Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gluten

gluten w diecie dziecka

Polecane posty

Gość gluten

drogie mamy! mam pytanie odnosnie glutenu w diecie niemowlaka. moj synek za kilka dni skonczy 8 mcy. Mieszkam zagranica i tutaj maja troche inny schemat zywienia niemowlat (rozmawialam z kolezanka z Polski, stad mam porownanie). Otoz ta kolezanka powiedziala mi, ze rozmawiala z lekarzem i uslyszala, ze dziecko karmione mm powinno dostac gluten nie pozniej niz po 6 miesiacu. Jesli przegapi sie ten momen to dopiero po 10 miesiacu. ja niestety przegapilam ten moment. W poradni, do ktorej naleze nic nie wspominano, ja natomiast mialam stresujace ostatnie tygodnie i nic nie czytalam na temat diety dziecka po 6 miesiacu. No i teraz mam wyrzuty sumienia czy nie robie krzywdy dziecku. Poradnie mam na poczatku maja, wiec sie tam zapytam, ale chcialabym uslyszec jak to bylo z waszymi dziecmi.

Gość gluten
podnosze

Gość xdxd
nie robisz krzywdy. poczekaj cierpliwie i podaj w 10 msc. normalnie niewieka ilosc kaszki glutenowej albo mala kromeczke chleba. gluten bardzo obciaza jelita i wczesne jego podawanie moze skonczyc sie alergia albo wrec nietolerancja... nie wiem czemu w polsce tak sie spiesza z tym glutenem. ja swojej malej dopiero teraz podaje kaszke manna za tydzien skonczy rowno 10 msc.

Gość gluten
dziekuje za odpowiedz. w sklepach widze sloiczki: makaron z miesem. od 5tego miesiaca. wstrzymalam sie z tym, a bedac w poradni zapomnialam zapytac. po 6 miesiacu bede chodzic tam co 2 miesiace, wypada teraz w maju. przegapilam ten gluten i stad moj sters.

Gość xdxd
nie stresuj sie moim zdaniem intuicja podpowiedziala ci najlepsze wyjscie. ja dostalam po 10 miesiacu i zyje i mam sie dobrze moja siostra dostala wczesniej i potem do 6 lat miala zakaz spozywania produktów z glutenem. lekarz w przychodni oczywiscie na ciebie nakrzyczy ze jestes nieodpowiedzialna bo gluten deraz daje sie wczesniej ale sie nie przejmuj.. mnie lekarka tak skrzyczala a ja jej na to zeby sie nie podniecala bo i tak nic mojego zdania nie zmieni... obrazila sie na mnie. :)

Gość gluten
bardzo dziekuje za odpowiedz. jeden stres mniej :) rzeczywiscie zaczekam, az synek skonczy 10mcy i wtedy podam mu na probe taki sloiczek z makaronem. dla pewnosci zapytam sie w poradni w maju. sciskam

Gość MarysiaBB
Wprowadzanie glutenu do diety niemowlaka jest bardzo trudnym tematem. Jest na to wiele teorii i sposobów. Wydaje mi się że przed wprowadzeniem glutenu do diety warto trochę na ten temat poczytać. Zauważyłam tutaj http://www.mojealergie.pl/czy-dieta-niemowlaka-moze-zawierac-gluten/ bardzo fajny artykuł na ten temat. Z pewnością nie jednej mamie taka wiedza się przyda.