Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Boniffffacy

jaki prezent od chrzestnego - pilnie

Polecane posty

Gość Boniffffacy

Kompletnie nie wiem co kupic na chrzsciny mojej siostrzenicy. Chcialbym aby to byla jakas pamiatka a nie pieniadze. Myslalam nad medalikiem zlotym tak za 300 zlotych do tego moze biblie, ladniej oprawiona. Tylko nie wiem czy to nie jest za malo. Rodzice dziecka zyja przecietnie, ja takze. Po raz pierwszy bede kupowac prezent z takiej okazji i nie mam pojecia za ile powinien byc. Wiem, ze czesc napisze, ze daj/kup za tyle na ile Ciebie stac, a wiec jak trzeba to i za 1000 bym kupil czy za 2000, ale nie chce przesadzac, do tego sam mam zone i dziecko, wiec mam na kogo pracowac ale sam nie chce wyjsc na sknere. Poradzcie prosze.

Gość kkkiiikkkaaa
Moim zdaniem medaliki, łyżeczki, grzechotki i inne tego typu pamiątki są bez sensu, bo tylko leżą w szufladach. W medalikach nikt nie chodzi:) A jeżeli rodzina chrzci dziecko, to znaczy, że wierząca i pewnie Biblię w domu mają. ja bym kupiła coś stricte dla dziecka, np. jakąś droższą zabawkę.

Gość Myszka Miki w pantalonach
kup jej fajna srebrna łyżeczkę w niejednym domu widziałam srebrne łyżeczki jakie były prezentem na chrzciny

Gość Boniffffacy
tylko, ze ... chcialbym aby to byla pamiatka dla dziecka, bedzie za te 15-20 lat wiedziec, ze to byl prezent i pewnie inaczej na to patrzec a tak z zabawki nic nie zostanie po roku, wylduje w piwnicy czy strychu czy smietniku grzechotki tez nie chce kupowac bo to na pewno wyladuje w szufladzie ale medalik? moze kolczyki? lancuszek?

Gość Boniffffacy
lyzeczki tez nie chce kupowac, tez wyladuje w szufladzie a mala nia jesc nie bedzie.... a za ile chrzestny powienin kupic prezent? 400 bedzie ok?

Gość 20tc v
kup kolczyki złote. za 300 zł dostaniesz. biblii nie kupuj! kolczyki złote mozesz za 300-350 zł dostać ładne dla dziewczynki:)

Gość kkkiiikkkaaa
To już prędzej faktycznie kolczyki, bo to przynajmniej kiedyś założy. Łyżeczka to jakiś żart, przecież to się potem ludziom wala po szufladach do niczego nie potrzebne. Nie znosze tej maniery kupowania idiotycznych "pamiątek", co to później ani wyrzucić (bo się obrażą) ani gdzieś postawic, bo kiczowate i kurz łapie.

Gość Boniffffacy
a jak kolczyki to chyba wypada cos do tego, stad mialem pomysl biblii. Moze jakas zabawke?

Gość 20tc v
kolczyki+ pamiątka chrztu-taka ksiażeczka, do tego moze byc biała róża by ładnie wygladało i ok:)

Gość a moze??????...
fotoalbum, poduszka ze zdjeciem dziecka?

Powiem Ci z perspektywy mamy i kobiety. Ja na swoje chrzciny dostalam medalik i kolczyk, owszem pozniej w czasie podstawowki bardzo mis ie to przydalo, nosilam, cieszylam sie. Teraz lezy w koncie, to co kupuje sie dla dziecka juz nie jest modna dla doroslej kobiety. Corka na chrzciny dostala same rzeczy dla malucha, wyrosla, nie ma pamiatki poza kartkami, jedynie co zostal piekny srebrny rozaniec od chrzestnego. Jak dla mnie piekna pamiatka sa wlasnie te lyzeczki i srebrne grzechotki. Owszem nie kazdy lubi, bo sa opinie, ze lezy i kurz zbiera, ale to po prostu sa osoby, ktore nie przepadaja za takimi pamiatkami. Ja bym kupila wlasnie srebrna grzechotke, z grawerem i zawsze jak dziewczynka, a pozniej juz dorosla kobieta na nia popatrzy bedzie wiedziala, ze byla od chrzestnego. Do tego kup jakas zabawke, zeby dziecko juz teraz mialo z tego przyjemnosc :) dzieciece lancuszki, kolczyki to marna pamiatka :/ pozniej sie zapomina kto i kiedy je dal :/

jak sie komus walaja pamiatki dla dziecka po szufladach to serdecznie wpsolczuje. Moja corka ma swoje pamiatkowe pudelko, gdzie gromadze jej wszystkie rzeczy. Nic sie nigdzie nie wala. jak chcesz kupic kolczyki to moze zapytaj rodzicow czy maja w ogole zamiar przebija uszy, bo sa tez rodzice, ktorzy na taki prezent moga zareagowac gorzje niz na ta nieszczesna lyzeczke :/

Gość gosieńka22
U nas w rodzinie chrzestny zwyczajowo kupuje rower, taki średniej klasy za około 1000 zł. Tak że w naszej rodzinie twój prezent zostałby uznany za nieduży, wcale nie jak od chrzestnego tylko jak od zwykłego gościa. Ja ostatnio mojej kuzynce kupowałam prezent za ponad 300 na komunię. Oczywiście zależy to też od twoich dochodów.

