Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanie pytanie pytanie8

Leczyłyście zęby w ciąży ???

Polecane posty

Pytam, bo zaszłam w nieplanowaną ciąże, a mam do leczenia zęby. Jestem na początku II trymestru i właśnie umówiłam się do stomatologa. A Wy leczyłyście zęby w ciąży ? Czy wszystkie zabiegi można w ciąży wykonac ? Czy można dostac znieczulenie ?

Gość mnckdfnkdfnkdf
Nie wiem co ci doradzić bo ja akurat miałam jeden mały ubutek i lekarz kazał to zostawić aż urodzę natomiast moja siostra dostała inną radę , poleczyła wszystkie 5 zębów i niestety zoastała zakażona żółtaczką i jej dziecko też :(. Zapytaj lekarza rpwadzącego i dentysty dla pewności bo jednak duże ubytki albo zaawansowane mogą narobić szkód tobie i twojemu dziecku i wtedy zaleca się natychmiastowe leczenie zębów.

Właśnie wiem, dlatego chcę jak najszybciej się tym zając... W pon mam wizytę u gin i zapytam go jak to jest z tymi zebami, a potem do dentysty i zobaczymy co mi powie.

Gość mruweczzkaaa
mi strasznie polecialy zeby w ciazy. cala ciaze chodzxilam do lekarza i leczylam.

Gość Jabłuszko i pomarańcza
Ja tak, ciąża rowniez nieplanowana. Zrobiła się zgorzel, ząb do leczenia kanalowego. Dostalam znieczulenie. Ząb zaklejony jakims tymczasowym materialem po ciąży musia lam zrobic zdjęcie RTG i pani stomatolog mi go zakleila już plombą. Poza tym leczyłam male ubytki, chcialam znieczulenie, ale pani stomatolog (inna już) mi odradziła, więc leczyłam bez. Nie było tak źle. Ząbki można a nawet trzeba leczyć, czy ze znieczuleniem to Twoj wybor, myslę ze to nie jest groźne, to działa tylko miejscowo i nawet jesli troche dostene sie do krwi to są ta naprawde śladowe ilości, dzieciątko mam zdrowe no i ząbki też ok.

Najsensowniej będzie jeśli pójdziesz do stomatologa i przed jakimkolwiek działaniem porozmawiacie. Poinformuj go/ją, że jesteś w ciąży (choć to już widać) i zapytaj jaki jest stan zęba. Pewnych zabiegów i środków nie można stosować u kobiet w ciąży (a do tego dochodzi często jeszcze stres związany z wizytą).

Gość srxdecftgyubhjiokp
Chodzenie w ciąży z popsutymi zębami stanowi realne zagrożenie dla dziecka.Trzeba leczyc zęby przed, w trakcie i po ciąży.

dzięki za odpowiedzi ! Jak będzie trzeba bez znieczulenia, to i bez się poddam leczeniu. Nie chcę żeby cokolwiek zaszkodziło dziecku.

Gość mam podobny problem...
jestem w 20 tyg i jestem w trakcie leczenia zębów, nawet jak masz duży ubytek nie boj się to wpływa na stan dziecka i twój... a stomatolog zna się na swojej pracy i na pewno doradzi ci i pomoże !

ja nie. musiałam poczekać do porodu bo to był ząb nadający sie do leczenia kanałowego. więc w ciąży to niemożliwe. nie wiem jak jest z resztą ubytków nie leczonych kanałowo ale mimo wszysko ja bym nie ryzykowała. poczekałabym.

Gość ijjkk
nie masz czego sie obawiac... nie mozna tylko leczyc w I trymestrze... jestem w 27 tc i chodze do dentysty. Mam zab leczony kanalowo. Dostalam takze znieczulenie - teraz sa srodki bezpieczne dla dziecka. Trzeba tylko na wizycie powiedziec, ze jest sie w ciazy i nie miec np. nadcisnienia czy uczulen itp. W ciazy trzeba leczyc zeby, bo zakazenie moze powodowac wady dziecka lu wczesny porod

Gość hbjlhb
do Anet-lol : twój brak świadomości dentystycznej jest porażający.Musisz miec niezły syf w buzi.

Gość Peria....
nie czekam az mi wypadna albo dojdzie do zakazenia i bakterie rozsieja mi sie po organizmie i trafia do dziecko. Jasne ze lecze

Gość mooooonia__85
Najlepiej zapytać dentysty - sam zdecyduje czy można czekać czy nie. Ja też miała obawy - w 15 tyg. rozbolała mnie ósemka. Ból nie do zniesienia. Poszłam do dentysty. Dostałam miejscowe znieczulenie i ząb do wyrwania - tym bardziej, że robił się stan zapalny. Lekarz dłutował trochę na ślepo bo wiadomo zdjęcie Rtg to dodaykowe zagrożenie. Całą ciążę martwiłam się czy nie zaszkodziło to dziecku. Ale na szczęście urodziło się zdrowiutkie:)

Gość AgnieszkaMak
Byłam i to z 5 - 6 razy. Chodziłam w 4-5 miesiącu a zaczęłam od wyrwania ósemki ;) Wtedy podaja znieczulenie bez adrenaliny - wszystko jest ok :) Moim zdaniem lepiej chodzić, kilka miesięcy poczekasz i moze być juz po zebach ;)

leczyłam, można leczyc, tylko dostajesz inne znieczulenie i nie wszystko robi się, czasami po prostu wsadza lekarstwo i czeka do rozwiązania, ale stomatolog bedzie wiedział:)trzeba pamietać powiedzieć o ciąży podczas wizyty, jeśli nie jest brzunio jeszcze widoczny, problemy z zębami mogą miec wpływ na ciąże, to niestety źródło infekcji:/

ja leczylam,kanałowe leczenie tez mnie nie ominelo.dostawalam zastrzyk ze znieczuleniem .w ciazy nie wolno robic tylko zdjec rtg.