Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tyiktu7iktukou

Pomóżcie mi jak pomóc dziewczynie z patologicznej rodziny

Polecane posty

Gość tyiktu7iktukou

Od miesiąca jestem z dziewczyną która wychowuje się w rodzinie patologicznej.Ojciec nie żyje od paru lat, mama alkoholiczka, jej nowy facet też alkoholik.W domu jest brudno, panuje nerwowa atmosfera, jej młodsze siostry 14,16 lat i brat 11 lat są emocjonalnie do przodu ale znają cały słownik brzydkich słów od a do z.Wszyscy się kłócą żyją w syfie.Zakochałem się w niej bo miłości się nie wybiera, moja dziewczyna ma 18 lat.Jest wredna, pyskata, brakuje jej paru zasad w kulturze.Związek z nią jest bardzo ciężki bo ona jest emocjonalnie rozbita pod każdym względem, ma ciężki i trudny charakter który czasem doprowadza mnie do szału.Mimo tego dla tych paru chwil kiedy leżymy i się przytulamy warto żyć.Czasem ma takie przejścia że jest normalnie i zachowuje się naprawdę fajnie, potrafi okazać czułość i zainteresowanie, potrafi normalnie porozmawiać ale po za tym wszystkim ciężko z nią się żyje.Bardzo chciałbym jej pomóc bo po pierwsze naprawdę ją kocham, po drugie chciałbym żeby miała normalne życie bo teraz w warunkach w których żyje na co dzień ciężko jej będzie o normalne życie i boję się że stoczy się jak jej rodzice.Co radzicie ? wiem że biorę na siebie ogromną odpowiedzialność i pewnie większość z was powie mi że nie dam rady sam ale ja myślę że dam tylko jak by mi ktoś to ułatwił jak dotrzeć do niej i nauczyć ją żyć jak normalni ludzie ?

Gość moje trzy
Sam nie dasz rady, zapewniam Cię. Same dobre chęci I Twoja miłość to za mało. Dziewczyna powinna iść na dobrą terapię, usamodzielnic się jak najszybciej i opuścić dom.

Gość tyiktu7iktukou
Proponowałem jej pomoc i mieszkanie na jakiś czas na próbę u mnie w domu ale ona się jeszcze uczy i musiał bym ją dowozić co dziennie do szkoły 20 km w jedną stroną bo ona mieszka w mieście a ja na wsi. Po za tym ona cały czas mówi że nie może zostawić młodszego rodzeństwa i ja widzę że oni się bardzo kochają a mamę też bardzo kocha mimo krzywd i tego wszystkiego co się w domu dzieje.Ciągle powtarza żebym sobie nie myślał że oni są jacyś patologiczni i tak dalej no ale ja widzę co się i jak dzieje.Matka coś tam się interesuje córkami ale jak ma ciąg do picia to totalnie na wszystko sra za przeproszeniem i nie wie co się dookoła niej dzieje.Nie wiem jak jej pomóc cholera, bardzo bym chciał żeby miała normalne życie :(

Żeby Twoja wybranka zmieniła się na lepsze musi mieć zapewnione domowe ciepło którego nie doświadcza na codzień. Żeby jej się polepszyło powinna jak najmniej czasu spędzać w domu z matką i ojczymem , a jak najwięcej z Tobą. Dobrze byłoby jakby Twoi rodzice pomogli Tobie, zapraszali na wspólne obiady , jakieś wypady nad jezioro bądź nad morze żeby wiedziała że nie tylko Ty ją akceptujesz a Twoi rodzice nie. Ludzie z rodzin patologicznych mają zaniżone poczucie własnej wartości i z reguły czują się jak piate koło u wozu dlatego ona musi widzieć że nie tylko dla Ciebie nie jest tym piątym kołem i że cała Twoja rodzina nie patrzy tak na nią. I nie zrażaj się tym jak ktos Ci powie że powinieneś dać sobie z nią spokój, wkońcu to Twoje życie i twój wybór z kim chcesz je spędzić :)

Gość taka jedna naiwna...
przeczytaj książkę pt dorosłe dzieci alkoholików. na pewno jest w miejscowej bibliotece.

Gość doremmi
Twoja dziewczyna może za darmo korzystać z porad psychologa, bądź tez uczestniczyć w terapii grupowej w ośrodku leczenia uzależnień - jako osoba pochodząca z rodziny dotkniętej problemem alkoholowym. Mieszka w mieście - nie będzie problemu ze znalezieniem takiego ośrodka. Jeśli nie chce tego zrobić dla siebie, niech to zrobi dla swojego rodzeństwa - tam dowie się, jak im pomóc - a raczej wspomóc psychicznie, żeby wyszli z dzieciństwa w dorosłość jak najmniej okaleczeni.