Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wefsgdfdh

umie ktoś analizować wiersz?

Polecane posty

Gość wefsgdfdh

K. K. Baczyński "Wolność" Przebudź się - jesteś wolny, choćbyś jak w ziemi duch szedł dołem dookolny, przebudź się, jesteś wolny, zbudź tylko słuch. Otworzysz bramy gwarne i łuki triumfalne muzyki, która w chmury trwa dymami pożarów z dołu do góry. Otwórz oczy, to jesteś tryskającym powietrzem zdrój żywy. Żeś przez ciało przykuty i żeś ciała upływem, żyj w wietrze. Albo cheruba nazwij i uczyń mocom nazwy, i uczyń z niedojrzanych wrzące sokiem obrazy, i rzeknij "niech się stanę w nich" albo: "niech się staną". Wtedyś lękom wygnany, burzom cichym przyjaciel w snów srebrnym majestacie. A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto, będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto, i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez - czas przeklęty. Bo tym, co w nim przystają, otworzy chwilę, zgasi i nim sen rozpoznają, i nim opłaczą ciało, przykuci martwą chwałą, miną: zostanie wolny, tworzeniem dookolny mógłby mi ktoś napisać analizę budowy tego wiersza? wiem tylko, że zaczyna się apostrofą...

Gość lalalabergen
Piękny wiersz - zacznij od określenia epoki w której wiersz powstał, co wówczas działo się w polsce. A potem weret po wersecie opisz.Przecież to proste. Pierwszy akapit - nawołuje aby człowiek, uspiony, w marazmie obudził się żeby przejzal. Pamietam ze pod koniec tworczosci Baczynski byl katastrofistą ale ten wiersz raczej na taki mi nie wygląda.

Gość wefsgdfdh
ale mi nie chodzi o interpretacje wiersza tylko o samą budowę nie rozumiem jakie tu są rymy..to wiersza biały?

Gość poezja kontra pseudopoezja
Bo tym, co w nim przystają, otworzy chwilę, zgasi i nim sen rozpoznają, i nim opłaczą ciało, przykuci martwą chwałą, miną: zostanie wolny, tworzeniem dookolny tu są rymy krakowsko-częstochowskie :O budowa przeplatana ABACDEE tak idą te "rymy" generalnie Baczyński to facet może młody romantyczny ale bez polotu, poczytaj sobie sonety Petrarki :) zobacz czym jest poezja