Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kochajacaciocia

dzieci a podział alimentacyjny

Polecane posty

Gość kochajacaciocia

Moj brat ma dwoje dwoje dzieci i mieszka poza granicami Polski.Dylemat powstal,kiedy starsza pelnoletnia corka zakomunikowala,ze chce mieszkac z tata i skonczyc szkole w UK,natomiast mlodsza ma zyczenie mieszkac z mama w Polsce....i teraz czy ktos wie jak wyglada sprawa z alimentami,czy moj brat bedzie musial placic na dwie corki ,czy tez na jedna ??Dodam,ze moj brat co miesiac wplaca 1500 zl na dwoje dzieci.Lub też w ogóle ponieważ obydwa obowiązki alimentacyjne się znoszą.Pozdrawiam

Gość Pyzunia 22 lata
moim zdaniem powinien wnieść o zasądzenie opieki nad starszą i wzajemne zniesienie obowiązku alimentacyjnego 1:1 - on opiekuje się i finansuje starszą, żona opiekuje się i finansuje młodszą

Gość Pytaj prawnika
Z tego co się orientuje takie rzeczy ustala sąd.

Gość dezodorant7
jeżeli twoja starsza córka nie chodzi do szkoły nie masz obowiązku płacenia alimentów oczywiście jeżeli jest pełnoletnia natomiast młodszej przysługują alimenty

Gość kafeterjanka taka jedna....
Moja znajoma ma taka sytuację z tym że mieszkają w Polsce. syn zamieszkał z ojcem a córka z matką. Ojciec wniósł sprawę o zniesienie alimentów i sąd się do tego przychylił. W związku z tym nie płaci na drugie dziecko które jest z matka.

Gość kochajacaciocia
No tak ale starsza córka chce przyjechać do mojego brata kontynuować naukę w UK.Młodsza zostaje z mamą w Polsce.

moim zdaniem nie powinien płacić.obowiązek utrzymania dzieci oboje rodzice maja taki sam. gdyby obie córki z nim były to matka by musiala płacić na nie alimenty a że się "podzielą" dziećmi to obowiązek alimentacyjny ustaje

Gość kochajacaciocia
Super że udzieliliście mi odpowiedzi,brat mimo wszystko będzie chciał wpłacać pieniążki bezpośrednio swojej córce na konto a nie byłej żonie.Jak taką sprawę trzeba załatwić?

A ile ta młodsza ma lat? Są takie konta bankowe dla młodych ale dokładnie się nie orientuję.

Gość kochajacaciocia
Młodsza ma 15 lat,starsza 18.Czy mój brat musiałby przylecieć do Polski by to załatwić czy też mógłby to zrobić online?Albo za pomocą np.adwokata w Anglii?

Gość Pyzunia 22 lata
brat mimo wszystko będzie chciał wpłacać pieniążki bezpośrednio swojej córce na konto a nie byłej żonie. pomysł z gatunku koszmarów a jak córeczka korzystając z kasy zacznie kupować fajki, prochy i alkohol to uważasz czyja to bedzie wina? bo jak dla mnie ojca-idioty który za wcześnie uniezależnił finansowo dziecko

Gość kochajacaciocia
Tak masz rację ale to będą pieniądze bez możliwości wyciagniecia,dostanie te pieniądze dopiero po skończeniu pełnoletnosci albo w razie rozpoczęcia swojego dorosłego życia z mężczyzną.Hoho,mój brat nie jest głupi,hihi

Nie mam pojęcia.Ja zakładałam konto online ale przyjechał do mnie kurier z umową do podpisania. Niech zobaczy oferty banków a potem zadzwoni i dowie sie o szczegóły.Może będzie mógł założyć konto w angielskim banku a jej da tylko karte do bankomatu. Są konta z których można wypłacać bez prowizji na całym świecie. wtedy może je założyć na siebie i wpłacać tyle ile uzna za stosowne i tylko do jej dyspozycji.

To niech wpłaca na lokatę. tylko niech się nie pakuje w żadne polisy bo dostanie potem mniej niż wpłacił.

