Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tabletki i te sprawy

Fenoterol a swędzenie skóry

Polecane posty

Czy którąś z Was swędziała skóra podczas zażywanie fenoterolu. Mój organizm się już przyzwyczaił do skutków ubocznych ale od 2-3 dni czuję swędzenie skóry na całym ciele. Chcę też zrobić próby wątrobowe bo zastanawiam się czy to nie cholestaza.

Bralam Feno razem z Izoptimem i zadnych swedzen nie mialam ,raczej poinformuj lekarza niech wykonaja proby watrobowe...

Gość fgfgfgg
swędzenie skóry w ciąży, to nic innego jak powstawanie rozstępów.

Gość junn
rozstępy owszem ale nie na całym ciele.

Wizytę mam dopiero w czwartek, więc te badania zrobię raczej na własną rękę i wyniki pokażę lekarzowi na wizycie. Zastanawiam się też czy to nie z mydła, bo skończył mi się żel pod prysznic i przez kilka dni kąpałam się w mydle i zastanawiam się, czy nie wysuszył mi skóry bo niczym się nie smarowałam a to swędzenie najbardziej odczuwam po kąpieli. Od wczoraj znów mam żel pod prysznic, ale te próby wątrobowe zrobie dla świętego spokoju.

Ja na fenoterolu i isoptinie byłam przez miesiąc. Po dwóch tygodniach zaczęło się swędzenie, brzuch, ręc nogi. Próby wątrobowe nic nie wykazały (można je zrobić na IP szpitala położniczego jeśli bardzo Cie to niepokoi). W ostatnim tygodniu przyjmowania leków pokazała sie ogromna wysypka. Nie spałam po nocach, a jak zasnęłam to po chwili budziło mnie to, że się drapałam przez sen. Piłam wapno, próbowałam różnych rzeczy (w tym wielokrotnych kąpieli w chłodnej wodzie - na chwilę pomagało), ale ulgę przyniósł mi pudroderm. W ciągu kilku dni od odstawienia leków i wysypka i swędzenie minęły. Nie wiem czy uczuliłam się na fenoterol czy isoptin. Takie same działanie jak isoptin ma staweran - może poproś lekarza o zmianę jeśli próby watrobowe nic nie wykażą. Pamiętaj o jednym - to minie. Mnie tylko ta myśl trzymała przy zdrowych zmysłach no i dziesiątki harleqiunów, które pozwalały zająć ręce i myśli ;)

Gość pineeek
zażywam Fenoterol i Isoptin od około 4 miesięcy. Od miesiąca czuję ogólne swedzenie skóry - od stóp do pleców. Miałam robione wszystkie badania na cholestazę i nic one nie wykazały. Lekarz powiedział, że jak odstawię leki w 37 tyg. ciązy to skutki uboczne ustąpią. Jest to skutek kumulacji leku w organiźmie. To, że na poczatku nie byłam uczulona, nie oznacza, że nie mogłam sie na to uczulić. Swedzenie jest straszne! jakby dorwało mnie stado komarów, swędzą mnie i podeszwy stóp i nogi i ręce i plecy. Od paru dni na plecach pojawiła sie pokrzywka. Najgorzej jest w nocy, praktycznie nie śpię, prysznice z chłodnej wody nie pomagają. Jedno jest jeszcze ważne, nie zazywajcie wapna na własna rękę, po pierwsze nie pomoże w tym wypadku, a po drugie odklada sie ono w łożysku, a to jest niebezpieczne.