Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama 5-latki

czy wasze 5-latki zostają w przedszkolu czy idą do zerówki

Polecane posty

Gość mama 5-latki

Moja córka w lutym skończyła 5 lat, nie chodziła do przedszkola z tego względu że mogłam zabierać ją do siebie do pracy(pracuje w prywatnym klubie zajmującym się maluchami). Okazuje sie że w tym wrześniu musimy się rozstać. Do przedszkola się nie dostała, pozostaje mi ją posłac do zerówki. Czy jakaś mama może mi napisać jak to teraz wyglada? Bo pogubiłam się.

Gość 19 ale jest niski (103cm)
moj zostaje w przedszkolu- w zerówce przedszkolnej pozniej do szkoły do pierwszej klasy

Gość czarna zuzanna
oczywiście że zostaja w przedszkolu. Bez przesady!!!! ma tyrać do 67 roku zycia i jeszcze wczesniej do szkoły wysłać. Niech ma jeszcze rok wolności!

Gość vvvvvvvt
Moja córka idzie do zerówki szkolnej, bo nie ma innego wyboru. Mieszkamy na wsi i tu przedszkole jest dla 3 i 4 latków, 5 i 6 latki idą do zerówki. Choć dla nich to prestiż :D być już w zerówce a nie w przedszkolu, gdzie są maluchy. Każdy z zerówki jak się go zapyta co tam w przedszkolu odpowiada " ja nie jestem w przedszkolu, tylko w zerówce". :D

Gość LInkaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
moja córcia zostaje w przedszkolnej zerówce

Gość mama 5-latki
no ja też chciałam posłać córcię do przedzszkola, ale do żadnego sie nie dostała. Rozmawiałam dziś z panią dyrektor i powiedziała że owszem, może ją przyjąc ale po co, jesli starsza grupa jest tylko anglojęzyczna, nie ma opcji aby chodziła bezpłatnie od 8 do 13tej a koszt to jakieś 600 zł. Pogubiłam się bo moja syt jest dośc skomplikowana. Jestem zameldowana w innym województwie, a w obecnym mieszkam od 4 lat, wynajmujemy mieszkanie. Starsza córka z 2002 roku bez problemu poszła tutaj do zerówki, a młodsza dostała zaproszenie w moim miejscu zamieszkania do szkoły(jakiś obowiązek przedszkolny czy jak). myślałam że jak nie trzeba 6-latków posyłać do pierwszej klasy tak jak maiało być od tego roku, to nie ma problemu.

Gość vvvvvvvt
Sześciolatka nie musisz posyłać do 1 klasy, ale pięciolatek ma już obowiązek przedszkolny (jak nie poślesz do 1 kl. to 2 lata zerówki szkolnej lub przedszkole).

Gość mama 5-latki
Czyli jesli od tego września pójdzie do zerówki to dwa lata może do niej uczęszczać??? Dziś ta pani dyrektor mi właśnie uświadomiła że są zerówki i dla 5 i dla 6 latków. Przepraszam jeśli kogoś denerwuję moim brakiem wiedzy odnośnie tej sprawy, ale sama zostałam zaskoczona faktem iz moje dziecko musi już w tym roku zacząc edukację. z tego co się orientuję to wiele mam 5-latków, z którymi mam do czynienia na codzień nie zdaje sobie sprawy z tego iż taki obowiązek istnieje.

Gość vvvvvvvt
może w większych szkołach dzieci w zerówkach szkolnych są oddzielnie ze względu na wiek, ale u nas są razem w jednej. Piszę tak bo zrozumiałam Twoją wypowiedź, że to są oddzielne zerówki dla 5 latków i dla 6 latków :)

Gość jhfgdhsjakl
Do zerówki w szkole :)

Gość nastolatkamama
No właśnie ,przecież 5 latki mają obowiązek iśc do przedszkola,nie rozumiem jak można dziecka nie przyjąć.

