Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość spanikowananaa

Hipoglikemia - mam za niski cukier!!! czy to poważne??

Polecane posty

Gość spanikowananaa

Dziewczyny odebralam wyniki badań i jestem przerażona! wynik na czczo - 77 po 2h po 75g glukozy - 41 (norma 75-100) czytam w internecie o hipoglikemii i bardzo się boje, pisza że to moze doprowadzić do śmierci!!! czy ten wynik może być spowodowany tym, że przed drugim pobraniem byłam w sklepie zamiast siedziec i odpoczywać??

Gość spanikowananaa
nikt mi nie pomoże :( jutro ide jeszcze raz na badanie ale czy to coś zmieni?....

Gość junn
tylko jutro po wypiciu glukozy siedź cały czas w przychodni i czekaj na ponowne pobranie. wtedy będzie wiarygodnie.

Gość ja nie mam problemu
mam na czczo 68 i lekarz mowi, ze to b. dobrze

Gość spanikowananaa
czytam o tym niedocukrzeniu i wszędzie jest napisane że 41 to baaaardzo nisko. Mam własnie nadzieje że ten ruch mi obniżył cukier i dlatego taki wynik ale czy możliwe że wynik az tak niski?? normy przepisałam z wyników badań na czczo i po 2h mam napisane że powinno być 75-100

Hmmm. Ja miałam w pierwszej ciąży cukrzycę ciążowa i byłam tylko na diecie - było bardzo dobrze. Po tej ciąży został mi stan przedcukrzycowy i w trakcie badania kontrolnego po obciążeniu glukozą miałam wyniki poniżej normy (Ok 50 chyba było). Ruch na pewno zafałszował wynik, ale prawdopodobnie i tak będzie niższy niż na czczo. To jest na zasadzie hipoglikemii po posiłkowej. W drugiej ciąży byłam już od początku na insulinie. miałam często niedocukrzenia. Na początku tylko nocą i bardzo je odczuwałam. już przy poziomie ok 60. Później już ich nie odczuwałam. gdy poziom cukru miałam miedzy 20-30 byłam po prostu słaba...już nawet ręce mi się nie trzęsły i nie pociłam się. No ale żyję jak widać. dziecko też - chociaż nie jest w pełni zdrowe - lekarze nie potrafią powiedzieć że to wina hipoglikemii.

Gość spanikowananaa
po moich smykach - ja jestem w szoku bo nigdy nie miałam problemów z cukrzycą, za wysoki nigdy nie był teraz dopiero jest tak drastycznie niski! jutro pójde ponownie na badanie tymczasem umieram ze strach bo naczytałam się jeszcze że to może być objaw nawet raka..,., :(

Też czytałam takie rzeczy, ale żyje i raka nie mam. Nie ma co się nakręcać tylko musisz powtórzyć badania i będziesz pod opieką diabetologa zapewne.

Gość cukiereczeeeek
ja jestem cukrzykiem.aktualnie tez w ciazy.cukier w ciazy nie powinien byc nizsz niz 60 .powinien byc nawet wyzszy. nie dopuszczaj do takich spadkow bo to nie jest dobre.lepszy jest wyzszy cukier niz za niski. jesli ci sie zdazy taki niski to reaguj natychmiast.to bardzo wazne. mi lekarz powiedzial ze dziecko ma o 20 mniej cukru niz my.wiec jesli my mamy 41 i czujemy sie zle,to jak sie czuje dziecko.pilnuj tego a wszystko bedzie dobrze.

Gość spanikowananaa
jutro ide jeszcze raz na badanie, dzięki za odpowiedzi, mam nadzieje ze był to błędny wynik

