Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Marion_Silver

Chce kupić chomika

Polecane posty

Każde zwierzę śmierdzi, jak się mu nie sprząta. Ja klatkę czyszczę raz w tygodniu i jest spoko, nic nie czuć, ale używam żwirku dla kotów jako podkład, bo wsiąka mocz i nie czuć tak intensywnie, jak przy trocinach.

Gość mleczkoooooo
ja mam chomika samca,bo samiczki mają ruję co parę dni i też capi strasznie :-O

Pracowałam w sklepie zoologicznym 6 lat także znam każdą rase chomika i z całą pewnością mogę powiedzieć,że chomiki dżungarskie są najspokojniejsze jeśli chodzi o gryzienie.Natomiast są małe i bardzo szybkie, dlatego często się zdarza,że uciękają. Natomiast syryjskie dłużej się oswajają bo ok 2-3 tygodni,ale jak już się oswoją to są całkiem milusie.A to,że niszczą różne rzeczy w do mu to normalne w końcu to gryzonie.Jeżeli miałabym coś polecić to faktycznie szczurki :)są najlepsze:) bardzo szybko się oswajają i są bardzo inteligentne.Można go nawet samego puszczać po domu a on i tak sam wróci do swojej klatki.

Gość mleczkoooooo
wydaje mi się,że roborki są dużo bardziej skłonne do ucieczki i nie przywiązują się za bardzo do ludzi,wręcz ich nie lubią. mój dżungarek jest spokojny i jak chce wrócić do klatki,to kręci się wokół mnie włazi mi na stopę albo na rękę :D nie ucieka

i jeśli chodzi o to ,że szczury śmierdzą i są brudne to MIT. szczurki załatwiąją się zawsze w to samo miejsce

chomiki roborowskiego są najmniejsze, najszybsze i najbardziej lubią gryźć

Gość gfdfd
a szczury nie maja wiekszych zębów od chomików ?

cenne rady tu wyczytałam:) czyli najlepiej żwirek do klatki, lepiej chłonie? a co do zakupu to właśnie myślałam że w sklepie zoologicznym najlepiej będzie, ale może rzeczywiście kupić od kogos kto dbał o zwierzaka od początku. A co jedzą szczury? widziałam na tym filmiku że pieczywo wasa miał w pyszczku, zjada coś takiego taki szczur?? Czy może trzeba kupowac jakieś specjalnie jedzonko??

Poza gotową mieszanką szczury jedzą wiele innych rzeczy. Owoce, warzywa, jajka gotowane (koniecznie bez dodatku soli), najlepiej w skorupce, żeby miały frajdę same dostać się do środka. Ja kupuję swoim czasem gerberki, które uwielbiają. Od czasu do czasu jogurt naturalny czy biały ser. Makaron/ryż/słonecznik, twardy chleb czy bułka, na których sobie również ścierają zęby. Do wody można dodać im jakieś witaminy typu vibovit. Ja swoim kupuję też purinę dla psów czy inne psie suche przysmaki, które uwielbiają. Także ich żywienie może być bardzo rozszerzone pod warunkiem, że nie ma tam soli, cukru czy innych przypraw, które dla szczurów nie są wskazane. A żwirek jest niezawodny i sprawdza się przy wszystkich gryzoniach.

A, i można im do klatki wrzucić jeszcze pocięte kartki/gazety czy jak masz niszczarkę do papieru, to zawartość tego pojemnika. Będą miały przez co się przekopywać i z czego zbudować sobie spanko :)

Ja mam samiczkę burunduka- wiewiórki syberyjskiej, cudne stworzenie ale nie dla osób które często sa poza domem. Wiewiórka musi być wypuszczana w dzień nie toleruje dzieci jako, że ciągnięcie jej za ogon grozi jego odpadnięciem i już nie odrasta. Ja swoją samiczkę mam 3 lata i ją uwielbiam pierwsze 2 zdjęcia w stopce to właśnie ona:)

jejku ta wiewióreczka jest super!! sama już nie wiem co zrobić... a jak takie zwierzaki znoszą podróże??

zdecydowanie polecam chomika jest mniej wymagający niz królik np i mniej chorowity jak na przykład szczury.... do tego chomiki sa super!

wiem, wiem:) małe zwierzaczki są słodkie:) i jak już się je pokocha to nie można się z nimi rozstać:)

dlatego nie masz się co zastanawiać, jesli jestes zdecydowana tylko chomik

Gość truskawaka niebieskaaa
Mam chomika syryjczyka i takiego Ci właśnie polecam. Jest najbardziej sympatyczny ze wszystkich chomików i jest największy (wieksza powierzchnia do głaskania). Pamietaj tylko że chomiki w dzień śpia, w nocy grasują i mogą nie dać Ci spać...ale ogólnie jest to łatwe zwierzątko w hodowli, które może zostać samo nawet tydzień, wiec nie ma problemu z wyjazdami wakacyjnymi :)

Gość ssssssssssssssssssuss
co racja to racja, ale ogólnie gryzonie są specyficznymi żyjatkami więc najlepiej takiego:)

a napiszcie coś więcej?? czym karmicie?jaki koszt? gdzie kupowac gażety dla zwierzaków? o czym pamiętać??

