Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość TwojaAJakbyNiczyja

Problem z chłopakiem, który pije...

Polecane posty

Gość klika klika
jedno pytanie: czy twoj tata albo mam mieli problem z alkoholem?

Gość gdjaa
Myślę że nie zrozumie,niby dlaczego miałby sobie odmówić swojej największej życiowej przyjemności w imię czego? Jakiejś jeszcze większej przyjemności?-pewnie chętnie by to zrobił-gdyby taka istniała!

Gość klika klika
ok, wlasnie sama znalazlam. klasyk. corki alkoholikow wybieraja na meze alkoholika. wg mnie nie zerwiesz znim.

ja mieszkam sama z bracmi mojej mamy ( pijakam) wiem jak to jest to trudno zwalczyc ja mam 23 lata a zostali mi na dochowanie sama nie pracuje oni dorywczo ale co zarobia to przepija dwa dni temu myslalam ze juz ze soba skoncze malo brakowalo bo nie daje juz rady

Gość TwojaAJakbyNiczyja
no tak tylko ja wiem jaka bedzie jego odpowiedź. Bo to jest tak że jak go tak "weźmie na to picie" to później on nawet 3 miesiące nie pije i tak w kółko i jak ja kiedyś przeliczyłam mu to na kase i na jeden dzień to wyszło mu 21 groszy. Poza tym ja nawet nie wiem czy to sie kwalifikuje do uzależnienia. Ja miałam do czynienia z alkoholizmem ale wyglądało to dużo gorzej ... Jego ratuje po prostu to że w pracy nie pije i jest kierowcą w niektóre weekendy. Boję się troche ze jestem juz przewrażliwiona na tym punkcie i że nie mam racji, że ze zdrowego kolesia robię alkoholika ale ja to tak widzę...

Gość Córka alkoholika
To nie o końca prawda ze córki alkoholikow wybierają sobie takiego za męża . Ja jestem córka alkoholika , mój ojciec zapil sie na smierć , jako dziecko widziałam jego padaczki , delirium , moja mama wytrzymała z nim 20 lat , zostawiła go 2 lata przed jego śmiercią , a teraz sama choruje na głęboka depresję , okropne było nasze życie z nim , chociaż mój ojciec nie był nigdy agresywny . Spotykalam sie przez 4 lata z chłopakiem który pił , wszyscy na imprezach pilismy wiec nie widziałam problemu , jak zauważyłam ze problem jest nie zastanawialam sie dwa razy żeby odejść a kochalam go bardzo . Mój obecny mąż pije okazyjnie, ale i tak z umiarem . Radzę Ci autorko odejść , jak ma już za młodu do tego pociąg to tak już zostanie na zawsze , niestety .

Gość TwojaAJakbyNiczyja
klika klika - wiem dużo czytałam o syndromie DDA i dlatego się boję, że to jest moje przewrażliwienie... Zresztą sama nie wiem ...

Autorko, ja tez swego czasu miałam chłopaka, który co weekend musiał się upić.Dawałam jemu kilka szans, żeby przestał pić, aż w końcu po kolejnym jego szaleństwie alkoholowym, powiedziałam dość.Nie chciałam spędzić reszty życia z alkoholikiem u boku. Poza tym, on ciągle obiecywał, że się zmieni.Z tego co wiem, to chyba dalej lubi sobie wypić, ale mnie już przy nim, dawno nie ma.Takie życie. Jeśli mam ci coś doradzić, to przemyśl poważnie sprawę zaręczyn i ślubu z nim.To poważna decyzja jak i alkoholizm jest poważnym problemem i prowadzi często do tragedii.Zastanów się czy chcesz taki los zgotować sobie i w przyszłości swoim dzieciom.

Gość TwojaAJakbyNiczyja
dziękuję Wam wszystkim za odp. :) Myślę że muszę wszystko muszę sobie przemyśleć i poważnie pogadać z moim facetem. Albo ja albo alkohol... Teraz już to wiem.