Gość MagdaSsss
Moja babcia jest chora na cukrzyce ;/ od pewnego czasu zauwazyłam, że często jestem zmęczona, mam czarne plamy przed oczami, robi mi się słabo, boli mnie głowa, a po zjedzeniu kilku kostek czekolady przechodzi mi na jakiś czas.. potem znowu musze sie wspomóc czekolada. Poza tym strasznie się pocę;/ myślałam, że to wina temperatur, a teraz jednak widzę, że poce się nawet gdy jest zimno..;/ i na dodatek nie jest to zwykły pot , (mokre uczucie pod pachami), ze mnie spływają krople potu.. i to bez powodu nawet rpzy niskich temperaturach ;/ na dodatek gdyby tego było mało to jeszcze czytałam w objawach, ze sa napady lekowe;/ nadpopudliwosc zmiany nastroju, a ja ostatnio nie moge sobie poradzic ze swoimi nastrojami potrafie plakac bo tak mi sie podoba , krzyczeć bez powodu.. jestem nerwowa.. babcia mierzyła mi cukier i po obiedzie złozonym z 2 dań, kawie z dwoma łyzeczkami cukru i cukierku moj cukier wynosił 61 .. ale nie mierzylam tego bo sie zle czulam .. tylko tak po prostu.. a wiec ciekawa jestem ile wynosi moj cukier gdy mam zawroty głowy itp,itd.. czy moze byc to hipoglikemia? ;/ strasznie sie tego boje.. nie wiem moze ktos wiecej cos o tym mi powie. !

Gość cukiereczeeeek
niedocukrzenia to nie sa pierwsze objawy cukrzycy.pierwsze objawy to za wysoki cukier.trzustka przestaje pracowac jal powinna i stad te wysokie cukry.

Gość gryczka
Ja mam hipoglikemię od kiedy pamiętam. Moja Mama także - prawdopodobnie ta skłonność jest dziedziczna. Wynik 41 po glukozie to faktycznie bardzo mało, zapewne wpływ na wynik miał ruch - podczas tego badania trzeba siedzieć w przychodni. Hipoglikemia może być pierwszym objawem cukrzycy, ale nie musi. Czasem taka jest po prostu uroda organizmu - nadmierna aktywność komórek produkujących insulinę (czyli - gwałtownie spala się glukoza w organizmie). Byłam diagnozowana pod tym kątem w czasie ciązy, dostałam glukometr, miałam robić pomiary. Według lekarza cukrzyca to nie jest. Do śmierci może dojść w naprawdę ekstremalnym przypadku. Na ogół efektem jest uczucie osłabienia, ewentualnie omdlenie. Ty nie czujesz, że masz taki niski cukier? Ja to rozpoznaję bardzo dobrze - zaczyna mi łomotać serce, pocą się dłonie, drżą nogi. Kiedy tylko czuję, że zaczyna mi spadać cukier - muszę zjeść coś słodkiego, a jeszcze lepiej - wypić (np. sok lub colę), bo wtedy glukoza szybciej się wchłania. A kiedy już będzie opanowana sytuacja - zjeść coś bardziej konkretnego, zawierającego węglowodany złożone. Lekarz powiedział, że muszę z tym żyć. Sposobem na uniknięcie spadków cukru są regularne posiłki, nie rzadziej niż co 3 godziny (znajomi się ze mnie śmieją, że jem co 3 godziny nawet jak nie jestem głodna, ale to mnie ratuje przed spadkami cukru). I koniecznie kazał mi nosić przy sobie cały czas coś słodkiego - kostki cukru, batona, cokolwiek - żeby w razie czego szybko podnieść sobie glukozę. I już. Takie ja dostałam zalecenia, ale na pewno powinnaś to skonsultować z lekarzem, najlepiej z diabetologiem.

Gość gość
ja mam 29 i dostalam skierowanie do szpitala boje sie o moje malenstwo

Gość gość
Hej,mam 16 lat i od roku mdaleje, podejrzewali na początku padaczkę ale wszystko neuroligicznie i kardiologiczne jest okej..podczas tego aktu zaczyna mną trząść i próbują mnie trzymać 4 osoby..ostatnio wpadłam na pomysł że to może być cukier będąc w szkole mniej jem..nad czczo miałam dzisiaj 44 a w szkole 53 czy to może być hipoglikemia?

Gość krzys89
jeżeli ktos zna szpital w torym leczy sie hipoglikemie prosze o kontakt kris891@vp.pl lub nr tel 516914547

Gość Mileniasta
Kontroluje mój cukier już od jakiegoś czasu ale cały czas tkwie w nie wiadomej. Lekarz chce mnie do szpitala na test głodowy inny mów i że to ostateczność. Cukier spada mi nawet do 32 więc jest bardzo niski ostatnio zemdlałam ogólnie cukier na czczo m idealny ale po wypiciu glukozy sobie zasnęłam i nikt tego nie zauważył a szkoda. Może mam zrobić jakieś badania dodatkowe może jakaś tarczyca albo usg? Pomocy