Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama Jasiaaa

JAk u Was dlugo to trwało?

Polecane posty

Gość Mama Jasiaaa

Hej dziewczyny.Moj maluszek za tydzien skonczy roczek.Od 3 tyg raczkuje,od 3 tyg rowniez prowadzi sie za raczki,ladnie przebiera nozkami.Od 2 tyg sam wstaje w lozeczku.Rownowagi nie potrafi utrzymac jeszcze,gdy pusci sie w lozeczku zaraz przewraca sie na pupe.Jak u Was wygladała u dzieci nauka chodzenia?Jak pomagalysce dziecku,duzo prowadzalyscie za dwie raczki?Ile czasu dziecko potrzebowalo by nauczylo sie samodzielnie chodzic od momentu gdy zaczelo samo wspnac sie do pozycji stojacej.Pytam,bo moj kregoslup juz odmawia,caly czaas tylko go prowadzam.

Gość nam bardzo pomagal calgel
w sumie trwalo to ok 4 miesiecy, wstala jak miala 7 miesiecy, chodzic zaczela jak miala niespelna 11 miesiecy. wczesniej za 2 raczki prowadzalam nieczesto, dopiero jak nauczyla sie bardziej trzymac rownowage i chodzic za 1 raczke to byla czesciej prowadzana.

Gość U mnie podobnie jak u dziewczy
wyżej.Zaczął sam przy półkach wędrować około 7 mż a sam chodził w wieku 10 mies.Raczkować zaczął też w 7 mies a siedział w 6.

Gość Mama Jasiaaa
Wlasnie sie tez zastanawiam czy nie robie dla niego zle prowadzajac go dosyc duzo w ciagu dnia,skoro malutki jeszcze nie potrafi utrzymac sam rownowagi.Moge mu jakos w ten sposob zaszkodzic?Ale skoro on sie rwie gdy tylko mnie widzi,wspina sie i sam wciska raczki w moje dlonie i macha nozkami by "zwiedzac" mieszkanie.

Gość TakaSobieMama:)
U nas mloda wstala pierwszy raz przy meblach jak miala 8 miesiacy. Nie prowadzalismy jej prawie wogole :P (ani za dwie ani za jedna raczke) ... ile sobie sama poradzila (przy meblach, przy scianach) tyle chodzila, i samodzielne pierwsze kroki zrobila kilka dokladnie na 11 miesiecy :)

Gość każdy w swoim tempie....
mój synek zaczął raczkować jak miał 6,5 miesiąca na święta Bożego Narodzenia w styczniu chodził przy meblach a po około 3 miesiącach chodził już sam

Młody zaczynał tak-siedzenie początek 7 miesiąca,koniec 7-pokraczne raczkowanie,8 rozpędził się na dobre na czworo.Ok 9 zaczynał próbować stabilnie stać przy meblach wtedy też zaczął się puszczać czegoś.I wtedy zaczęły się pierwsze próby chodzenia-za obie ręce i tak trwało aż do 2 kwietnia-4 kończył roczek a dokładnie 2 dni przed roczkiem sam z podłogi wstał i zrobił pierwsze samodzielne kroki przez mieszkanie.Obecnie śmiga sam po mieszkaniu,owszem przewraca się i mimo to że już sam potrafi przejść mieszkanie i sobie zakręcić i wrócić-to i tak bardzo lubi chodzić za rękę, a raczej mnie prowadzić.

Gość fgfghtgh
Syn zaczął chodzić gdy miał 9 miesięcy...nigdy nie raczkował...:)

Gość gargamelia
Nie musisz go prowadzac,moze tak od czasu do czasu zeby mial radoche. ale nauczyc sie nauczy sam. moja mama mi chrzanila,ze mam corke prowarzic za rece,bo musi cwiczyc,inaczj nigdy si nie nauczy. to sa bzdury,ktore rozprzestrzenoaja nadgorliwe mamusie i babcie. czlowiek wychowujacy sie wsrod ludzi chce chodzic i bedzie do tego dazyl. bedzie probowal cwiczyl az sie nauczy.