Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lawa123

Kradzież powyżej 250zl

Polecane posty

Gość lawa123

MOja koleżanka zotała przyłapana na kradzieży w galerii handlowej. Wzieła towar o wartosc 270zl. Wezwli policje. Co jej może grozić za to oprócz 48 godzin na dolku? Może ktos z Was miał podobną sytuacje albo sie spotkał z takim zdażeniem????

Gość Emmett Fitz-Hume
Art. 278 k.k. - nawet 5 lat paki :P W praktyce- grzywna, o ile to jej pierwszy wybryk. Niestety, będzie wpis w Krajowym Rejestrze Karnym...

Gość zazenowanyzyciem
idzie siedziec jesli byla karana

Gość tak sobie czytam..........
Grzywna? Wg mnie wyrok w zawieszeniu, jeżeli to był pierwszy raz.

Gość taka jedna ja 29
Art. 278. 1. Kto zabiera w celu przywłaszczenia cudzą rzecz ruchomą, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5. 2. Tej samej karze podlega, kto bez zgody osoby uprawnionej uzyskuje cudzy program komputerowy w celu osiągnięcia korzyści majątkowej. 3. W wypadku mniejszej wagi, sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku. 4. Jeżeli kradzież popełniono na szkodę osoby najbliższej, ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego. 5. Przepisy 1, 3 i 4 stosuje się odpowiednio do kradzieży energii lub karty uprawniającej do podjęcia pieniędzy z automatu bankowego. moga potraktowac jak wypadek mniejszej wagi, ale to i tak przestepstwo.

Gość Emmett Fitz-Hume
Za 270 zł. będzie grzywna- obojętnie czy sąd potraktuje to jako wypadek mniejszej wagi (wątpię aby tak się stało) czy nie.

Gość taka jedna ja 29
skoro przepis wylicza jakie sa kary za kradziez, to nie mozna z gory zalozyc, ze to bedzie grzywna. To jest przestepstwo i wymierza sie kary okreslone w przepisie. gdyby miala byc tylko grzywna, to tak by bylo w przepise, ze za kradziez jest kara grzywny. A tak nie jest. Sąd oceni wszystkie okolicznosci kradziezy.

Gość kakadyn
Sąd osra wszystko i da dla postrachu karę w zawieszeniu.