Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ktoś doradzi

Komunia i Bierzmowanie dla dorosłych

Polecane posty

Gość ktoś doradzi

Witam Piszę na forum, bo jestem zielony w tym temacie a więc mam chrzest, ale nie mam komunii i bierzmowania. Chcę to zrobić tylko nie wiem jak się za to zabrać, ile to trwa, co muszę umieć i jak to wygląda. Może ktoś był w podobnej sytuacji jak ja jeśli tak to proszę o odpowiedzi. Zależy mi na czasie ponieważ w październiku mam zostać ojcem i nie chce żadnych problemów z chrztem itd. Jestem z okolic Poznania

Leć do proboszcza, weź kopertę z tysiakiem w środku, klęknij i pocałuj go w łapkę. Wtedy on ci wszystko wyjaśni.

Gość ktoś doradzi
Chyba tylko to już zostaje

Gość ktoś doradzi
Skąd Ty wiesz kim ja jestem to że nie mam komunii i bierzmowania nie znaczy że nie wierzę w boga to jest tylko nie dopilnowanie moich rodziców. A ja nie mam zamiaru robić tego samego. A tu proszę o radę bo może ktoś był w mojej sytuacji, a nie o teksty czy mam chrzcić dziecko itp.

Ok. tak czy siak do proboszcza musisz iść. Nikt na kafe nie da ci komunii ani bierzmowania.

Gość ktoś doradzi
Ja nie proszę o komunie i bierzmowanie tylko o radę jak to wygląda itp. żebym wiedział, bo na pewno jest inaczej niż u dzieci.

Gość ktoś doradzi
No raczej nie. Na pewno nie ma przygotowań tak jak miała moja dziewczyna po 3 lata.

Gość kalolinka
Mam koleżankę z Kazachstanu. która z rodziną przyprowadziła sie do Polski kiedy miała 14 lat, tez była tylko ochrzczona. Ma dwóch braci, którzy wtedy już studiowali w Polsce i komunię mieli wszyscy razem, normalnie w zwykły dzień tygodnia po mszy w kościele. A bierzmowani byli przy następnej okazji kiedy w parafii było bierzmowanie :) oczywiście dorosle chłopaki nie chodzili juz na żadne kursy przygotowawcze ani nic :)