Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kaarambaaaaa

Self-employed UK czy ktos moze mi powiedziec..

Polecane posty

Gość Kaarambaaaaa

Pracuje na samozatrudnieniu 2 lata. Wykonuje uslugi sprzatajace dla 2 rodzin... w tym pilnuje dzieci, aby nalecialo mi 16 godzin. Mam pytanie nastepujace.. czy jesli sprzatam np 4 godziny a nastepne 4 sprzatam dzieci.. w przypadku obu rodzin, czy ktos bedzie mial z kontroli z tym problem?? Przerazilam sie bo kolezanka stwierdzila ze sie do mnie doczepia, poniewaz mam malo kilentow. Dla mnie jest ok, poniewaz mam stala, platna i w milej atmosferze prace. Prosze o odp.

Gość Kaarambaaaaa
Jeszcze jedno, czy powinnam zgloscic to i dodac trzon z pilnowaniem dzieci do nazwy firmy?? Czy ich to nieobchodzi??

jeżuuuu - nie sprzątaj dzieci to karalne!;) kontrola może polegać jedynie na tym, czy masz porządek w papierach- czy wystawiasz rachunki za swoją pracę i to się pokrywa z dochodami i wpływami na konto i czy masz rachunki na wydatki, które sobie odliczasz od podatku.... to jeśli chodzi o kontrolę z Inland Revenue... co do rodzaju usług to nie wiem, ale nie sądzę, żeby się czepiali kontrole są losowe oraz jak ktoś podpadnie, ale nie wiem dokładnie kiedy jest taka sytuacja

Gość Kaarambaaaaa
Sorki zapedzilam sie;) Pierwsze slysze ze musze miec wplacane pieniazki na konto?? Biore do reki poniewaz nie sa to pokazne dochody...

ja czasami też dostaję do ręki pieniądze za zlecenie i sama sobie wpłacam i to też podobno nie jest ok...pewnie się dowiemy jak będzie kontrola;)

a właśnie - powiedz mi jak płacisz NI po tych zmianach w ubiegłym roku? nadal przysyłają kwity do płacenia co kwartał? mieli mi niby przysłać teraz w kwietniu i cisza, muszę znowu zadzwonić chyba...

Gość Kaarambaaaaa
Sorki za zwłokę. Otóż nie podpowiem Ci, ponieważ jestem zwolniona z opłat ubezpieczenia, posiadam Certyfikat małych zarobków, także nie orientuję się.. Czekam az dziecko moje pojdzie do szkoły na full time, żeby podjąć pelen etat i wtedy zapewne będę się klopotac ubezpieczeniem;)) A z ta kontrola chodzilo mi z Worksa.. Jak oni to sprawdzają i czy mogą się doczepić i czy powinnam dopisać do nazwy firmy to ze pilnuje dzieciakow.. po sprzątaniu.. żeby mieć te 16h.

własnie nie dostałam - byłam na macierzyńskim, który mi się akurat skończył jak te zmiany wprowadzono, jak się zorientowałam to zadzwoniłam do nich i powiedzieli, że przyślą kwit w kwietniu, ale coś nic nie doszło... no nic, zadzwonię:) mam nadzieję, że mi odpuszczą setkę za zwłokę;) Karamba - to Ty w ciążę nie zachodź, bo macierzyńskiego nie dostaniesz z tym certyfikatem!

Gość Kaarambaaaaa
ex-D.Bill no juz narazie nie mam zamiaru rodzic, mam dziecko. Widze ze dzis duzo sie udzielasz :) Najlepiej w temacie o myciu ;))

niedużo w zasadzie tylko tam dzisiaj;) chyba zmienię nika na leniwa brudaska;) a kwit doszedł wczoraj:)

Gość do Kaarambaaaaa
zgodnie z prawem powinnas miec osobne konto na ktore wplacasz dochod z dzialalnosci, oczywiscie malo kto bedac samozatrudniony takie konto otwiera, ja sama rowniez nie mam ale taka jest zasada... nie musisz sie przejmowac tak bardzo dopisaniem opieki nad dziecmi do dzialalnosci chociaz znow zgodnie z przepisami powinno tak byc. Poza tym jak masz dzialalnosc polegajaca na ''pomaganiu w domu'' (jakkolwiek sobie to nazwalas) to podciagniesz pod to wszystko co z tym zwiazane. Ilosc klientow nikogo nie obchodzi jezeli zarabiasz, wykazujesz dochod i placisz od tego podatek oraz ubezpieczenie (juz nie placi sie kwartalnie czy miesiecznie tylko raz badz dwa do roku) Pozdrawiam

Gość UKUKUKUKUKUKUKUKUKUKUKUK
Niestety nie umiem odpowiedziec na Twoje pytania... Ale moze ktos doradzi mi :) chodzi mi o osobe, ktora ma dzialanosc gosp, konkretnie o gotowke, ktora nie pochodzi z prowadzenia dzialanosci (wieksze pieniadze w prezencie, kasa zarabiana na boku itp). Czy mozna to wplacic na konto czy podczas kontroli doczepia sie o ta kase?

Gość do UKUKUKUKUKUKUKUKUKUKUKUK
doradzam nie wplacac na konto, zdarza sie ze przy prowadzeniu dzialalnosci jest sie proszonym o wyciag z konta a wtedy trzeba jakos z tych pieniedzy sie wytlumaczyc jesli to jakikolwiek dochod to trzeba zaplacic podatek. Nie wiem jak wyglada sytuacja jezeli jest to tzw darowizna (w Pl od njblizszej rodziny nieopodatkowana) i czy cos takiego tutaj istnieje. Kase najlepiej wydac i po sprawie ;))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Gość UKUKUKUKUKUKUKUKUKUKUKUK
Dzieki :) wiem, ze najlepiej to po prostu wydac, ale rozne sytuacje w zyciu sie zdarzaja. Np teraz mamy pieniadze z wesela, wiec to nie jest jakies kilka funtow, ale wieksza suma... i co z tym teraz zrobic. mozna wplacac co jakis czas w malych kwotach no ale bez przesady

Gość iceberg
no to wplac na oszczednosciowe i nie wydawaj ;), pamietaj jednak ze na ISA jest minimum jakie mozna wplacic rocznie no i oczywiscie bierz pod uwage ze w przypadku starania sie o slynne juz benefity tez nie mozna posiadac wiekszej kwoty oszczednosci niz jakas tam przez nich ustalona (nie pamieta dokladnie ile) bo nic nie dostaniesz

Gość iceberg
ale oczywiscie musisz wziasc pod uwage ze w przypadku kontroli dochodow z self employment bedzie trzeba wyjasnic skad masz oszczednosci. Prezent zawsze mozna dostac nikt Cie za to nie zlinczuje, no chyba ze to sa rzeczywiscie wielkie pieniadze

Gość gość
A jak to jest jak mam zwrot podatku ponad 3000 funtow? Moge byc pewna,ze bede miala kontrole? odliczylam sobie koszty i wyszlo az tyl

Gość gość
Możesz opiekować sie dziećmi tylko przez 2 godziny dziennie , jeśli opiekujesz sie dłużej musisz być zarejestrowana z Ofsted ( miec ukończony kurs First Aid , sprawdzony Criminal Record itd ) , więc raczej nie mów ze sie dziećmi opiekujesz .