Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość judyta11188

Chcę założyć działalność, tzw. doradztwo duchowe. Jak się rozliczać?

Polecane posty

Gość judyta11188

Przeczytałam, że dla tego typu działalności najlepsza byłaby księga przychodów i rozchodów. Ale ja jestem totalnie zielona w tych tematach - czy ktoś moze mi napisać, na czym to tak dokładnie polega? Jeżeli przyszedłby do mnie klient (albo zadzwonił, napisał e-maila, bo to też wchodzi w grę) to jakie potwierdzenie płatności mam mu dać? KP? Paragon chyba nie, prawda? Błagam, niech ktoś mi to wyjaśni jak krowie na pastwisku :)

Gość że jak.....
doradztwo duchowe? :O

Gość judyta11188
innymi słowy wróżbiarstwo. zajmuję się runami, numerologią i wahadełkiem. chcę to robić legalnie, płacić podatki i uczciwie zarabiać. w zasadzie wszystko już wiem, pozostaje tylko ta najistotniejsza kwestia - rozliczania się.. Pomoże ktoś? :)

Gość że jak.....
to chyba na zasadach ogolnych, bys musiala zatrudnic jakas księgową, zeby ci prowadzila ksiege rozchodow przychodow, ale na serio myslisz, ze dasz rade czyms takim zarobic na zus 1000 zl i jeszcze na siebie?

Gość staniesz się taka,
jak Aleksandra Sroka :classic_cool:

Gość judyta11188
Zus jest teraz pomniejszony, wychodzi niecałe 400zł zależnie od miesiąca. Policzyłam sobie ile mogę zarobić na czysto i wychodzi ok 1600zł na dzień dzisiejszy - bez reklamy i ogłoszeń, dlatego tak bardzo zależy mi na zalegalizowaniu działalności, aby móc się ogłaszać. Najbardiej nurtuje mnie właśnie odpowiedź na pytanie, jeśli będę na księdze, którą będzie prowadziła mi księgowa - jaki dowód wniesienia opłaty będę mogła dać klientowi?

Gość judyta11188
Nie wiem kto to jest Aleksandra Sroka :D Czytam jeszcze o ryczałcie..

Gość staniesz się taka,
czyli nie oglądasz serialów na polsacie :classic_cool:

Gość judyta11188
Niestety nie, nie mam telewizora w domu :D:D

Gość judyta11188
Z całym szacunkiem - nie proszę o ocenę mojej pracy, także jeśli coś Ci się nie podoba to jest to tylko Twój problem :) Jeśli ktoś będzie mógł mi pomóc będę wdzięczna :)

Gość ulalalał
Podejrzewam, zę sama księgi przychodów prowadzic nie będziesz tylko zlecisz to jakiemus biuru - proponuje wybrac jakies biuro i tam zapytac ikle bedzie kosztowało prowadzenie i jak dokumentowac przychody. Myślę, ze klientowi wystarczy KP, ale na jakiej podstawie to wpisac do księgi -to juz może biuro podpowie.

Gość judyta11188
Super, wielkie dzięki za podpowiedź!!! Wszystkiego dobrego :)

Gość judyta11188
Sylvia - no tak właściwie to wszystko.. Ciekawi mnie np. na jaki podatek mam się nastawić. Jestem pewna, że w pierwszych mcach działalności mój dochód nie będzie przekraczał tych 1600zł. Podatek będzie stały i niezalezny od dochodów czy będę go płacić dopiero po przekroczeniu jakiegoś progu dochodu? Tak jak pisałam - to dla mnie czarna magia, dlatego pytam o takie właśnie podstawy.

daj mi chwilę sprawdze - wydaje mi się, że będziesz musiała zarejestrować PKD: 93.05.Z Działalność usługowa pozostała, gdzie indziej niesklasyfikowana. Prowadze biuro rachunkowe ale jeszcze żadnej wróżki nie obsługiwałam hahah - poprosze za porade jakąś dobrą wróżbe :) zaraz się odezwe :)

Gość to by było na tyleeeeeeeee
nie wystawiasz KP , tylko zwykły rachunek codziennie robisz ewidencję przychodów(czyli w zeszycie piszesz sobie date i utarg dzienny) na koniec miesiaca robisz zestawienie z ewidencji za cały miesiąc i niesiesz do ksiegowego to wszystko jesli chodzi o zasady ogólne

Gość judyta11188
to by było na tyleeeeeeeee - czyli, że miałabym zainwestować w kasę fiskalną? No właśnie czytałam gdzieś, że to się kompletnie nie opłaca w przypadku takiej działalności jak moja. Ale dzięki za wyjaśnienie na czym polega ewidencja przychodów :) Sylvia - bardzo dziękuję, dobrą wróżbę masz jak w banku :P :)

nie musisz miec kasy możesz wystawiac rachunek zwykły nie VAT ani paragon z kasy, albo wypiszesz ręcznie albo na kompie i wydrukujesz i dasz klientce.