Gość mama 5-latki
no jednak można, wczoraj się o tym dowiedziałam . bardzo mnie to zaskoczyło, tym bardziej że rzekomo pierwszeństwo miało dzieci które podleg oboająwiązkowemu przygotowaniu przedszkolnemu. bardzo ten fak tmnie zadziwił. Jestem zmuszona w tej syt zapisać córkę do zerówki przy szkole podstawowej.

Gość kasia marysia...
W naszym przedszkolu (kraków) pierwszeństwo wśród pzryjęć miały 5 latki i wszystkie zostały przyjete, jest przecież obowiązek rocznego przygotowania przedszkolnego przed zerówką. Nie rozumiem jakim prawem twoje dziecko nie zostało przyjete, musiałś cos pomylic, żle wypełnić... nie wiem... nie ma takiej opcji!!!! jeśłi tak się jednak stało to udaj się do urzędu gminy z zapytaniem DLACZEGO!!! może ktos coś przeoczył.

Gość zoffiaaa
"Mieszkamy na wsi i tu przedszkole jest dla 3 i 4 latków, 5 i 6 latki idą do zerówki. Choć dla nich to prestiż być już w zerówce a nie w przedszkolu, gdzie są maluchy. Każdy z zerówki jak się go zapyta co tam w przedszkolu odpowiada " ja nie jestem w przedszkolu, tylko w zerówce" ale ktoś walnął głupotę! a skąd dziecko ma wiedzieć co jest dla niego dobre??? mam rodzinę na wsi i u nich to kwestia ambicji żeby dziecko szło do pierwszej klasy wcześniej a nie siedziało na drugi rok i pchają dzieci na siłę, coby sąsiadka nie pomyślała że jej dziecko madrzejsze albo żeby nie było że dziecko pani Uli z Urzędu Gminy zostaje w zerówce, a dziecko sprzątaczki poszło juz do pierwszej klasy Moim zdaniem to chore, ale niestety prawdziwe.

Gość a ja lubię
ja pusiclam dziecko rok wczesniej do szkoly, i zaowocowalo tym ze dziecko wcale nie potrafilo skupic uwagi na zajeciach, w pzreciwienstwie do o rok starszych "rowiesnikow" , ewidentnie dla niej bylo jeszce za wczesnie, moja druga corka ma gorszy charakter od tej starszej, byla zawsze bardziejn pyskata, bumntownicza, klotliwa, ale poslza do szkoly zgodnie w swoim czasie i jakos o wiele grzeczniejsza byla w I klasie niz starsza siostra ktora ogolnie problemow wychowaczych nigdy nie sprawiala ,ale w szkole nie potrafila tyle czasu usiedziec na miejscu bez ruchu i gadania

Gość vvvvvvvt
zoffiaaa - przecież nie piszę, że to dla dzieci dobre, Mam możliwość posłać dziecko jedynie do zerówki szkolnej. Dzieci z gminy wiejskiej w mieście nie przyjmują :( Piszę tylko, że dzieci w zerówce odczuwają to jak awans społeczny. :P

Gość zoffiaaa
ale chyba możesz zostawić dziecko na drugi rok w zerówce???

Gość vvvvvvvt
a czy ja napisałam, że dziecko idzie do 1 klasy? Na razie przed nami zerówka, bo dziecko jeszcze w przedszkolu :P (w 3 i 4 latkach)

Gość zoffiaaa
no nie napisałaś. Wkurzaja mnie tylko te wszystkie mamuśki które pchają na siłę te biedne dzieci do szkoły nie patrząc na ich rozwój emocjonalny. Liczy się tylko "presiż" czyli taki mądry już do pierwszej klasy idzie.

