Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bbb.

Remontować czy budować?

Polecane posty

Gość bbb.

Jak myslicie lepiec remontowac czy budowac ?

Gość bbb.
A jakbys to uargumentowal?

Gość bbb.
mam dwie opcje albo wyremontowac dom ok 200 m albo postawic malutki ok100 m. Dom do remontu ma ok. 40 lat, mury sa ok.

Gość bbb.
co jest bardziej oplacalne ?

na to samo wyjdzie jakbyś stawiał dom ze wszystkim,z dociepleniem,z remontem w środku itd to wtedy dom byłby oplacalny. Ja bym brała remont

w domu do remontu mozesz odrazu zamieszkac, nawet jezeli jest w zlym stanie ale nie placisz czynsu dodatkowego. dom do remontowania stoi na dzialce uzbrojonej i to kolejne koszty, ktore odchodza, a te moga byc znaczne.Jezeli nie naruszasz konstrukcji, tz pozostajesz w tej samej bryle przestrzennej, to dla srodka nie potrzebujesz zadnych pozwolen. No chyba, ze przenosisz liczniki lub cos takiego. do tego remont przeprowadzasz w tempie, ktore tobie pasi.

Gość inzynier serwisowy/...........
Debilne pytanie... Po 1 ile masz kasy Po 2 gie czy pasuje ci styl tego domu Po 3 cie jaką ma działkę. Jak ma dużą działkę i styl ok. Nawet bym się nie zastanawiał. Jak masz 100tyś jeszcze po zakupie: Kupujesz pompę ciepła , elektrownie wiatrową. Basen i żyjesz jak w raju za darmo. Panele kupisz najtańsze. Między drogimi a tanimi nie ma różnicy poza wyglądem. Ściany za 20 tyś w całym domu za gipsujesz. Albo za 2 tyś kupisz maszynę i za kolejne 2 szpachle. Potem sama sobie wytapetujesz czy wymalujesz. Ani bym się nie zastanawiał. To pytanie jest tak głupie.

Naprawdę jak masz 150tyś po zakupie masz wille. Do tego co napisałem dokupujesz styropian 50cm ( kosztuje tyle co 25) I tynkujesz. Wyjdzie cie ok 30 tyś. Willa z basenem, pompą, itd jest warta ok 1mln. A ty możesz ją mieć za ?? Kwestia jakie okna itd itd itd.. Ale jeśli to standardowy dom bez tynku i kupisz go za 200 300 tyś jak najbardzije tak.

Kupujesz pompę ciepła , elektrownie wiatrową. Basen i żyjesz jak w raju za darmo. Panele kupisz najtańsze. Między drogimi a tanimi nie ma różnicy poza wyglądem :D :D :D dobre sobie. na wiatraki musisz miec pozwolenie, a miedzy panelami tymi tanimi i drogimi jest duza roznica..... a ta roznica nazywa sie jakosc.

Nie prawda... Deska podłogowa 3 warstwowa to zawsze 2 warstwy takie same. Jedynie ta z wierzchu się różni. Korek ma największą ścieralność dąb najmniejszą. A najdroższe są drzewa egzotyczne. Machoń itd. Po za tym panele za 20pln sobie możesz raz na 5 lat zmieniać. Biorąc pod uwagę że najdroższe panele po 120pln wytrzymają max 18 20 lat. Widzisz o co biega?? Na wiatrak nie trzeba pozwolenia. Na roboty ziemne ( pompę ciepła) trzeba mieć zgodę gminy. Jeśli to nie jest duże miasto nie potrzebujesz geologa = 50pln.