Gość judyta11188
Wow, nie wiedziałam, że jest też taka możliwość jeśli chodzi o wystawianie rachunków. A co, jeśli klienci piszą do mnie na e-mail? Czy wystawienie takiego, powiedzmy, e-rachunku też jest możliwe?? Sylvia, a tak z ciekawości - skąd jesteś? :)

przepraszam, mam nawał właśnie - nie kasa fiskalna po osiągnięciu odpowiednich przychodów - na razie prowadzona systematycznie dzień po dniu ( jeśli kwoty są zerowe to wpisujesz zero jeśli jesteś na urlopie to wpisujesz urlop - vatowcy się czepiają niestety jeśli nie jest w taki sposób prowadzona ) Do ewidencji wpisujesz przychody i jeśli zdecydujesz się na jakieś biuro rachunkowe to na koniec miesiąca podsumowujesz przychód i robisz dowód wewnętrzny i dajesz księgowej - albo ona zrobi a ty tylko podasz kwotę. Pamiętaj, że ewidencja zawsze musi być w miejscu sprzedaży - jeśli np pójdziesz gdzieś - np wróżyć na jakiejś imprezie powinnaś mieć ją przy sobie. To tyle czyli prowadzisz ewidencję sprzedaż po drugie klient może zarządać wystawienia rachunku - wtedy nie wpisujesz tego przychodu do ewidencji tylko wystawiasz rachunek Nie bardzo mam czas żeby teraz sprawdzać w ustawie czy astrologia może się załapać na ryczałt ale jeśli jesteś całkowicie zielona to może rozejrzyj się zajakimś biurem - nie wiem skąd jesteś i jakie tam macie stawki - ale czasami się opłaca pójść do biura,

Gość judyta11188
Sylvia, bardzo Ci dziękuję. Rozumiem, że taka książka jest dostępna w sprzedaży w punktach z tego typu akcesoriami?

Gość judyta11188
Aha, no i jeszcze jedno: przyniosę takie zestawienie księgowej, ona zrobi ten dowód wewnętrzny i co dalej? Płacę podatek co miesiąc, czy rozliczam się kwartalnie? Na jaki podatek mam się nastawić??

ja jestem z lubuskiego - jeśli chcesz to mogę popisać jescze ale niestety dopiero późnym wieczorem - zegar tyka zbliża się termin zakończenia rozliczeń - do piątku mam jeszcze do zrobienia pare rzeczy :(:(: - może to głupie, że się odezwałam, chociaż nie mam czasu -chętnie ci pomoge a- nie mogłam znieść tych ubliżających tekstów pomarańczek :)

Gość jowyta86
Judyta powróż mi za friko, będę Ci ogromnie wdzięczna, czy jesteś w stanie wywróżyć mi kiedy będę mogła w końcu zajść w ciążę? :( Bo staram się długo, i nic z tego... :( Jestem totalnie załamana.

odewe się po 22 i podeśle ci pare linków " szkoleniowych" - ja moim klientom tłuke do głowy - mówiąc brzydko - co robie i jak ich rozliczam i co z czego wynika - bo to ich firma i jakieś podstawy są niezbędne :):):) lece pozdrawiam

Gość według mnie tak jak
to autorka określiła i opisała nie jest oszustwem bardzo ładna i trafna nazwa poradztwo duchowe wiele osób ma problemy i szuka pomocy uznają różne rzeczy we wróżby nie wierzę ale wielu osobą wygadanie się i usłyszenie z kart fusów czy innych rekwizytów pomaga jeszcze raz powtórzę naprawdę dobrą nazwę wymyśliłaś

Gość judyta11188
Sylvia - zajrzę tu więc wieczorem, jeśli mi się nie uda - jutro z rana :) Ogromnie Ci dziękuję, tak jak i wszystkim, którzy mi tu pomogli :) Może niejasno się wyraziłam na początku - to nie jest tak, że ja zarabiam teraz 1600 zł, policzyłam po prostu ile mam zleceń x kwotę, którą wiem, że moi klienci mogliby za to zapłacić. Póki co nie zarabiam na to w ogóle ale wychodzę z założenia, że jeżeli ja poświęcę swój czas, dokonam sumiennej wróżby, a ktoś zdecyduje się mi za to zapłacić - dlaczego nie? Ale tylko i wyłącznie na uczciwych warunkach, tj. z zalegalizowaną działalnością. To tak gwoli wyjaśnienia :) jowyta86 - zostaw proszę swój namiar :) Teraz jestem w pracy, ale popołudniu mogę odezwać się na e-mail :) Miłego dnia wszystkim!