Gość Pyzunia 22 lata
Hoho,mój brat nie jest głupi,hihi jest. to on powinien czuwać nad bieżącymi potrzebami swojego dziecka, a nie zakładać jakies pierdolone lokaty bez możliwości wyciągnięcia bo skutek bedzie taki, że matka może miec problem z kupieniem dziecku pary butów i sfinansowaniem niezbędnego leczenia, a braciszek zajmując się ciekawszymi stronami życia z jajami na wierzchu bedzie sobie lezał na hamaku z poczuciem dobrze spełnionego obowiązku

Gość kochajacaciocia
To co,uważasz że rozsądniej byłoby nic nie robić i nie wpłacać pieniedzy dziecku na konto?Przecież to wynika z jego dobrej woli,orzeczenie sądu bedzie takie że alimenty ustają,jedno dziecko z jednym rodzicem a drugie z drugim rodzicem.To jest przecież jego dobra wola że takie coś chce zrobić.A na tyle jest dobrym ojcem że kupuje córkom wszystko to czego potrzebują,on je ubiera,kupuje laptopy,funduje wycieczki do Włoch,dziewczyny spędzają z nim całe wakacje plus ferie plus jeszcze inne dni.A matka jest taka że nawet żałuje im pieniedzy na bilety tramwajowe,sobie natomiast kupuje extra rzeczy....paranoja

Gość Pyzunia 22 lata
uważam, że jak będzie miał czesty kontakt z córką to doskonale będzie wiedział kiedy kiedy i na co sypnac groszem

Gość kochajacaciocia
Przy rozwodzie zostawił cały swój majatek żonie mając nadzieję że zostanie to spożytkowane na dzieci.A co kochajca mamuśka zrobiła?Kupiła sobie prawie nowy samochód plus super wycieczka,ogromny telewizor i po pieniądzach

Gość Pyzunia 22 lata
tym bardziej powinien czuwac nad córką na bieżąco, zostawiając ją z taką matką

Twój brat ma rację.To że nie będzie płacił alimentów nie znaczy ze przestanie się opiekować córką. zamiast pieniędzy które mamuśka i tak wyda na siebie może kupować córce ciuchy ( chociaż ona jest w takim wieku że pewnie wolalaby sama sobie kupować.Ale teraz jest taki wynalazek jak karty podarunkowe do sklepów;) ), fundować wycieczki itp...żeby nie czuła się gorsza tylko dlatego że została z matką.Musi czuć że tata nadal ją kocha i zawsze może na niego liczyć i nie mam tu na myśli milości wyrażanej w ilości kasy dawanej przez tatusia.

Gość kochajacaciocia
Dokładnie masz rację,oj jest w stanie zrobić wszystko dla nich.Starsza ma już dość mieszkania z matką która zupełnie jest matką z prawdziwego zdarzenia.Nie ma u niej ciepła rodzinnego,nie ma takiego czegoś co każda z nas matek ma....Jest tylko nastawiona na kasę w życiu.Młodsza też zaczyna się już powoli buntować przeciwko matce i wiem że nadejdzie taki moment kiedy również będzie chciała przylecieć do ukochanego taty na stałe.

A nie może zabrać ich obu do siebie?

Gość kochajacaciocia
Musiałby mieć zgode żony a ona się nie zgodzi.

No tak,jest nie pełnoletnia....ale jak może utnie jej się kasa to będzie się chciała pozbyć "ciężaru"... Teraz liczy że będzie jej płacił chociaż na tą jedną a jak się okaże że nic z tego...

Gość kochajacaciocia
Tak,dokladnie tak.Wciekłość ją ogarnie kiedy nagle zostanie pozbawiona 1400 zł alimentów miesięcznie......Każdy by się wkurzył.Młodsza jest oczkiem w głowie u niej natomiast nigdy nie miała dobrego słowa dla starszej bo...starsz jest bardzo podobna do byłego męża a młodsza zas do niej,dosłownie taka sama.

Gość kochajacaciocia
Muszę już uciekać z kompa,dziękuję Wam wszystkim za porady i wypowiedzi,może później wieczorkiem wpadne podejrzeć co się dzieję,;)

Gość sama mama M
niektóre komentarze tragiczne!!! Jak tak można! Sama jestem samotną matką, mam zasądzone alimenty na córkę w wysokości 700 zł, małoogarnięty były małżonek twierdzi że 350 to wystarczająca kwota dla 9 latki. Na szczęście sąd uważa inaczej. dodam jeszcze że z córką spędza 4 dni w miesiącu, pół ferii i miesiąc wakacji, za miesiąc gdy córka była u niego nie zapłacił bo nie. Nigdy nie wydałam na siebie nic z pieniędzy przeznaczonych dla córki, ale mój były i tak wie że jest inaczej, tak jak tu niektórzy że kupuję sobie kosmetytyki i buty, tak jakby nie widział co ma córka, Nowe firmowe buty ( tak tak takie za 300 zł bo kilka lat zajmowałam się jej rehbilitacją i nie mam zamiaru kupować jej butów, które zniekształcą jej stopy), nowe ubrania choć te ciucholandu też się trafią ( lubimy sobie czasem poszperać). Owszem ja też mam zawsze dobre buty i kosmetyki ale za swoje, na szczęście po rozwodzie z nim awansowałam, i nie narzekam na zarobki. Tak więc nie oceniajcie samotnych mam, gdy ich nie znacie.