Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama....

dwulatek z pielucha - mam juz dosc @

Polecane posty

Gość mama....

moj synek skonczyl niedawno 2 lata. nadal niestety chodzi z pielucha. na nocnik w ogole nie siada albo posiedzi troche i nic nie robi. probowalam juz zakladac majtki, to chodzil non stop zasikany i nic sobie z tego nie robil. nawet kupa mu nie przeszkadzala a mi pot po plecach leciach od prania, mycia go i podlog. co robic??

Gość Miliana23
życze ci cierpliwości też przez to przechodze kiedys musi się udać.

zajrzyj na tą stronkę znajdziesz kilka wskazówek: http://www.tipy.pl/artykul_220,jak-nauczyc-dziecko-korzystania-z-nocnika.html A tam poza tym musisz pamiętać, że każde dziecko jest inne, pracowałam w przedszkolu i niektórzy ( szczególnie chłopcy) mięli jeszcze pampersy, Ci, którzy nie skończyli jeszcze 3 lat. Jeśli dziecko ma jakieś silne emocjonalnie dla niego przeżycia, to ten wiek "pampersowy" może się u niego wydłużyć. Powodzenia i dużo cierpliwości życzę :)

Gość 342311
najwyrazniej twoje dziecko troche wolniej sie rozwja nic przystalo, i potrzebuje wiecej czasu,ale nie mozesz odpuszczac, musiz z akazdym razem go pilnowac, pytac sie czy chce siku, wysadzac na nocnik i W ZADNYM WYPADKU NIE ZKALADAM PAMPKA,Dziecko jelsi bedzie czule mokre majtusie raz.drugi.trzeci.dziesiąty to wkoncu zalapie ze lepiej w nocniczek sikac

Gość mama....
ale jak to robic? czekac, zmywac po nim az w koncu zacznie siadac na ten nocnik? martwi mnie to, ze nie przeszkadza mu, ze jest obsikany. czasem nawet nie chce sie umyc.

zajrzyj na tą stronkę znajdziesz kilka wskazówek: http://www.tipy.pl/artykul_220,jak-nauczyc-dziecko-korzystania-z-nocnika.html A tam poza tym musisz pamiętać, że każde dziecko jest inne, pracowałam w przedszkolu i niektórzy ( szczególnie chłopcy) mięli jeszcze pampersy, Ci, którzy nie skończyli jeszcze 3 lat. Jeśli dziecko ma jakieś silne emocjonalnie dla niego przeżycia, to ten wiek "pampersowy" może się u niego wydłużyć. Powodzenia i dużo cierpliwości życzę :)

Gość mama....
ale jak to robic? czekac i latac za nim ze szmata? martwi mnie to, ze nie przeszkadza m, ze jest obsikany. czasem nawet nie chce sie umyc.

nie przejmuj się.. mój synek też skończył dwa latka a nauka czystości pozostawiała wiele do życzenia...kupiliśmy grający i udało się ! U ciebie też przyjdzie taki moment że sam usiądzie na nocniczku... czy masz jakiś grajacy? czy zwykły?

Gość ja swoją nauczyłam
moja miała 19mies jak zaczęłam uczyć ja sikania na nocnik. 2dni sikała pod siebie.Ja chodziłam sprzątałam i ją przebierałam. jak zaczynała sikać szybko dawałam ją na nocnik aż w końcu sama zaczęła siadać. Po tygodniu już miała tą sztukę opanowaną. W nocy sikała mi 2 tyg później już trzymała lub wstawała by się załatwić

Gość droga mamo
cierpliwosci :-) male dzieci nie potrafią kontrolowac odruchów i muszą sie tego nauczyc,jedne szybciej, inne wolniej lilika...a niby co jest nie tak? to jak najbardziej normalne, a Ty mamo sie nie przejmuj, nie irytuj i badzi cierpliwa smiesza mnie przechwalki niektorych mam, ktore twierdza ze ich dzieci korzystaly z nocnika jak mialy roczek pewnie, ze mozna roczniaka posadzic na nocnik i jak usiedzi na nim kilkanascie minut to i moze cos zrobi, ale to jest nieswiadome:-P

całkowice zgadzam się z poprzedniczką... każde dziecko jest inne. Córka załatwiała się do nocniczka jak miala 1,5 roczku . Synek skończył dwa latka i klapa. Te same metody i cóż widocznie potrzebował wiecej czasu... głowa do góry

Gość jakatarina
moja córka tez niedługo skonczy dwa lata i nawet nie zaczęłam jej uczyc, dla mnie to nie problem że sika w pampersy, poczekm jakies pół roku jak zmądrzeje to nauczy się w 2 dni, nie rozumiem po co ta panika, i komentarze w stylu że opóźnione w rozwoju dziecko to nie wyścigi...