Gość jowyta86
pycha87@gmail.com Czekam kochana :(. Ja Ci wszystko opiszę jak jest u mnie :(.

hej - przepraszam, wczoraj skończyłam tak późno, że już nie widziałam na oczy - a od rana znowu to samo - :) byle do końca kwietnia :):) Kochana nie wiem od czego zacząć - jeszcze nie pisałam o zakładaniu działalności na forum hahah :) - może na razie w telegraficznym skrócie a potem będziesz dopytywać ? - zakładasz działalność wypełnisz CEIDIG - idziesz do wydziału który zajmuje się ewidencjonowaniem działalności gospodarczych teraz po zmianie właściwie tylko wklepywaniem danych do systemu bo rejestr prowadzi minister rejestr czyli Centralna Ewidencja Działalności Gospodarczej Wszystko masz tutaj - https://prod.ceidg.gov.pl/CEIDG/CEIDG.Public.UI/DecisionAdditionalParameters.aspx?type=1 Gdyby ci się nie chciało tego przeglądać to wydrukuj sobie w PDF wypełnij ręcznie. - http://www.pit.pl/pitpl1.php?module=product&id=7558 Urzędnik wprowadzi twój wniosek do systemu, wydrukuje zczytaj go dokładnie czy wszystko jest tak jak wpisałaś i to tyle. Informację o działalności otrzyma urząd skarbowy, ZUS i regon Regon nada ci numer nie dostaniesz decyzji do domu numer regon pojawi się na ceidiku już następnego dnia wejdź na stronę z wyszukiwaniem przedsiębiorców https://prod.ceidg.gov.pl/CEIDG/CEIDG.Public.UI/Search.aspx i po prostu wydrukuj sobie Ceidig. Jedyna rzecz jaką będziesz musiała zrobić, to pójść do zusu i tam dokonać zgłoszenia ubezpieczonego czyli siebie W zusie na pewno pomogą przynajmniej w moim zusie Pani, która się tym zajmuje -jak zauważyłam -jest bardzo kompetentna, życzliwa i ma anielską cierpliwość :) Kwestia ZUS zależy od tego jaka jest twoja sytuacja jeśli pracujesz na cały etat to będziesz płacić tylko zdrowotną ale i tak zarejestruj się z kodem 05 70 00 dla ulgowego zusu w razie gdybyś chciała przejść tylko na swoje nie trzeba będzie robić korekt rejestracji. Jeśli chodzi o formę opodatkowania - Proponuje składając ceidig wybrać - zasady ogólne, pkpir ( podatkowa książka przychodów i rozchodów ) rozliczanie zaliczek miesięczne :) Pkpir kupisz w każdym sklepie z artykułami biurowymi. Jak się zdecydujesz, to ci napiszę jak ją uzupełniać . I teraz wygląda to tak. Kupujesz sobie zwykły zeszyt opisujesz go ewidencja sprzedaży i kogo dotyczy czyli nazwa firmy :) Rozpoczynasz ewidencjonowanie od dnia wskazanego jako dzień rozp. Działalności w ceidiku. Nie ma nigdzie wzoru ale powinno być wg mnie miesiąc rok a i ponumeruj wszystkie strony od razu - lp. data, rodzaj przychodu, kwota przychodu. I tak cały mc na koniec mca podkreślasz podliczasz i wpisujesz do pkpir chociaż w sumie . Dobra ok. nie będę ci mieszać na razie Czyli z jednej strony wpisujesz do pkpir przychody z ewidencji i z wystawionych rachunków, z drugiej ewidencjonujesz koszty. Na koniec mca podkreślasz zapisy w pkpir i podliczasz. przychody minus koszty dają ci dochód od którego należy wzgl. Kwotę wolną wyliczyć podatek odjąć zapłaconą w danym mcu składkę zdrowotną ( 7,75 a nie 9%) Jeśli wyjdzie podatek robisz przelew zaliczki do US jeśli nie to nic nie wpłacasz - może się okazać, że zanim ci się nie rozkręci wszystko to nie będziesz wpłacać zaliczek bo nawet jeśli wyjdzie jakiś podatek to i tak pokryje go zdrowotna. Ale nadziergałam hahah :) ok. jak będziesz miała jakieś pytania to zajrzę tu wieczorem :) pozdrawiam

Gość gabryśśśka
Super że ktoś założył taki temat, bo jestem na etapie zakładania firmy także :D czy mogę dołączyć się i zadać jedno pytanie? będę wdzieczna jeśli ktoś zna odpowiedź. Ponieważ moja "siedziba" firmy będzie w domu, tyle, że to nie moje mieszkanie, a mojego narzeczonego. Czytałam gdzieś że w takim wypadku trzeba wystąpić do skarbówki (chyba) o jakieś wnioski, które musi wypełnić właściciel mieszkania. Czy ktoś coś na ten temat wie??????????