Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MakaPakaOneOneFaka

KOLOROWE soczewki kontaktowe a ZDJĘCIA do dowodu!

Polecane posty

Gość MakaPakaOneOneFaka

Mam pytanie i proszę o rady. Codziennie chodzę w kolorowych szkłach kontaktowych i mam zamiar wyrobić nowy dowód osobisty. I właśnie nie wiem, czy powinnam ściągnąć soczewki do zdjęć, zrobić zdjęcia bez nich i takie zdjęcie bez soczewek dać do dowodu? Przecież w tych soczewkach chodzę non stop, a za to jak będę gdzieś wyjeżdżać i w dowodzie będę miała oczy naturalnego koloru (nie widocznego na co dzień) to zdjęcie nie będzie mi się zgadzało z rzeczywistością ... i dlatego nie wiem co robić. Soczewki są normalnego koloru, jednak zupełnie innego niż mój naturalny kolor oczu. Nie chciałabym żeby w przyszłości ktoś przyczepił się do mnie ze względu na inny kolor oczu w dowodzie a inny w rzeczywistości. Co myślicie? Zrobić zdjęcia z soczewkami czy bez? Ja myślę, że pewnie z soczewkami bo używam ich cały czas. Poza tym podobno w rubryce, w której pisze się kolor oczu można napisać : wielokolorowe. To prawda? Może tak zaznaczę i zrobię foty w kolorowych?

Gość Zato jesteś
Ale przecież zdjęcie w dowodzie będzie czaronobiałe i tak.

Gość MakaPakaOneOneFaka
Ale nawet jak będzie czarno białe, to oczy będą bardzo ciemne bo mam ciemne szkła, a nie jasne jak w rzeczywistości :/

Gość ehueririoe
musisz zdjąc i juz. Noś sobie soczewki nawet jak gdzies pojedziesz, ale do zdjecia daj " swoje" oczy. Pozniej bedziesz miala jeszcze porblemy przez to

Gość afsefwg
zrob zdjecia bez soczewek, a jak beda mowili ze masz inne niz tam napisali to jednym ruchem zdejmujesz jedna soczewke i widza ..

Gość MakaPakaOneOneFaka
E nieeee, jak ja pójdę zdjęcia zrobić bez soczewek jak nic nie widzę? Muszę mieć szkła :/ nawet nie będę wiedziała w którą stronę mam się patrzyć .... Może napisze, że mam wielokolorowe? Skoro jest taka opcja.

Gość afsefwg
glupia jestes czy jaki chuj? mowilas o kolorowych szklach kontaktowych a nie o leczniczych, przezroczystych, na wade wzroku? to ja nie wiem juz :o

Gość afsefwg
do dowodu podajesz swoj kolor PRAWDZIWY, naturalny a nie soczewek. idiotka

Gość MakaPakaOneOneFaka
afsefwg - Kolorowe LECZNICZE Ciołku! Aleś zacofany. Kolorowe też są korekcyjne, poczytaj a potem mnie ciulu obrażaj. Tyle, że ja chodze non stop w tych szkłach to jak idioto podam naturalne a będę mieć inne zupełnie w rzeczywistości niż na dowodzie? THINK.

Gość matura to bzdura i tyle powiem
Zgadzam sie z kolezanka powyzej, do dowodu sciagnij soczewki kolorowe, a zaloz bezbarwne, standardowe. Potem mozesz miec przez to problemy kolezanko :)

Gość MakaPakaOneOneFaka
Tylko wtedy będę musiała kupować specjalnie zwykłe :/ a zanim mi przyjdą, bo musiałabym na nie chwile poczekać (nie mają od ręki soczewek na moją wadę) to chwilke zejdzie. A mi pasuje te zdjęcia zrobić JUŻ.

Gość Co wy za bzdury gadacie?
A jak ktos zmieni kolor włosów lub diametralnie zmieni fryzurę to tez będzie miał problemy? Bzdety gadacie:O w dowodzie nieistotny jest kolor oczu na zdjęciu, bo dawałoby sie zdjęcie kolorowe, matołki:O

Gość MakaPakaOneOneFaka
Zgadzam się z człowiekiem powyżej. Tylko, że .... na dowodzie pisze jaki mam kolor, nie ma tylko zdjęcia. I co jak ktoś przeczyta, że mam np. zielone (naturalne) a w rzeczywistości będę w czarnych? I o to własnie chodzi.

A to już Twój problem :) jednak miej świadomość, że za utajenie naturalnego koloru oczu grozi Ci konfiskata dowodu.

Gość MakaPakaOneOneFaka
Zdjęcie zrobię w soczewkach. Napiszę, że mam zielony jako naturalny. W razie czegoś, ściągnę soczewkę i pokażę naturalny, zapisany w dowodzie. Byłoby tak?

W dowodzie jest istotny kolor oczu ale napisany a nie na zdjęciu ;) Jak będzie jakaś poważniejsza sprawa i na przykład autorka tego dnia nie bedzie miala soczewek a sprawdzający dowod bedzie mial w dowodzie, że ma czarne oczy a widzi przed sobą zielone- to wybaczcie..

Tak dokładnie autorko :) to jest najlepsze wyjście.

Gość MakaPakaOneOneFaka
I tak właśnie zrobię. SPRAWA ROZWIĄZANA Zamykam temat :D Dziękuję za odpowiedzi. Nie pocić się już!

Gość też noszę kolorowe
Naturalne oczy mam jasne, zielone, do zdjęcia poszłam w ciemnobrązowych, dowód wyrabiać też poszłam w brązowych, a we wniosku i w dowodzie mam wpisane zielone :) Pani dopytywała czy mam soczewki i czy na pewno moje naturalne to zielone :D Przecież można zawsze zdjąć soczewkę lub nawet lekko przesunąć i już widać Twój naturalny kolor oczu... Na co dzień noszę zazwyczaj właśnie brązowe.

Gość MakaPakaOneOneFaka
To dokładnie tak samo jak ja :)

Gość gość
Ja też mam pytanie czy soczewki poprawiają wzrok