Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość panel podłogowy

Ile najdłużej da się chodzić w soczewkach miesięcznych?

Polecane posty

Gość panel podłogowy

Ja już trzeci miesiąc śmigam, co miesiąc obiecuję kupić nowe i zawsze kasa się rozchodzi na coś innego :o Dam radę przechodzić czwarty miesiąc?

Gość lena ##
Lepiej kup te soczewki. Znajona też nosiła soczewki po terminie i w końcu jedna przykleiła się jej do oka. Skończyło się szpitalem i długim leczeniem. Teraz nosi juz tylko okulary.

Lepiej odżałuj kasę i kup nowe. Już i tak sporo czasu nosisz miesięczne. Nie masz żadnych podrażnień? Nie wysycha Ci spojówka? Aż wierzyć mi się nie chce. Po za tym, jeśli chcesz zaoszczędzić, kup takie soczewki na allegro. Moje u optyka kosztują normalnie 100 zł para, natomiast na allegro zapłaciłam za 3 pary niecałe 50 zł. Kolejny raz, więc są sprawdzone.

Gość lena ##
Soczewki przeterminowane nie są już tak nawilżone, są porysowane i mogą uszkodzić oko.

Gość miesiac! to miesiac
czasem przenosiłam soczewki o kilka dni, ale na boga miesiecy? chcesz sobie rozwalic wzrok na amen? szanuj swoje zdrowie. Jak nie stac cie na soczewki to przerzuc sie na ten czas na okulary. Powinnas juz je 4 razy zmienic:o a ty ciagle w tych samych. Ja jak mowie zdarzylo sie o 3 dni czasem przeciagnac.

Gość zacznij dzien od szklanki soku
da sie do ok 3 miesiecy nosic, ale np. u mnie moje oczy same jakos tak reaguja i ''daja mi znac'', ze juz czas na zmiane

Gość junn
tu masz wypowiedź kogoś kto też przeterminował soczewki: "Ja ostatnio przesadziłam z moimi soczewkami. Mam 3-miesięczne, a noszę je już 6 miesiąc, bo szkoda było mi wydać kasy. Dwa dni temu byłam u okulistki i jej o tym powiedziałam. Przestraszyła mnie tym, co mi powiedziała. Ja myslałam, że jak dobrze widzę w soczewkach to wszystko jest ok, a prawda jest inna. Lekarka powiedziała mi, że noszenie przeterminowanych soczewek może w przyszłości doprowadzić do wady rogówki, a wtedy może już pomóc tylko przeszczep. Nieźle mnie wystraszyła. Dowiedziałam się jeszcze, że mam wrodzony astygmatyzm. Żaden lekarz nigdy mi tego nie powiedział, a miałam już kilka razy robione badania komputerowe. Tak więc dziewczyny, uważajcie na przeterminowane soczewki. Nie ma co żałować pieniędzy na oczy, bo kiedyś możemy mieć większe problemy."

Poza tym, soczewki po terminie mają gorszą przepuszczalność tlenu. Zobacz sama czy nie wrastają Ci w białko oka takie mini żyłki. Tak właśnie oko broni się, gdy ma niedostatek tlenu spowodowany noszeniem przeterminowanych soczewek. Mnie o tym uświadomiła okulistka. Są to zmiany nieodwracalne, niestety. Też kiedyś byłam taka głupia.

Gość soczewki
ja najdłużej chodziłam 2 tygodnie po terminie ważnosci i nawet wtedy nie było juz takiego komfortu dla oka, lepiej kup nowe

Gość ioaaaaww
I to jest wlasnei najlepsze rozwiązanie, bo przechodzenie w takich soczewkach nei zawsze kończy sie dobrze, wiec byłabym tutaj raczej bardzo ostrożna.

Gość Animeman18
Po terminie psuje się korekcyjność soczewki. No i substancj***akteriobójcze w soczewce zaczynają "wygasać". Jeżeli tak jak ja nosisz soczewki bardziej dla "szpanu", jakieś kolorowe czy coś i zakładasz*****ardzo rzadko to raczej nic nie powinno się szczególnego stać, zapalenie spojówek w najgorszym przypadku jakaś grzybica oka czy inna infekcja, ale jeżeli nosisz takie codziennie to radziłabym Ci je zmieniać co miesiąc maks. co 1,5. W innym przypadku zaczynałabym się obawiać o swój wzrok.

Materiał z którego wykonane są soczewki kontaktowe od momentu pierwszego użycia wraz z upływem czasu ulega stopniowemu pogorszeniu pod względem optycznym, transmisji tlenu oraz komfortu użytkowania. Z tego względu zaleca się przestrzeganie terminu wymiany soczewek, który ma na celu ich wymianę zanim pojawią się jakiekolwiek dolegliwości, które mogą prowadzić do poważnych powikłań chorobowych i ograniczenia tolerancji i możliwości dalszego noszenia soczewek.