Gość krokusek111
ja mam chomika już 1,5 roku i powiem szczerze że trochę trzeba mu czasu poświęcić ale na pewno nie tyle co królikowi czy szynszyli, albo innemu większemu zwierzakowi, jego utrzymanie to koszt ok 100 zł na kilka miesięcy, wiadomo na początku jest więcej bo trzeba go wyposażyć itp. ja mu kupuje jedzonko beaphara, polecam bo jest bardzo dobra i chomiś super i wygląda po niej i przypuszczam ze sie tez czuje, poza tym trzeba pamietac zeby mial na czym scierac pazurki - jakas galazka albo kamyk, a z gadzetow kolowrotek wystarczy:) a no i poidelko musi byc:)

no i mam i chomiczka:) jeszcze myśle nad imieniem...jakoś żadne mi nie pasuje;;( a poza tym - jak narazie nie jest łatwo, uczymy się siebie, klatke mam, jedzonko beaphara, podobno najlepsze! poidełko, wodę pije:) hmmm...co tu jeszcze...a i kołowrotek też, no i pierwsza nic przed nami

Gość Jolka z Sieradza
Nie kupuj , bo to tylko kupa smrodu , trociny się zmienia i wraz capi !

Gość ssssssssssuussssss
jak ktoś pisze takie rzeczy znaczy że wcale serca dla zwierząt nie ma! zwierze to najlepszy przyjaciel człowieka!

Gość I co ?????
Krótko zyją , tylko 2 lata :( Później jest placz :( Miałam 3 chomiczki i były kochane i mądre .

chomik? fajnie-sama nie mam,ale moja kolezanka jest zapalonym gryzoniologiem I tu kilka smutnych prawd- te male klateczki, w ktorych trzymane sa chomiki sa ZA MALE...minimum to 100cmX40cm to nieprawda ze wystarczy wysypac troche trocin i jest dobrze- chomik potrzebuje zajecie- drewna, musi miec mozliwosc budowania gniazda, czolgania sie w norkach(puste pniaki itd) ponizej kilka fotek z dobrej hodowli- zwroc uwage na to kolo do biegania-duze nieprawda? to jest odpowiednia wielkosc- kazdy kto mial chomika, wie jak "dlugie" so one w rzeczywistosci..w takim malym chomik wygina za bardzo swoj kregoslop, to prowadzi szybko do zwyrodnien i do bolu ( no ale tego to on wam juz nie opowie- wiekszosc ludzi jest przekonana jak to ich pupil ma dobrze) takze- radze ci-staraj sie stworzyc optymalne warunki dla chomika- bo to co ludzie robia w domu to meczenie zwierzat (chomik szczesliwy na swoim 30cm wybiegu-nocami lata jak oblakany w te i z powrotem)...moze poczytac cos o chomikach ktore zyja w naturze?? Pamietaj to zywa, czujaca istota...to ze nie moze sie poskarzyc nie oznacza ze sie nie meczy http://www.voila.pl/384/2e0x6/?1 http://www.voila.pl/377/md622/?1 http://www.voila.pl/382/m70pk/?1

Gość muszennncja
ja mam chomika juz 2 lata jest ze mną, ma duza klatkę, fajny wybieg, ogolnie ma wydzielone pol pokoju:) no moze troche przesadzilam, daje mu do jedzonka care+ beaphara to jedno z najlepszych jedzonek, nie choruje mi, a zachowuje sie jak typowy chomik, czasem ucieknie i sie schowa poza tym grzecznie smiga po klatce:)

Gość Marion_Silver111
klatkę ma spora moim zdaniem, nie taką standardową. Ogólnie widziałam gdzie przerobioną witryne z ikei na takie terrarium i tez się nad tym zastanawiam, bardzo ładnie to wyglądało

Gość jabadabaduuuuuuu
terraium?? ale to raczej nie dla chomika? poza tym jak taka witrynę będziesz sprzatać? po chomiku trzeba czyścić, to nie pająk, który grzecznie sobie mieszka;P