Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła_mama78

Sterydy na płucka w ciąży!

Polecane posty

Gość przyszła_mama78

Miała któraś mama podawane w ciąży sterydy na płucka dla malucha/maluchów? Od poniedziałku mam zacząć zastrzyki i chce się dowiedzieć jak najwiecej czy bezpieczne itp?

Gość niuns
a lekarz nic ci na ten temat nie powiedział?

Gość przyszła_mama78
powiedział tylko że to zapobiegawczo (jestem w ciąży bliźniaczej)i że oni w klinice podają sterydy zawsze przy ciążach mnogich, a średnio mi to daje jakie kolwiek informacje

Gość mama babelkow
ja rowniez dostalam Celeston to sa dwa podania boli jak diabli niestety:) mnie podano w 28 tygodniu chlopcy urodzili sie w 34 oddychali samodzielnie wszystko bylo ok to bezpieczne leki na pewno bezpieczniejsze niz noworodek urodzony przedwczesnie z nierozwinietymi plucami.Nic sie nie stresuj miliony dzieci dzieki temu przyszlo na swiat z wlasnym oddechem.Ja tylko od siebie dodam ze po podaniu mialam takie niewielkie dusznosci w zasadzie taki jakby plytszy oddech i pokaslywalam ale to podobno normalne.

my miałyśmy podawane w 25tc, teraz jestem w 36 na szczescie nie musiałam przekonać sie o ich skuteczności, mialam 6 zastrzyków przez 3doby (Dexaven),trochę po pierwszym kręciło mi się w głowie, pytano mnie o to czy nie jestem w danej chwili chora i sprawdzili crp, bo sterydy chyba by pogorszyły mój stan, jak spytałam gin o konsekwencje sterydów dla dziecka, to usłyszałam "żartuje Pani, ratujemy dziecku życie.."