Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość eightsixyear

MAcie dom czy mieszkanie?

Polecane posty

Gość my się dorabiamy
my z mężem wszystko sami odkładaliśmy najpierw do ślubu teraz na domek. mieszkamy na wsi więce taniej. jako para mieszkaliśmy każdy u rodziców potem u teściów.przez rok mieszkania u teściów nieźle oszczędaliśmy . dokładaliśmy się do opłat pół na pół i do zywnośći więc zostawało nam sporo czasem na lokatę szło 800-1000zł. później po ślubie wynajęliśmy 2 pokojowe mieszkanie od znajomych ..na mieszkaniu mamy miesiączne opłaty ok 300zł plus prąd i woda, cyfra i intern(miesięcznie ok 300zł) plus opał jakieś 2tys na rok jak zarabialiśmy razem ok 3tys to mogliśmy odłozyc jeszcze po 500-700zł teraz nadal mieszkamy w tymmieszkaniu ale mamy 2 dzieci małych , żyjemy spokojniej nie imprezujemy ale dzieci to dodatkowy koszt ale zarobki nasze są większe teraz niż z przed 3 lat i miesięcznie mamy odkładane po 500zł..puki mamy pracę wolimy dobrze odkłądac i puki jeszcze dzieci małe nie spieszymy się. tak za 2-3 lata zaczniemy działać w kierunku budowy. jak na razie mamy odłożone ok 50 tys. wiadomo że kredyt nas czeka ale już duzo mniejszy.

Gość lkjn;lbl hkjbnl
Jak ja zacząłem pracę to metr mieszkania kosztował w Warszawie 1500-1800 zł w zależności od lokalizacji. Za moje miesięczne wynagrodzenie mogłem kupić ok 3 m2 lokalu. Po roku oszczędzania i siedzenia u rodziców na garnuszku miałem na kawalerkę. Po kolejnych dwóch latach miałem na kolejną kawalerkę a ceny m2 wzrastały. Później były zamiany, sprzedaże i inwestowanie w tanie grunty na obrzeżach Warszawy. Przez 17 lat pracy moje zarobki wzrosły może maksymalnie 20 % czyli teoretycznie bardzo zbiedniałem. Ale dzięki tamtym inwestycjom mam dzisiaj dom 230 m2 na działce 1700 m2, kawalerkę 32 m2 oraz trzypokojowe 62 m2 które wynajmuję. I jakoś się żyje.

Gość Pola z Krakowa
ktos pytal po ile chodza domy w Oslo więc domy - 140m2 - chodzą 200 000 zł poza Oslo - jakieś 20km od Oslo taki sam dom kupisz za 150 tys przy czym masz partycypacje kosztów zwracaną po 3 latach 25% wartości lub 20% miało się to zmienić - oczywście jeśli płacisz podatki - ale to wymóg tendencyjny W Norwegii masz ulgę na dzieci co miesięcznie, jeśli uczysz się języków - masz 60% zwrot za poniesione koszty, plus dodatek motywacyjny - i nie ważne czy pracujesz w firmie sprzatającej ulice szkole czy gdziekolwiek w prestiżowych dzielnicach Oslo dom 150m2 to 400 tys - w prestiżowych dzielnicach są podgrzewane drogi i podjazdy więc zimą nie trzeba odświerzać :)

Powoli a do celu, słusznie. Ja dałam sobie 5lat na uzbieranie na stan surowy, kolejne 5 lat wykończenie... fajnie byłoby jakby udało się szybciej... to byłoby miło. Chcę bardzo duży dom... Tego starego nie opłaca się remontować. Ziemi mam ponad 4ha.

Gość Pola z Krakowa
4ha to dużo - możesz sprzedać 3h i zarobić wróciliśmy gdyż męża firma otwierała filię w Krakowie na Europę Wschodnią i zostaliśmy a pochodzę z Warszawy nie wiem jak tam ceny domów się kształtują

Gość Pola z Krakowa
odnośnie podgrzewanych dróg z Europie to powszechny widok - we Włoszech - zwłaszcza w terenach górskich, w Szwecji, Niemczech - naprawdę Europę zjeździłam i trochę się orientuję - oczywiście nie myślę o autostradach choc ponoc w szwajcari też są ale o osiedlowych podjazdach - my również w taką drogę zainwestowaliśmy tylko 60m tego podjazdu (garaż - brama) ale ile czasu w kieszeni - bez złośliwych spojrzeń wówczas się nie obeszło - ale teraz widzę że sąsiedzi powoli takie triki robią

Gość kardozo
Mamy domek. Moim zdaniem domek jest rozwiązaniem idealnym. Mieszkanie to całkowicie inny klimat. W domku mamy choćby schody Prudlik. Piętro, mnóstow przestrzeni. To dopiero atrakcja.

Gość Keros33
Lady Love mieszkanie, bez kretydu " ty i mieszkanie bez kredytu? haha chyba ze od tatusia dostalas, bo mieszkanie faceta sie nie liczy, NIE JEST TWOJE :p

Gość poli

My przy budowei domu od razu pomyslelismy o panelach fotowoltaicznych i kupilismy je od oze-biomar. Swietna firma