Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wielkopolanka=

Pomóżcie-wyjazd wakacyjny 17 latka

Polecane posty

Gość wielkopolanka=

Witajcie. Mam problem i może tutaj ktoś mi pomoże. Dowiedziałąm się włąśnie że mogę w czerwcu wyjechać na tydzień za granicę z synem . Syn w marcu ukończył już 17 lat. Granicę możemy przekroczyć tylko na dowody ( nie potrzeba paszportu) Ojciec dziecka od kilkunastu lat nie ma z nami kontaktu. Jesteśmy oczywiście po rozwodzie. Sąd nie wchodzi w grę-nie zdążymy. Czy dowód tymczasowy można wyrobić za zgodą jednego rodzica? Gdzieś wyczytałąm że tak-ale jeszcze więcej opinii że musi być zgoda obojga rodziców. Cyz ktoś wie coś na ten temat?

Znalazłam takie coś, wygląda na to, że faktycznie starczy jeden rodzic. Ale chyba najlepiej będzie jak zadzwonisz do UM, bo opinie osób z forum sa bardzi rozbieżne. "Wniosek Wniosek o wydanie tymczasowego dowodu osobistego dla dziecka składa w jego imieniu rodzic lub opiekun prawny ustanowiony przez sąd. W wypadku dzieci poniżej 13 roku życia podczas składania wniosku muszą być obecni obydwoje rodzice lub opiekunowie prawni albo jeden z rodziców lub ustanowionych przez sąd opiekunów wraz z pisemną zgodą drugiego z rodziców lub opiekuna ustanowionego przez sąd, poświadczoną za zgodność podpisu przez organ gminy lub notariusza. Wniosek o wydanie dowodu osobistego osobie, która ukończyła 13 rok życia podpisuje składający wniosek rodzic lub opiekun ustanowiony przez sąd oraz małoletni. Małoletni składa swój podpis w miejscu przeznaczonym na podpis, a rodzic lub opiekun ustanowiony przez sąd podpisuje wniosek obok tego miejsca. "

Gość wielkopolanka=
Dziękuję za odpowiedź:) Tak, właśnie czytam to samo na stronie UM. Zaraz będę tam dzwonić, mam nadzieję, tylko że na granicy nie będą żądać ode mnie jakiś zgody ojca ....

Nie, nie będą nic żądać. Wielokrotnie wyjeżdżałam sama z synem, ostatnio syn był za granicą tylko z moja siostrą i szwagrem, przekopałam cały internet czy potrzebna jest zgoda któregos z rodziców i doczytałam się, że nie.