Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Marion_Silver

Chce kupić chomika

Polecane posty

Chcę kupić chomika. Na jaką rasę się zdecydować, jaka klatkę kupić. Co warto wiedzieć na ich temat? może podzielicie się swoimi spostrzeżeniami w tym temacie?

Gość ttrty5656
gryzą... lepiej kup myszke

czesc! ja mam chomika pande. juz 2 lata i 17 dni:) jest malutki, kochany, ale Niestety jak mu odbije to gryzie. Wczesniej mialam roborowskiego. Jesli bedziesz go wypuszczac , zeby mogl sobie pobiegac to wystarczy taka http://pu.i.wp.pl/k,NTcxMDc5NjcsODU4ODYy,f,d_animals_klatka_dla_chomika_biala1.jpg poza tym hmm.. moj uwielbia jablka, ogorki, pomidory, SŁONECZNIK, no i roznego rodzaju ziarna Poza tym codziennie swieza woda ( chociaz nie pija duzo) Nie wolno im dawac migdalow i salaty :)

Odradzam chomiki, są głupiutkie. Polecam za to szczury. Dobrze "wychowane" dają duuużo radości ;) I gdybyś się zdecydował, to zapraszam na forum alloszczur, tam dowiesz się wszystkiego na temat odżywiania, higieny, klatek i innych pierdoł.

jeju a myślałam że chomiki są spoko i nie robią problemów, a co znaczy że gryzą?? wszystko co im się nasunie, czy jak bo nie bardzo rozumiem. I w sumie sporo rzeczy jedzą. Myślałam raczej że tylko karmy specjalne trzeba im kupować...

Nie wszystkie gryzą ;) Ale to mało myślące zwierzątka. Mniej więcej ten sam poziom, co króliki (choć pewnie zdarzają się wyjątki). Przemyśl sprawę ze szczurami (minimum 2, bo to stadne zwierzęta). Możesz ich wielu rzeczy nauczyć, będą zaczepiać się, abyś się z nimi pobawił i jak jest ładna pogoda, to możesz zabrać je do kaptura i na spacer ;) Jednak trzeba im poświęcić sporo czasu. To mega inteligentne zwierzęta. A i wybór menu też jest na prawdę spory. Poza ziarnem jedzą na prawdę wiele rzeczy.

hmmm ale szczury tak jakoś do mnie nie przemawiają. Ale nie wiem już sama. A myślisz że takiego szczura łatwiej "wychować", bo chomiki to chyba mają swój świat:)

Gość :O:O
zobaczył ze ktos chomika wpuszcza do łily to tez postanowil kupic i w czekoladowe oko bedzie wpuszczal :O

o przepraszam Ty tez kobieta :O

Gdybyś chciała szczura, to tylko i wyłącznie od osoby prywatnej - wtedy masz pewność, że maluch będzie zdrowy i przede wszystkim oswojony. Nigdy nie kupuj zwierząt w sklepach zoologicznych, ponieważ bardzo często mają jakiś defekt, co jest skutkiem "związków kazirodczych". W wielu sklepach niestety nie oddzielają szczurów/chomików/myszy płciami. Na tym forum alloszczur są maluchy czy tez nawet starsze szczury do adopcji. I na prawdę nie trzeba mieć wielkich umiejętności, aby zyskać miłość szczura. Sama kiedyś była zielona w temacie, a szczury mnie lekko mówiąc obrzydzały. Teraz nie wyobrażam sobie, że w moim domu mogłoby nie być "ogonów". Są po prostu cudowne. I o dziwo, wielu moich znajomych przekonało się do nich będąc u mnie, a myśląc podobnie jak ja kiedyś. Jedyne co potrzeba, to w miarę duża klatka, jakieś bibeloty, koszyczki, hamaczki, drabinki - większość rzeczy można zrobić samemu, wystarczy trochę wyobraźni no i poczytać podstawy o tym, czego potrzebuje szczur. Moja skarbnica wiedzy na temat szczurów, polecam :) http://forum.szczury.biz/index.php

Gość Timek343
Ja polecam samca chomika syryjskiego . Miałem 3 i żaden nie gryzł . Miałem tez samice , ale gryzła .

Gość mleczkoooooo
możesz zajrzeć tutaj http://forum.e-chomik.pl/ ja mam chomiczka dżungarskiego i jestem bardzo zadowolona,jednego,bo na małym terenie (klatka) chomiki się gryzą jak jest ich więcej

Gość Timek343
ja miałem tylko jednego chomika syryjskiego , zył 2 lata to kupiłem drugiego. a potem 3-ciego razem z samicą .. Samica atakowała samca i atakowała mój palec.

Gość mleczkoooooo
nie trzyma sie samca z samicą razem,bo będą się ciągle rozmnażać i samica zdechnie :-O

Moje samiczki też lubiły podgryzać. Samca miałąm tylko raz i był taki miziakowaty. Niestety przesypiają praktycznie całe dnie, a w nocy.... bosz, jak sobie przypomnę jak piłowały kraty, to wrrr :D

Gość mleczkoooooo
ja zanim kupiłam chomcia,przeczytałam to forum i teraz nie mam żadnych problemów z chomiczkiem :D mam go rok

Gość mleczkoooooo
mój chomik w nocy biega w kołowrotku,także muszę spać z zatyczkami do uszu :D

ale ma fiuta ten syberyjski na dupie :O

o, to, to... kołowrotek zdejmowałam na noc, albo wynosiłam chomika do łazienki, bo spać się nie dało ;) Pocieszne te chomiczki i słodkie z wyglądu, ale niestety głupiutkie.

Gość Timek343
samica mnie ugryzła do krwi jak jej dawałem pokarm .. Wolała moj palec od ziaren .. Samcom tez dawałem , ale na rece pokarm ale nigdy mnie zaden nie ugryzł .

Gość mleczkoooooo
ja nie zdejmuje,bo chomik jest aktywny głównie w nocy i nie chce mu zabawek zabierać :D w dzień to on śpi,leży albo wcina

Gość KochającaChomiczki
jestem maniaczką chomików:) daj meila, gg napsizę Ci wszysciutko:)

Szczury można swobodnie karmić z ręki, baa... nawet zaglądają Ci do buzi jak tylko mają okazję. Moje wiszą na kratach z oczami niczym ten kot ze shreka jak tylko słyszą odgłos otwieranej lodówki :D

Gość mleczkoooooo
z tego co wiem,to chomik gryzie jak jest niezadowolony i się go za bardzo stresuje,w dzień nie należy męczyć chomiczka :-O

Gość mleczkoooooo
szczury są inteligentne,to fakt,ale jakoś mi się brzydzą, i smierdzą podobno niemiłosiernie