Gość są takie testy
w internecie, wypełniasz test i wiesz jak duzy masz problem z alkoholem. Poszukaj takiego, dowiesz sie czy to jego spozywanie to juz alkoholizm.. potem popros zeby on sam go sobie wypełnił. Nie musicie rozmawiac o wynikach... jesli ma mu to jakos pomóc to musi sam przemysleć wyniki. a jak ci powie ze test jest zły, dziwny, głupi czy cos w tym stylu to znaczy ze jest alkoholikiem - to jest klasyczne wyparcie. Sa rozne stadia alkoholizmu, to co widziałas w domu było juz pewnie bardziej zaawansowane ale wszystko sie kiedys zaczyna no i u niego sie własnie zaczyna. Musisz być swiadoma jego problemu. Ale powinnas byc tez świadoma swojego problemu - jesteś DDA i postępujesz jak DDA. Porozmawiaj z psychologiem w osrodku terapii uzależnień, sama najpierw - dowiesz sie jak uniknąc losu wspołuzależnionej. Być moze pomoże ci pomóc facetowi.. ale bardziej myśle ze pomoze ci sie wydostac z tego związku. Piszesz ze mozesz sie wycofac, że jeszcze niczego nie przegralaś... to dlaczego jeszcze sie nie wycofalas? Czy to nie jest tak jak z jego piciem..? on tez mysli ze nie musi pic, ze moze sie wycofac. Uwierz mi, wiem o czym pisze.. sporo juz przeszłam z alkoholem... tak naprawde nawet jak go zostawisz to twój problem zostanie i za chwile bedziesz związana z kims uzaleznionym, tlyko pozornie bedzie to inaczej wygladac. On jest dorosły i ma sowje życie i swoje wybory - ty masz swoje, wykorzystaj to póki jeszcze nie jestescie za mocno związani materialnie.

Gość są takie testy
acha.. jak dasz mu ultimatum to on byc moze przestanie.. ale jesli jest uzalezniony to bez terapii wróci do picia wtedy, kiedy duzo trudniej bedzie ci odejsć.

Hmmm!! Problem mawsz i to spory jak widzę!! Pomóc mu w wyjścia z Alkocholizmu było by mile widziane ale po pierwsze On musi tego chcieć po drugie trzeba znaleść Ośrodek odwykowy.A po trzecie to nigdy nie masz pewności czy z czasem znowu nie w padnie w Alkocholizm. Najlepiej było by się rozstać.Gdyż wiążąc się znim możesz zmarnować sobie życie!! A tego raczej byś nie chciała!!

albo Ty albo alkohol???:o alkoholik zawsze wybierze alkohol...nie ludz sie:o

z alkoholizmu sie nie wychodzi...alkoholikiem sie jest do konca zycia...

Gość TwojaAJakbyNiczyja
dzięki. Myślę że poszukam dobrego psychologa, który mi po prostu pomoże uwolnić się z tego związku. Macie racje on jest alkoholikiem i ja mu nie pomogę jeśli on sam sobie nie pomoże...

Twoja Mądra dziewczyna z Ciebie,walcz o siebie puki czas.Za młoda jesteś, żeby pakować się w taki chory związek.

A propos DDA Dlaczego na dzieci alkoholików mówi się DDA.Czy to, że ktoś miał alkoholika w rodzinie oznacza, ze ma zrytą psychikę i musi iść od razu do psychologa?

Gość a mi szkoda
to, że ktoś miał w rodzinie alkoholika znaczy, że jest spore prawdopodobieństwo, że zostają mu różne problemy i trudności - i warto coś dla siebie zrobić; jakby co, polecam sobie zajrzeć na stronę: www.psychologia.edu.pl - tam jest taka zakładka, chyba "gdzie szukać pomocy" - są adresy z całej Polski różnych ośrodków, które zajmują się leczeniem uzależnień, ale też: WSPÓŁUZALEŻNIENIA (czyli: pomoc dla osób, które są w związku z kimś uzależnionym) i pomocą dla DDA (czyli dorosłych osób, które się wychowały w rodzinach alkoholowych); nie wiem, czy zawsze i w każdym ośrodku jest też full service dla DDA i współuzależnionych - ale warto się dowiedzieć; te ośrodki działają na NFZ, więc są bezpłatne warto sobie samej dać szansę - alkoholik alkoholikiem, przede wszystkim - o siebie zadbać, a być może wtedy jemu też to wyjdzie na dobre powodzenia, kobietki, zawalczcie przede wszystkim o SWOJE i swoich dzieci zdrowie i szczęście, a jest szansa, że przy okazji jakoś to też wpłynie na Waszych partnerów