Nic mi się nie pomyliło 50cm styropianu. Masz w tedy dom pasywny. Zazwyczaj kupuje się analogiczny (w łatki jak krówka) i wymiary ma ok 17cm zamiast 50. Jw 50 cm kosztuje tyle co 25. A 15 20 jest najczęściej używany i jest najdroższy.

taaaa panele bede co piec lat zmieniac. taaaaa dobry pomysl.... wiesz ile taki wiatrak halasu robi? nie wszedzie mozna postawic, rzecz potrzeb technicznych. co nie zmienia faktu, ze tez jestem za remontem

A co ci szkodzi panele zmieniać ?? Każda baba co nie ma 2 lewych łap połozy. I wątpię czy jako kobieta wolała byś położyć jedne i te same panele na 20 lat?? Czy jak ci się zwidzi zmienić sobie nagle z jasnych na ciemne. Idziesz do sklepu i wymieniasz. No i jak pisałem dębowe panele ( 34pln około) wytrzyma dużej niż korek (70 -100pln) czy machoń (90 - 170) Więc nikt ci nie każe zmieniać... po prostu stwierdzam fakt że za tą kasę możesz sobie robić remonty według widzimisię. A wiatrak nie hałasuje aż tak.. panele niestety są droższe. + 10 15 tyś extra

Jeśli ma pompę tak?? Ma izolację?? Ma elektrownię to czego ci brakuje ?? Kosmicznie drogich okien o niskiej przenikalności?? Nieopłacalne. Rekuperatora?? W kosztach które podałem rekuperator też się zmieści.

Podałem ci że panele są o 10 do 15 tyś droższe. Poza tym mamy więcej dni zachmurzonych a więcej wietrznych. Więc wiatrak jest lepszy. Można kupić połączenie. Kupno ma na celu stworzenie darmowej klimy w domu i darmowego ogrzewania w zimie.No i darmowa woda użytkowa cały rok. Więc musi to być stałe 2kW. Dlatego elektrownia dla bezpieczeństwa 4,7kW Wietrzną kupisz za 20 a foto za 45 Zgodzisz się ?? Zresztą ja znikam na film napisałem co bym zrobił. I dlaczego nie zawsze warto brać droższe. Np meble najlepsze sa robione na wymiar. A nie drogie BRW czy inne dziadostwo po 5 latach się rozlatujące. A wszystko zależy od tego jaki to budynek. ocieplony nieocieplony z jakimi oknami z jaką działką i za ile.

Gość po swojemu niech kazdy robi
ale ja uwazam ze w dzisiejszych czasach najwazniejsza jest kasa, jesli ktoś wybiera tzw "system gospodarczy" to wiadomo ze taniej i szybcie plus wygodniej jest wyremontowac starszy dom, masz pozwolenia, zaczynasz od remontu a nie planów. Sama niedawno remontowałam stary dom i takiego efektu nie miałabym przy tym stawianym od nowa. Remont wyszedł mnie 200 tys i mam w nim wszystko a te 200tys nie starczyło by nawet do zamówienia okien.......gdybym miala taki sam na nowo wybudowac. No ale kazdy ma inne piorytety, ja nie potrzebuje nowego zamku który bedzie stał 100 lat bo raz: tak długo nie będe żyć, a dwa: nie mam tyle kasy.

Gość Oczywiście że
Kupiłem dom częściowo wyremontowany z 1936roku.Dom z cegmly na działce 1,5 ha ze stawem ,w środku lasu.Wymieniłem dach włącznie z więźbą.Duży taras/20m/ z dachem dwuspadowym,wkomponowanym w dach właściwy.Podbitka dachu i tarasu świerkowa.Nieruchomość zawiera również budynek gospodarczy 200m.Budynek mieszkalny z zabudowanym poddaszem -200m powierzchni.Całość kosztów -zakup + remont ok.250 000 zł.Budując od nowa-niemożliwe za te pieniądze a ja remontując,mieszkałem tam.

Gość drakomo
Moim zdaniem remontować - sami kupiliśmy taki dom i zmieniliśmy większość rzeczy na nowe. Mamy takie schody http://www.schodyprudlik.pl/site/galeria dopasowane do stylu całej nieruchomości. Całość wygląda super ;-)