Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wyprawka- szpital

wyprawka- szpital

Polecane posty

Gość wyprawka- szpital

mam pytanie dotyczące wyprawki do szpitala:) co należy zabrać ze sobą na poród, dla siebie i dziecka? czy każdy szpital ma swoje wymagania? i co możecie doradzić z własnego doświadczenia ? :)

Gość bunb
zależy od szpitala -najlepiej dopytaj w swoim co trzeba mieć.

dla mamy 2 koszule juz po porodzie ,1 krotka na porod,(mozesz wziasc o 1 wiecej gdybtys zabrudzila ) skarpetki szlafrok (po porodzie moze byc zimno),plyn do higieny intymnej lub mydlo antybakteryjne.reczniki ze 2 zel pod prysznic,szampon,majtki siateczkowe,podklady poporodowe np bella mama min 2 paczki ,gumka do wlosow ,cos do picia najlepiej wode. dla maluszka 3 komplety ubran (body na krotki rekaw ,pajacyk czapeczke cienutka ,niedrapki na raczki),pieluchy,chusteczki.rodzilam w warszawie nie trzeba bylo kosmetykow zapewnial szpital, acha koniecznie zaswiadczenie jaka grupa krwi!!!!

Gość wyprawka- szpital
bardzo dziękuję :)

Gość a gdzie fotka wiodąca?
DO SZPITALA Dokumenty * dowód osobisty * aktualna książeczka ubezpieczeniowa i RUM * karta przebiegu ciąży * skierowanie do szpitala (nie jest wymagane, ale dobrze mieć). Wyniki badań * grupa krwi i czynnik Rh * przy ujemnym Rh (Rh-) - badanie na obecność przeciwciał anty Rh * zrobione po 32. tygodniu HBS - badanie krwi na nosicielstwo antygenu wirusa żółtaczki zakaźnej * odczyn WR - badanie w kierunku kiły (robione dwukrotne: na początku i pod koniec ciąży) * wynik USG zrobionego po 36. tygodniu ciąży * ostatnia morfologia i badanie moczu. NA CZAS PORODU * ubranie dla mamy (1 lub 2 długie koszulki bawełniane typu T-shirt, szlafrok, ew. rozpinany sweter lub bluza, ciepłe skarpetki, kapcie, majtki) * wygodne ubranie dla taty (czasem wymagany jest zestaw jednorazowy: fartuch, maska, ochraniacze na buty - wówczas sprzedawane są w szpitalu, kapcie) * jednorazowe pieluchy w kształcie podpasek * jednorazowa lewatywa, jednorazowa maszynka do golenia, jeśli wykonywane są zabiegi przygotowawcze * jednorazowe chusteczki * przybory toaletowe * mały ręcznik * szczotka do włosów, opaska, spinki lub gumka * pielucha lub bawełniana chusteczka (do przecierania twarzy, do okładów) * gąbka kosmetyczna do zwilżania twarzy i ust * woda kosmetyczna w aerozolu do odświeżania twarzy * termos z kostkami lodu (do okładów), wypełniony do 1/3 objętości * termofor z gorącą wodą (do okładów), owinięty w poszewkę * piłka "jeżyk" lub dwie piłki tenisowe włożone do skarpetki (do masażu okolicy lędźwiowej) * lanolinowa pomadka do ust (wysuszonych podczas długotrwałego oddychania) * walkman i kaseta z ulubioną, relaksującą muzyką * coś do jedzenia i picia (szczególnie dla męża) * kilka jednorazowych kubków * notatnik i długopis * karta telefoniczna lub żetony * dla zwolenników: aparat fotograficzny PO PORODZIE Rzeczy dla mamy: * koszula lub piżama wygodna do karmienia * rozpinany sweter * skarpetki * 6 par majtek (w sprzedaży jednorazowe) * przybory toaletowe * 2 ręczniki * 20 pieluch jednorazowych w kształcie podpasek * ręczniki papierowe * dziecięce kółko do pływania (do siadania w okresie gojenia się krocza) * specjalna poduszeczka do karmienia (pod główkę dziecka) * 2 staniki do karmienia * wkładki laktacyjne * ręczny odciągacz do pokarmu * karta telefoniczna, żetony (trzeba spytać na oddziale o typ automatu) lub telefon komórkowy * drobne pieniądze

Gość Ulapuma
oj dziwi mnie to na czas porodu,żeby tyle rzeczy było potrzebne ,ja akurat nic nie potrzebowałam oprócz picia

ja bralam tyle co napisalam i tak wyszla mi cala walizka,ja jestem zdania im mniej tym lepiej,w szpitalu nie ma szafek tylko 1 malutka ,i wszystko w walizce trzeba czekac