Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mam pytanie jefejkrferfk

Mam pytanie do wszystkich inteligentych :D

Polecane posty

Gość Mam pytanie jefejkrferfk

Jak ktos mowi ze napisal prace np. z lalki a nigdy tego nie czytal ale byl fragment i starczylo to jak napisal rozwiniecie, jak tam trzeba napisac z jakiej to epoki,jaka powiesc, a jak sie tego nie napisze to przeciez masz 0pkt za rozwiniecie i nie sprawdzaja pracy maturalnej. wiec jakim cudem ?

Gość Matóraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
co? zalezy jak jest postawione pytanie w zadaniu, czy masz sie oprzec na całości utworu czy na podanym fragmecie a za to co piszesz mogą jedynie ci odjąc punkty i tyle

No ja napisałam próbną maturę z Przedwiośnia, a w ręce tej książki nie miałam. Wszystko wywnioskowałam z podanego fragmentu i całkiem dobrze mi poszło. Błędów rzeczowych uniknęłam okrężną drogą i jakoś dałam radę. Jeśli nie poruszyłam jakiegoś aspektu z klucza, to odjęli kilka punktów i to wszystko. Ludzie, nie panikujcie! Trochę sprytu i będzie dobrze :).

A pracy maturalnej nie sprawdzają za błąd kardynalny czyli np. lektura jest z romantyzmu, a Ty napiszesz, że z okresu midwudziestolecia międzywojennego. Lepiej już pominąć ten aspekt jeśli nie jest się pewnym i to wszystko. Wtedy odejmą punkt za brak określenia, z jakiej epoki pochodzi lektura. To wszystko.

Gość Apasz24
Ja pisałem maturę z "Chłopów" a czytałem jedynie streszczenie i opierałem się na podanym fragmencie.