Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ijfjgvojk

dom czy bloki???

Polecane posty

Gość nokhsaewka
Dodam że są minusy w domku sąsiad kiedyś się spytał czy może połowić rybki wyrazilam zgodę to teraz bez pytania przychodzi co dzień dziś mu powiedziałam żeby skończył bo mam gości nie wiem czy zrozumie ale takie są uroki wsi jak się mieszka od dzieciństwa.

Gość jarelja
wracam do poprzedniego postu gdzie napisałam porównujemy dom do mieszkania w bloku czyli o zbliżonej cenie nie mowimy o pieknej willi lub rezydencji w miescie bo taka osoba nie zadaje takiego pytania teoretycznie przypuścmy załózmy że mam w gotówce 350 tysiecy - miasto duże typu poznań, wrocław i zastanawiam sie blok czy dom ? jesli chodzi o blok = TO NIE BĘDZIE jakiś paskudny blok z żulami tylko dosyć nowy blok wśród zieleni i ładnymi uliczkami w kostce jeśli chodzi o dom = TO NIE BĘDZIE willa rezydencja z wielkim ogrodem i basenem oraz wszystkimi udogodnieniami unijnymi tylko domek pod miastem mniej więcej 140 m2 z ogródkiem -- ja mam dom w mieście - rozumiesz teraz , staram się wyjaśnić to jesli jesteś osobą która nie potrafi tego pojąć

Gość ja mam dom w mieście
tak na prawdę nie da się odpowiedzieć na to pytanie. są różne domu, są różne mieszkania w bloku. Trzeba porównywać konkretne mieszkanie z konkretnym domem, żeby móc wyliczyć plusy i minusy. Ponadto mamy różne wymagania i preferencje, dla jednego np. pielenie we własnym ogródku będzie plusem, dla drugiego minusem. Ja mieszkałam w 2 domach i w 3 mieszkaniach w bloku, mam też dom na wsi gdzie pomieszkuję w czasie lata i mając takie dość spore porównanie nadal nie potrafię odpowiedzieć jednoznacznie "dom czy blok?"

jarelja tylko po co mi to wyjaśniasz ??? ja wspominałam o wielkiej willi? kolejny raz muszę wspomnieć o Twojej skłonności do nadinterpretacji, która chyba uniemożliwi nam konwersację. no trudno

Gość pamelkafa
na irytujących sąsiadów wiatrówka, wchodzi bez pozwolenia to w dupę, na drugi raz się zastanowii

Gość 8798798798798
nie mowimy o pieknej willi lub rezydencji w miescie bo taka osoba nie zadaje takiego pytania teoretycznie przypuścmy załózmy że mam w gotówce 350 tysiecy - miasto duże typu poznań, wrocław i zastanawiam sie blok czy dom ? to zmieniłas kompletnie pytanie. jesli pytasz o taka kwote, to masz wybór między mieszkaniem w miescie i domem pod miastem czyli na wsi. Czyli trzeba rozwazac minusy zycia na wsi, a nie zycia w domu. Głownie liczy sie lokalizacja, dom w którym mieszkam jest z 1932 roku, do kapitalnego remontu, nie jest zadną super luksusowa willa, ale jego cena nawet w tym stanie to lekko milion złotych, bo sama działka kosztuje ponad 500 tys. Działki powiedzmy tuz pod Poznaniem to koszt ok. 250- 300 tys., więc zeby wybudowac dom i kupic działke za te kwote trzeba mieszkac min. 20 km pod miastem

Gość jarelja
i własnie mniej więcej łapiesz ja mieszkam w domku pod miastem i dlatego mam wszedzie daleko mając dzieci jest to dla mnie cięzkie, na paliwo wydaje masakryczne kwoty dlatego po sprzedaniu domu pod miastem lupuje mieszkanie w bloku w mieście i to na ładnym osiedlu bez zadnych tras, hałasów i dziwnych sąsiadów

jarelja ale to jest Twoja i tylko Twoja sytuacja w tym momencie, a autorka tematu abstrahuje od konkretnej sytuacji

Gość 8798798798798
kiedyś mieszkanie pod miastem było znacznie łatwiejsze, bo nie było tyle samochodów. Teraz kazdy music miec fure, i korki powodują, że dojazd jest katorga. Dlatego coraz więcej ludzi ma dosc, i nawet myślą o powrocie do miasta z wybudowanych domów. ale to nie kwestia mieszkania w domu, tylko lokalizacji.

Gość qwdhwqegihqe
odśnieżanie ale z was paniusie, codziennie wyjść i odśnieżyć dla zdrowotności nic wam się nie stanie delikutasy :O

Gość mówie wam bhbbb
jak to nic, samare byśmy zgubiły

Gość jarelja
ale przeciez nie będziemy porównywać domu w centrum miasta gdzie wszędzie blisko i dom ma super technologie grzewcza i duży ogród do 2 pokojowego mieszkania w komunistycznym bloku gdzie słychać pierdzacych sąsiadów wiadomo że takie porównanie jest pozbawione logiki porównujemy cos o zbliżonej wartości

qwdhwqegihqe tu nie chodzi o to czy zaszkodzi, a o to czy to minus czy plus A oczywistym jest chyba, że ten fakt zaliczyć należy do minusów, bo co innego machać sobie łopatą dla kondycji a co innego machać, kiedy się człowiekowi śpieszy do pracy albo jest chory

ja porównuję dom w mieścice z blokiem w mieście bo mieszkanie w mieście a na wsi to zupełnie inna bajka niezależnie od tego czy dom czy blok a autorka nie wspominała, że chodzi i mieszkanie i dom o zbliżonej cenie i wcale nie musi o to chodzić, bo równie dobrze może rozważać czy kupić mieszkanie za mniejszą kwotę czy poczekać i kupić dom za większą ( przykładowo) Pytanie jest tylko dom czy blok

Gość 8798798798798
porównujemy cos o zbliżonej wartości przecietnie, dom jest ok. trzy razy więcej warty od mieszkania. Więc dlatego ciezko porównywac dom do mieszkania. Zauwaz, że mieszkania sa tez i na wsiach, chocby w byłych PGr- ach, jaki to syf te mieszkania to szkoda gadac. Jak ktos powórnuje to ja rozumiem dom do mieszkania w konkretnej lokalizacji, np. wieś, i osobno- miasto.

Gość jarelja
mieszkam pod miastem ale sąsiadów mam i jest takie prawo że trzeba odśnieżać i wokół swojego domu chodniki więc za ogrodzeniem wokół z trzech stron bo tak jest chodnik moja ciotka ma bardzo wielki dom w sąsiedztwie, ok 300 m i wujek w zime odsnieża jak jeszcze ciemno jest , cały chodnik aż do przystanku autobusowego i jeszcze solą sypie i piachem więc takiej zupełnej wsi nie ma miejscowość pod miastem tylko , mamy tu dwa sklepy spozywcze takie jak z serialu Złotopolscy gdzie sprzedawała Kleczkowska :O :D

Miedzy domem i blokem jest znaczaca roznica. Niektorzy nie czuja sie dobrze w blokach, a inni w domach. To zalezy jak i gdzie kto byl wychowywany przez cale zycie. Jesli ktos lubi spokoj i prace ogrodkowe to wybierze dom. Jesli bardziej ceni sobie dobry dojazd do pracy, centrum, znajomych wybierze blok.

Ktoś powyżej pisał o wartosci ok.milon zł domu.Proszę panstwa znam osobę, która ma wartośc domu na mil. i nawet kilkudziesieciu ty.nikt nie chce dać.Także tyle dziś jest cos warte,ile jest w stanie ktoś zaoferować:)