to zalezy od dziecka, ale należy dbac o dziecko i starac się je gimnastykowac i podawac witaminy. moze poczytajcie sobie jakie sa skurtki nieprzyjmowania witaminy D3 w przyszłości.

Gość ależ Wy jesteście porąbane
rozwidlacie się nad każdą pierdołą i wszędzie upatrujecie się oznak opóźnienia. Nie każde dziecko rozwija się tak samo, czasem są duże opóźnienia, co nie oznacza, że dziecko jest niedorozwinięte. Mój syn jak miał roczek, dopiero od 2 tygodni wspinał się niezdarnie przy meblach, nie raczkował, nie pełzał, tylko siedział i lekko zaczynał się wspinać do pionu,nawet usiąść nie umiał.Dopiero po roczku to ruszyło i na 13 miesięcy zaczął raczkować, siadać i coraz więcej wstawać i chodzić przy meblach. Chodził sam mając 15 miesięcy. Teraz ma 3 lata i jest normalnie sprawny ruchowo. Tak samo z mową. Mając roczek wcale nie mówił nic ze zrozumieniem, wcześniej ledwo co gaworzył, nadal ma problemy z mową i ledwo co mówi, ale lekarze nie widzą żadnego upośledzenia, tylko tyle że później będzie mówił i tyle. Przesadzacie i tyle.

Gość ależ Wy jesteście porąbane
Naprawdę tylko żyjecie książkowymi zasadami - że dziecko musi i już, bo ma wiek. Nic nie musi. Są dzieci, co zaczynają mówić na 4 lata,a Wy tu problem robicie, że roczne dziecko za mało gaworzy czy słowa mama nie wypowie. Ja słowo mama usłyszałam dopiero jak dziecko miało ponad 2 lata.

tu chodzi i zdrowie dziecka, jego prawidłowy rozwój, niektóre mamy żadko zwracaja uwage na dzieci i ich rozwój. nawet powiem ze swojego doswiadczenia, moja bratowa nie dbała o dziecko, nie mowiła do niego, a mały ma 4 latka, niewiele mowi, glownie niezrozumiale, bo calymi dniami woli siedziec albo przed komputerem albo seriale ogladac, a dziecko samo sie bawi i jest strasznie zlosliwy gdy sie nie zwraca na niego uwagi, az sie robi czerwony. Cała szczeście ze ten bobik przyjmowal.

troche mnie nie było w tu widze cala dabata sie rozwinela. akurat moje dziecko dobrze przyzwaja te witaminy bobik. ale dowiedzialam sie ze niektore mamy przestaja podawac witaminy ponieważ ich dzieci juz maja nadmiar witaminy D3. dobrze ze ja nie mam takiego problemu i obym nie miała.

Gość gość
rozwój m owy można też wspierać inaczej - można chodzić z rocznym dzieckiem do teatru. S ą takie teatry dla dzieci jak np. Teatr Małego Widza w Warszawie, w których są spektakle dla najmłodszych, nawet rocznych dzieciaków. Dziecko w otoczeniu innych dzieci, zachowuje się inaczej niż w domu. Myślę, że mogłoby to przyspieszyć pewne rzeczy (mowa itp) bo rozwija ciekawość.

Gość gość
Jeżeli wasze dziecko nie rozwija się prawidłowo lub robi to wolniej to polecam wam zgłosić się do www.provobis.com.pl Oferują tam wspomaganie rozwoju dziecka. Każde dziecko, które ma problemy z prawidłowym rozwojem utrzyma tam profesjonalną pomoc.

Gość gość
Jeśli dziecko ma problemy z rozwojem to może wypadałoby nawiązać współpracę z grupą wsparcie, która podjęłaby się wczesnego wspomagania rozwoju dziecka? Nam bardzo pomogli http://agathum.pl/ . Prowadzona przez nich terapia pozytywnie wpłynęła na nasze dziecko.

Gość gość
Ja ze swoim małym dzieckiem chodziłam do poradni psychologiczno-pedagogicznej www.provobis.com.pl Oferują tam wczesne wsparcie rozwoju dziecka. Jeżeli podejrzewacie że wasze dziecko nie rozwija się prawidłowo to polecam wam się do nich zgłosić.

Gość gość
Jakbyście szukali dobrych terapeutów w Gdyni to udajcie się do Instytutu Wspierania Rozwoju https://www.plusik-minusik.pl/ Bardzo dobra placówka zajmująca się wspomaganiem rozwoju. Mają na miejscu profesjonalnych terapeutów z dobrym podejściem do małych pacjentów. Jakiś czas temu korzystaliśmy z tego ośrodka i bardzo nam pomogli.