Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość choraosobka

Ile powinna wynosic normatsh u 20-latki?

Polecane posty

Gość choraosobka

Mam Wynik: 4,60 ulU/ml, przy normie 0,27-4,20, ALe podobno u ludzi mlodych nie powinien przekraczac 2,50 tak? Czy powinnam sie leczyc czy zbagatelizowac to minimalne odchylenie?

Gość choraosobka
Tboje sie ze to poczatki niedoczynnosci tarczycy, ciagle chce mi sie spac, jestem oslabiona, mam sucha skore i zaparcia :(

Gość choraosobka
dziekim ale tam nie pisze nic o normie prawidlowej dla dziecka

Gość choraosobka
tzn dla 20 latka

Gość junn
20-lat to nie dziecko. :) wg norm jesteś w przedziale dla dorosłych. a poza tym w lab. podają normy dla danego wieku (zobacz na wyniku czy masz taki dopisek). ale tu masz o obniżeniu norm na podstawie badań w ostatnim czasie: "Obowiązujący obecnie zakres normy TSH mieści się w przedziale wartości od 0,2-0,4 do 4,0-4,5 mIU/l. W ostatnim czasie wielu autorów kontestuje górny zakres normy TSH, uważając, że powinien być obniżony (2, 3, 4). Amerykańska Narodowa Akademia Biochemii Klinicznej (NACB National Academy of Clinical Biochemistry) postuluje aby górna norma TSH wynosiła w przyszłości 2,5 mIU/l, powołując się na fakt, że ponad 95% zdrowych ochotników bez osobistych i rodzinnych wywiadów choroby tarczycy, wola, seronegatywnych dla przeciwciał antyperoksydazowych (a-TPO; anti-thyroperoxidase antibodies) i antytyreoglobulinowych (a-Tg; anti - thyroglobulin antibodies) oraz nie zażywających leków, ma stężenie TSH w przedziale wartości 0,4-2,5 mIU/l (5). Wydaje się zatem, że w wielu przypadkach stężenie TSH powyżej 2,5 mIU/l wskazuje na obecność utajonej choroby tarczycy, np. zapalenia typu Hashimoto. Słuszność takiego stanowiska zdają się potwierdzać wyniki badania Whickham (6), w którym prowadzono prospektywną 20-letnią obserwację liczącej 2779 osób dorosłej populacji angielskiej. Wykazano, że wartość TSH powyżej 2,0 mU/L jest związana ze zwiększonym ryzykiem rozwoju niedoczynności tarczycy w ciągu 20 lat." Wynika z tego że dla dorosłych normą powinno być do 2,5.