Gość zgadzam się.,
ja pusiclam dziecko rok wczesniej do szkoly, i zaowocowalo tym ze dziecko wcale nie potrafilo skupic uwagi na zajeciach, w pzreciwienstwie do o rok starszych "rowiesnikow" , ewidentnie dla niej bylo jeszce za wczesnie, moja druga corka ma gorszy charakter od tej starszej, byla zawsze bardziejn pyskata, bumntownicza, klotliwa, ale poslza do szkoly zgodnie w swoim czasie i jakos o wiele grzeczniejsza byla w I klasie niz starsza siostra ktora ogolnie problemow wychowaczych nigdy nie sprawiala ,ale w szkole nie potrafila tyle czasu usiedziec na miejscu bez ruchu i gadania

Gość mamaMax
ja mieszkam na wsi i wydaję mi się że "te" sprawy są tu jakby inaczej postrzegane...znam sporo osób,których dzieci chodzą do szkół w mieście i tam większość dzieci 6 letnich zostaję jeszcze raz w zerówce...a u mnie np.z grupy 20 dzieci tylko 4 zostaję w zerówce...gdy rozmawiam z niektórymi mamami,to odnoszę wrażenie,że dla nich pozostawiani dziecka jeszcze raz w zerówce to oznaka tego,że dziecko jest gorsze i głupsze od innych-dla mnie paranoja!

Gość vvvvvvvt
No u mnie tego zjawiska nie ma, wszystkie 6 latki zostały w zerówce. Nie ma ani jednego pierwszoklasisty 6 latka (zerówka w zeszłym roku miała chyba 26 dzieci, ponad połowa została na 2 rok :) )

Gość Bigtime
Obowiazek pierwszej klasy w wieku 6 lat maja dzieci urodzone w 2008 r i dalej. Urodzone do 2007 mozna, ale nie trzeba posylac do 1 kl. Zreszta 5-letnie dziecko idzie albo do przedszkola albo do oddzialu przedszkolnego (tej nowej zerowki). Ale obowiazku nie ma-rozumiem, ze twoje dziecko ur. sie w 2007 r?

Gość vvvvvvvt
http://www.men.gov.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=2650%3Ajeszcze-przez-dwa-lata-szeciolatki-w-pierwszej-klasie-zgodnie-z-wol-rodzicow-projekt-nowelizacji-ustawy-do-konsultacji-&catid=236%3Aycie-szkoy-szeciolatek-w-szkole-default&Itemid=296 Tu jest napisane, że dzieci pięcioletnie nadal są objęte obowiązkiem przedszkolnym, mimo przesunięcia obowiązku szkolnego.

Gość mama 5-latki
tak, moja córka urodziła się w 2007 roku. Od czterech lat wynajmujemy mieszkanie w dużym mieście. Na adres na który jestem zameldowana przszło wezwanie aby zapisać dziecko do szkoły. Myślałam że to pomyłka że to za wcześnie. Starsza córka chodzi tutaj do szkoły i nie ma problemu. Teraz młodsza do przedszkola się nie dostała, nie posyłałam jej wcześniej bo jw pisałam, mam taką pracę że mogła być ze mną. Teraz muszę ją gdzieś zapisać, jak nie do przedszkola to do zerówki przy szkole. To jest na tej zasadzie, że szkoła do której ją zapiszę ma obowiązek wysłać zawiadomienie do tej pod którą podlegamy, że dziecko tu uczęszcza. Na tyle dziś się zorientowałam.

Gość mama 5-latki
podobno są zerówki i dla 5 i dla 6 latków. Chcę aby moje dziecko chodziło do zerówki przez te 2 lata, i do pierwszej klasy pójdzie jako 7latek

Gość Bigtime
Ale nie ma obowiazku posylania 5-latka, w dodatku urodzonego przed 2008 r do zerowki. chodzi albo do przedszkola albo moze siedziec w domu. dopiero jako 6-latek musi isc do zerowki. Chyba, ze zapiszesz corke do zerowki, w ktorej spedzi 2 lata, bo ty masz jescze wybor-czy poslac do 1 kl. w wieku 6 czy 7 lat.

Gość mama 5-latki
Już teraz to rozumiem. gdzieś musi chodzić! Do przedszkola jej nie przyjęli, pozostaje zerówka dla 5 latków.

Gość vvvvvvvt
7 pytanie mówi o obowiązku przedszkolnym dzieci z 2007 roku