Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wiem_

Czy Bóg wie jak dany człowiek skończy?

Polecane posty

Gość nie wiem_

Czy Bóg już teraz, w tej sekundzie, wie o wszystkim czego doświadczę? Co NA PEWNO się wydarzy, jak umrę itd. Czy wie to? Nie chodzi mi o to, że jest wszechwiedzący, tylko być a poznać czyjąś historię to różnica. Czy on poznał?

Gość ytjygj
spytaj sie wrozki

Gość wolna wola sp. z o.o.
zapytaj go :classic_cool:

Gość AnnaS.
Nie, bo np. w zamysle Boga powinniśmy umrzec ze starości a ktoś może popelnic samobójstwo.

Gość jak ^
wszystko jest tam zapisane .tylko MY nie wiemy

Gość ytjygj
anna widze ze ostro z Nim dyskutujesz :D a jaką herbate woli? gorzką czy slodzoną??

Gość AnnaS.
Gorzką, z cytryną. ew. bawarke.

Gość ytjygj
ooo to tak jak ja :P ja i On lubimy nawet ten sam kolor i zapach :classic_cool:

Gość grger
Wie. O Piotrze wiedział, o Judaszu wiedział. Zresztą takimi ich stworzył. A potem miał pretensje. Coś ułomny ten wszechwiedzący, wszechmocny i miłosierny.

Gość ytjygj
Jezus nie stworzył ludzi tumanie...

Gość tesknotka
A ja wierze w Boga

Gość ytjygj
Bóg jest Absolutem a my małą cząstką wszechświata i tm samym rowniez Boga, dlatego czesto Go nie rozumiemy

Gość ytjygj
całe szczescie ze to tylko twoje zdanie :D

Gość asdasdasdasdasdasd
Bóg jest poza czasem i przestrzenią, nie ma początku, ani końca. Zna doskonale i widzi początek i koniec dziejów wszechświata. Czasoprzestrzeń nie stanowi dla Boga żadnej bariery. Jest wszechmocny i wszechwiedzący, co oznacza, że nie ma dla niego rzeczy niemożliwej do uczynienia. Jest wstanie zburzyć cały wszechświat i odbudować w dosłownie jednej chwili. Zna liczbę wszystkich komórek z jakich jest złożony Twój organizm, widzi wszystkie procesy fizykochemiczne zachodzące w Twoim organizmie. Nic nie stanowi dla niego tajemnicy - ani przyszłość, ani przeszłość. Na początku początku dziejów człowieka, widział ilu ludzi zostanie potępionych, a ile zbawionych. Bóg przenika cały wszechświat tak, że dociera do każdej komórki, każdego atomy, elektronu itd. Bóg jest dosłownie wszędzie i nie można przed Nim uciec i przed Nim się schować. Bóg przeszywa dogłębnie wszystkie umysły ludzi, i nie ma takiej myśli, która zostałaby przeoczona. Co więcej, Bóg, będąc poza czasem i przestrzenią, może w ułamku sekundy odczytać myśli wszystkich ludzi jacy chodzili i będą chodzić po ziemi w okresie całych dziejów człowieka. My żyjemy teraźniejszością i cały świat obserwujemy z czasu teraźniejszością. Odczuwamy upływ czasu, poprzez wszelkie zmiany, ruchy i procesy, które zachodzą wokół nas, w tym procesy fizykochemiczne na poziomie komórkowym zachodzące w naszym mózgu. Bóg zna przyszłość, a Jego stworzenia mogą jedynie do pewnego stopnia przewidzieć na zasadzie prawdopodobieństwa. I tak człowiek, ma największe ograniczenia związane z przewidywaniem przyszłości. Może przewidzieć pogodę na jutrzejszy dzień z pewnym prawdopodobieństwem. Anioły i demony, jako istoty wyższe, nie mające ograniczeń związanych z kalkulacją, analizą, dedukcją i zakresem wiedzy, a także pokonywaniem przestrzeni mogę przewidzieć przyszłość ze znacznie wyższym prawdopodobieństwem niż człowiek. Jednak jest to nadal przewidywanie przyszłości. Profesjonalni wróżbici sami z siebie nie przewidują przyszłości, oni sami jej nie znają. Informacje dotyczące przyszłości otrzymują od demonów. Te z kolei posługują się inteligencją, która przewyższa inteligencję wszystkich ludzi razem wziętych, badają wszystkie połączenia neuronowe i impulsy zachodzące w ludzkich głowach. I na tej podstawie z niezwykle wysokim prawdopodobieństwem przewidują kolejne kroki ludzi na ziemi. Jednak przyszłości nadal nie znają.