Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ślubwsierpniu

dokumenty do ślubu

Polecane posty

Gość ślubwsierpniu

Kochani, za trochę ponad 3 miesiące biorę ślub. Nadszedł czas załatwiania papierologii. Moglibyście mi podpowiedzieć, jakie dokumenty, gdzie i w jakim czasie trzeba złożyć lub odebrać? Sama trochę się w tym gubię :) Bierzemy ślub konkordatowy. Z góry dzięki za pomoc

Gość Skoro jeszcze
nie bylas u ksiedza to tam sie przejdz i do urzedu stanu cywilnego i tam wszystkiego sie dowiesz co i jak albo wpisz sobie w google slub konkordatowy dokumenty i napewno cosik znajdziesz:)

Hej.Ja ślub brałam w zeszłym roku w sierpniu. Tak to wyglądało u nas... W kościele spisywałismy protokół by otrzymać licencję... (# spotkania z Ksiedzem,3 spotkania z doradzca do spraw zycia w rodzinie czy jakos takos) Musielismu takze do koscioła dostarczyc akt urodzenia,chrztu,i bierzmowania... ,oraz zaświadczenie,o kursie przed małżeńskim(oboje z mezem nie mielismy,i zalatwilismy sobie na lewo)... W urzedzie stanu cywilnego..kurcze akt urodzenia chyba?? i mielismy spotkanie tam z pania,ktora zadala nam kilka pytan. Jak przypomni mi sie cos jeszcze to dam znac,a Ty pytaj.Pozdrawiam i duzo siły do załatwiania tego wszystkiego;)

Gość poweselna
Najlepiej byłoby skontaktować się w tej sprawie z księdzem z kościoła, w którym bierzecie ślub. Bo jeżeli jest to inna parafia niż ta, z której pochodzicie bądź w której obecnie mieszkacie, to papierologia robi się trochę bardziej skomplikowana. Poza naukami przedmałżeńskimi często wymagane jest też zaświadczenie o odbyciu zajęć w poradni małżeńskiej. Więc naprawdę najlepiej zapytać u źródła :)

Gość taka jedna z wrzesnia
Sakrament Małżeństwa: Aktualne, tj. z datą do trzech miesięcy wstecz metryki chrztu Dowody osobiste Ostatnie świadectwo katechizacji Świadectwo bierzmowania Zaświadczenie o uczestnictwie w katechezie przedmałżeńskiej Zaświadczenie z Urzędu Stanu Cywilnego (niezbędne gdy małżonkowie chcą, aby ślub kościelny pociągał za sobą również skutki cywilno - prawne - tzw. ślub konkordatowy) lub akt ślubu, jeśli wcześniej zawarto związek cywilny wszystkie zaswiadczenia sa wazne 3 miesiace;-( za zadne sie nie placi, oplacasz tylko w usc za akt małżenstwa 84zł jezeli beirzesz konkordat

Gość makatka03
jeszcze odpis aktu urodzenia 22 zł