Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak krowie na rowieeeeeeeeeeee

Ulga za Internet-kilka pytań

Polecane posty

Witam. Mam kilka pytań do osób, które znają się choć trochę na PITach :) Otóż kto może odliczyć sobie ulgę za Internet i jakie warunki muszą być spełnione? Jakie dokumenty należy przedstawić? Co, gdy osoba nie ma opodatkowanego dochodu, a chce odliczyć ulgę?Jest to wykonalne? Nie orientuję się zupełnie w temacie, więc proszę o wsparcie :) Dziękuję 🌼

Musisz mieć fakturę VAT za internet. ''Co, gdy osoba nie ma opodatkowanego dochodu, a chce odliczyć ulgę?Jest to wykonalne?'' Jeśli nie masz dochodów to nie odliczysz, bo z czego?

Gość junn
odliczenia jakiekolwiek są od zapłaconego wcześniej podatku. jeśli podatku nie płacisz to od czego chcesz odliczać?

Dziękuję za konkretną odpowiedź :)

Gość emklkakla
Autorka pyta co w przypadku NIEOPODATKOWANEGO dochodu, czyli chodzi o to, że dochód nie przekracza 3091 zł, więc nie ma podatku. Ulgę może odliczyć każdy w kwocie takiej, jaka stanowi roczny koszt użytkowania internetu, ale nie większy niż 760 zł. Wydaje mi się (pewności nie mam), że jest bezcelowe odejmowanie ulgi od dochodu jeśli nie płacisz podatku, zwrotu większego też chyba nie dostaniesz wtedy... (Jakbym się myliła to niech ktoś mnie poprawi). Dodatkowe papierki, a skoro nie masz z tego korzyści...

Gość emklkakla
odliczenia od podatku to co innego niż odliczenia od dochodu!!! Odliczasz od podatku np. ulgę na wychowanie dzieci, natomiast np. ulgę na internet lub np. darowizny na kult religijny lub honorowe krwiodawstwo odliczasz od dochodu!

emklkakla - Wszystko zgadza się. Ulga za internet odliczana jest od dochodu, tylko jeśli autorka nie zapłaciła podatku ( zero podatku) to jaki sens odliczać od dochodu? ( zresztą wcześniej to napisałaś).

Gość emklkakla
Chodzi o to, żeby nie wprowadzać w błąd, bo ktoś wejdzie, przeczyta i odliczy od podatku;/ a wtedy skarbówka się przyczepi.

Gość emklkakla
A moja odpowiedź była odnośnie tego, co napisała jun, która twierdzi, że JAKIEKOLWIEK odliczenia są od podatku

Gość junn
nie no ja wiem o co ci chodzi i gdzie się co odlicza ale jeśli ktoś nie miał pobranego podatku to i tak nic mu nie zwrócą. jeśli ktoś się nie zna to nie powinien się sam brać za rozliczanie pitów i tyle.

Gość junn
ostatnie zdanie dot. tego że ktoś zostanie wprowadzony w błąd -post z 20.24.

Gość weronika1987
A widziałyście już newsa: http://e-prawnik.pl/wiadomosci/informacje/wraca-ulga-internetowa-ale-na-innych-zasadach.html ? Najpierw mówią, że ulgi nie będzie, teraz ją wprowadzają, ale w takiej formie, że ręce opadają...:// no ja się nie załapię, bo odliczałam internet już wczesniej, ale może któraś z Was ma jeszcze szansę - powodzenia! :) to chyba głównie jest kierowane do młodych ludzi, którzy dopiero co zaczynają sie usamodzielniać i wyprowadzili się na swoje. inni raczej nie skorzystają, a szkoda:(