Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ugsmamama

Co myslicie o mojej sytuacji? Co byscie zrobily?

Polecane posty

Gość Ugsmamama

Witam wszystkie mamy. Bylam na usg w 20 tc, jednak malenstwo nie wspolpracowalo i poszlo spac. ;) Lekarz nie zbadal twarzoczaszki, oczodolow, wargi i podniebienia, bo dzieciaczek sie wtulil w macice i zaslonil raczka. W zwiazku z tym zastanawiam sie czy warto to badanie powtarzac, gdyz wszelkie wazne narzady zostaly zbadane, serduszko, nerki, watroba, jelita, uklad moczowy i szkieletowy, wszystko jest ok. Kosc nosowa widoczna, fald w normie. Plci nie pokazalo ;) Niby usg nie jest niebezpieczne, ale nie udowodniono tez braku jego szkodliwosci. Jestem zarejestrowana na jutro, mialam zamiar jechac 40 km na usg, teraz sama nie wiem czy warto. Bo to sa takie wady, ktorych i tak sie w zyciu plodowym nie leczy, nawet jesli wystapia. Wiec nie wiem czy nie lepoiej zaczekac z tym do kolejnego usg, czyli do 28 tc. Ktos poradzi? :)

jeśli lekarz mówi, że wszystko jest ok, to po co powtarzać to badanie? nie ma co przesadzać... ja miałam tylko jedno genetyczne, w 13 td., badam się co wizytę, a i tak co ma być, to będzie :)

Gość usg możesz robić nawet
co tydzień , tak się robi w przypadku ciaż które muszą być ciagle obserwowane, nie jest to wale szkodliwe\przecież to są ultradźwięki!!!! niektórzy w 21 wieku mówią że to rentgen :( żal

Gość usg możesz robić nawet
co tydzień , tak się robi w przypadku ciaż które muszą być ciagle obserwowane, nie jest to wale szkodliwe\przecież to są ultradźwięki!!!! niektórzy w 21 wieku mówią że to rentgen :( żal

Gość Ugsmamama
Ja nie mowie, ze to rentgen i nie mowie, ze jest jakos szkodliwe, ale nie jest tez obojetne. Dlatego sie zastanawiam, bo narzady zostaly zbadane, tylko buzka nie i nie wiem czy to takie istotne. lekarz mi powie, ze warto zrobic, bo to dla niego dodatkowa kasa.

Gość ciocio dobra rada
Chyba dostałaś już odpowiedź na temacie szkodliwe usg, to po co zakładasz kolejny i znów się produkujesz? Jak masz takie dylematy to po co w ciążę zachodziłaś, przecież jak dziecko się urodzi, to trzeba będzie ubrać, umyć, nakarmić - jak Ty to sama zrobisz???????

Gość Ugsmamama
O to sie nie boj.

Gość ja bym powtórzyła badanie
jeśli pierwszy lekarz, u którego byłaś nie zrobił całkowicie badania i nie chciało mu się poszukać w taki sposób obrazu, żeby zbadać twarz dziecka, lub poczekać, aż zmieni pozycję, to raczej to badanie można do kosza wyrzucić.

Gość do osoby co pisze ,ze usg mozn
robic co tydzien . Chyba przesadzasz kobieto . Sa sytuacje ,ze ciaze trzeba monitorowac co tydzien ,co nie znaczy ze przy normalnych ciazach (prawidlowych) powinno i mozna robic tak czesto. Przy prawidlowych ciazach wystarcza 2-3 usg na 9 m-cy. Tak zreszta zaleca WHO.Ultradzwieki tez mecza dziecko i nie powinno sie tak czesto wystawiac dziecko na nie jezeli nie ma wskazan i takiej potrzeby. Matki polki poglupialy :-0 Lataja co miesiac , tydzien na usg jak kot z mehera:-0 I jeszcze madrzejsze od lekarzy sa :-0 Autorko jezeli lekarz mowil ,ze nie powinnas sie obawaiac to moze go posluchaj lub skonsultuj sie jeszcze rz z nim lub innym . Moze cie uspokoja , doradza co robic. Rob tak jak czujesz.

jezeli cie to niepokoi to idz jeszcze raz.

Gość Ugsmamama
Wlasnie ja sama nie wiem, niby wszystko zbadal oprocz tej buzki, a czy to takie istotne to sama nie wiem, lekarz prywatny zawsze mi powie, ze warto zrobic, lekarz panstwowy powie, ze jak chce, a ja wlasnie nie wiem co jest lepsze - wiem, ze dzis marudze. ;) Cgociaz nie wszystkie kobiety robia polowkowe 3 d, wiec chyba tez nie widac buzki - oczodolow, wargi?

Gość stan cywilny..
Tak istotna jest buźka, czy ładne czy nie, bo inteligentne i tak nie będzie, bo nie ma po kim!

Gość stan cywilny..
Na 2d też widać oczodoły, twarz i wargi, skąd Ty się dziecko urwałaś? Idź zrób to badanie i daj ludziom spokój!

Gość Ugsmamama
Latwo oceniasz. Nie, nie istotne czy ladna buzka czy nie, istotne czy nie ma rozszczepu wargi i podniebienia czy wodoglowia.

Gość inesssskajama
zrób to badanie i daj już spokój! Przecież nie robisz go 15 razy w ciągu tygodnia, tylko drugi raz. nie szukaj problemu tam gdzie go nie ma. widać strasznie Ci się nudzi...

wiesz co , i tak bedziesz miala jeszcze jedno usg . Jezeli masz rozterki , nie jestes pewna i nie wiesz czy jechac , to moze poczekaj na trzecie usg. Do lekarza masz daleko , podroz tez moze byc meczca. Jezeli usg i tak nic nie zmieni to moze poczekaj na trzecie usg. Mysle ,ze martwisz sie na zapas , to normalne w ciazy , a szczegolnie tej pierwszej.

Gość Ugsmamama
dzieki wielkie, chyba zaczekam te 6 tygodni :)

Gość kickaaaa
ale o co ten hałąs? kiedys nie robiło sie usg i dzieci sie rodzily nie szukaj problemu tam gdzie go nie ma