Gość to ja koleżanka
a ile daje się pieniążków w kopercie jako chrzestna? Proszę o konkretne kwoty. JA zarabiam 1500, mąż wyjechał teraz za granicę, ale to dopiero 2 tygodnie temu. Mamy jedno dziecko. Nie kupuję pamiątek. Proszę o odpowiedź.

Gość a moze??????...
rower na chrzest?????????

Gość to ja koleżanka
aha i to ma być na chrzest, a nie na komunię.

gosieńka22 -----Rower na chrzest :D :O :P Ja jestem na NIE "pamiątkom" typu łyżeczka,srebrna grzechotka itd. Ani to specjalnie ładne ani przydatne ;)

Gość a moze??????...
są tez teraz takie pamiątkowe tabliczki gipsowe, tam sie odbija rączke lub nozke na pamiatke

Gość a moze??????...
albo obrazek religijny ze srebra- do 100 zl kosztuje

Gość no rower na chrzest
to fajny pomysl, a na komunie audi a4 Ja też jestem za kolczykami albo branzoletką z wygrawerowaną z tylu decykacją i data chrztu. Taką z białego złota i w kobiecym rozmiarze nie dziecięcym (zawsze można zwęzić). Myślę ze to byłby świetny prezent. Koszt pewnie z 500 zł. Jak Cię stać to byloby fajne. Do tego możesz za 50 zl dokupić jakąś zabaweczkę dla malucha tak na teraz.

Gość gosieńka22
oj myślałam że chodzi o komunię :p na chrzciny oczywiście nie rower, ale też nie biblię.

Gość Boniffffacy
a jak drozsza zabawke to co polecacie dla 7-miesiecznej dziewczynki? tak za max 500 zlotych? ja odnosnie dawania duzych kwot czy drogich prezentow na chrzciny to powiem tak, sam niedawno sie zenilem i wiem ile dostalismy od rodzenstwa na slub, srednio po 1000 zlotych, od chrzestnych po 1000 wiec skoro ja mam kupowac na chrzciny prezent za 1000, to co powinieniem kupic na komunie czy slub? chyba powinno byc wiecej, sporo wiecej. Nie zarabiamy duzo, ale biedy u nas w domu nie ma, stac nas na wakacje czy inne przyjemnosci, ale skad te prezenty na chrzest po 1000? Zaraz bedzie dzien dziecka, tez cos wypada, pozniej roczek, przy kazdej wizycie zabawka, bycie chrzestnym w jakis sposob zobowiazuje do prezentow ale czy az tak drogich? Czy wszyscy w tym kraju sa tacy bogaci?

Gość gosieńka22
Z zabawek to coś z FP. Moje dziecko dostało takie fajne krzesełko do karmienia, które potem będzie można przerobić na stoliczek do rysowania. To chyba z wszystkich prezentów było najbardziej przydatne.

Gość zabawki nie są dobrym pomyslem
sam napisaleś za chwilę pójdą w kąt i tyle. Kup kolczyki albo bransoletkę. Lańcuszek z wisiorkiem (ale nie medalikiem- jakimś wisiorkiem z grawerem) i do tego zabawka za max 50 zł jakaś grzechotka interaktywna, albo ubranko i będzie fajnie.

Gość to ja koleżanka
A KWOTOWO ile byście dali jako chrzestna? Nikt mi nie odpowie?

Gość Boniffffacy
ja planuje zakupic cos za 500, tyle kwotowo a to krzeselko co mozna na stolik przerobic z FP, poda ktos link?

Gość ja bym dala 300 zł
Kupiłabym coś na pamiątkę niedrogiego np ze srebra do tego 300 zł.

Gość Boniffffacy
po krotki namysle postanowilem bedzie jakies kolczyki zlote badz medalik za 300 a do tego zabawka, powinni byc zadowoleni a jak nie to trudno, jestem przeciwnikiem dawania pieniedzy i tyle

Gość Majkson25
Medalik to jest fajny pomysł, ale dodatkowo kupiłabym coś dla dzieciaczka przeznaczone dla jego wieku czyli jakieś fajne klocki którymi mógłby ćwiczyć swoje zdolności manualne, duplo w swojej ofercie ma fajne i rewelacyjne jakościowo klocki tak więc mój prezent by składał się z pamiątki i zabaweczki ;)