Gość malwinka spoinka
Z moją córcią było podobnie. 2 lata a ona nadal z pieluchą, nocnik znała i wie do czego służy. Potrafiła sadzać na nim lalki a sama robiła w pieluchę. Pomogło dopiero zakupienie takiej specjalnej nakładki na kibel. Wtedy robiła do kibla bezpośrednio. Nocnik poszedł w odstawkę tak jaki i pieluch.

moja corka nauczyla sie dopiero gdy miala 2 lata i 7 miesiecy :) nigdy mi sie jej nie chcialo za bardzo tego uczyc,a wiedzialam,ze jak pojdzie do przedszkola to zobaczy inne dzieci korzystajace z toalety i od razu bedzie chciala,bo wczesniej w ogole jej to nie interesowalo kompletnie :) i faktycznie,po tygodniu w przedszkolu juz nie musialam kupowac pieluch,a kilka dni pozniej nawet na noc nie zakladalam

to samo u mnie nakladka od razu,nocnik byl ale nie skorzystala ani razu :D

Gość nie powinnien nosic
hm, 2 latek jzu powinien zalatwiac swoje potrzeby na nocnik.Mam 3 dzieci i kazde z nich ponizej 2 r.z juz nie nosilo pieluch.Jak widze 3 latki w pamperasach to mam wrazenie ze te dzieci są opoznione

Gość dzieci
Te które tak krzyczą,że dwulatki robiące siusiu w pampersa są opóźnione zachęcam do poczytania książek na temat rozwoju dzieci i dopiero wtedy się wypowiadać. Każde dziecko rozwija się w swoim tempie.Jedne sa szybciej gotowe n a treing czystości inne później. Spokojnie, przecież się tego nauczy.Nie znam dorosłego, ZDROWEGO człowieka który by załawiał się w pampersa bo nie opnaował tej umiejętności:)

mój ma 2 lata i 3 miesiace, ucze go własnie na nocnik - k tórego nie znosi Jak biega w majteczkach, to mu przesikane wcale nie przeszkadzają a wrecz mam wrażenie, że ochładzaja go w te upaly :O:O nie wiem czy nie rozumie czy nie chce zrozumiec..bo czasem mówi, ze siku ale jak juz zrobi. Troche mnie to denerwuje, ze mu nie przeszkadzaja obsikane majty :P licze na to, ze w przedszkolu podlapie wiele dobrych rzeczy , oprocz tych złych ;)

aha mój mały nocnika nienawidzi a sedesu sie boi jak biega po podówku, co chwile pytam czy chce siku i zawsze mówi, że nie. A za chwile i tak zrobi.. jak brałam go do ubikazji i pokazuwałam jak ja to robie, czy mąż - to zapamiętał tylko, ze podciera się pupę i nawrzucał mi potem całe rolki papieru do sedesu. Takze wydaje mi sie, ze On tego na razie nie rozumie i czasem jak sie zsiusia to widac, ze jest zaskoczony i nie wie skąd to sie wzięło

Gość Rafałkowa Mama
Mój ma 2 l i 3 m-ce i od grudnia robi siku/kupsko do nocnika,aczkolwiek na noc mu jeszcze zakładam pampersa,za co mąż kręci nosem,ale wole dac na noc pieluche aniżeli mieć obsikane łóżko i posciel

Gość Kapa świata.
Mój młody ma dwa lata i miesiąc i z nocnikiem jest bardzo na bakier. Zamiast na niego siadać, to wkłada go na głowę i się cieszy. Doskonale wie do czego służy. Jak nawali w gaci to przychodzi do mnie i pokazując na krocze mówi: mama be. Może też latać mokry i nie rusza go to. Nie wiem czy on do siódmego roku życia w ogóle załapie. No i zębów też nie chce myć.

2 latek juz powinien byc zdecydowanie odpieluchowywany ale zgadzam sie z tamtym wpisem, ze jak 3-4 latki chodza w pampersach to normalnie az mnie wykreca z nerwow, dlaczego do tej pory pieluche mu zkaladają.Rowniez uwazam wten czas ze te dziekco jest jakies opoznione, bo to sorry ale zeby kilku latek w pampresie chiodzil to smiech na sali.Uwazam ze 2 lata to jest optymalny wiek kiedy dziecko konczy z pieluchą.Autorko mysle ze zbt poblazliwiei i łagodnie do malego podchodzic w tej kwesti.O ile mogą zdarzyc sie wpadki w postaci mokrych majteczke u 2 letniego dziecko, to nie na okraglo. Bądź bardziej stanowcza , i nie odpuszczaj, i jesli widzisz ze za kazdym arzem ma mokrte gatki wtedy masz prawo okazac niezadowolenie.Moja corka zaprzestala moczyc sie gdy miala 15 mies, i to dzieki mojej pracy jaką wlozylam w jej odpieluchowywanie, przy czym zdarzyly sie moje nerwy rowniez,ale dziecko musi wiedziec ze sikanie pod siebie za kazdym razem z nagrodą sie nie spotka.Nagorda jest kiedy na nocnik wola Zreszytą ja mam już doroslą córę(19 l) i kiedys kto sie piescil tak z dziecmi??kiedys dzieci 2 lata i jakos umialy korzystac z nicnika a teraz to ja nie wiem co sie z tymi dziecmi porobilo, a raczej z wami matki z etak sie nad nimi rozczulacie.Popytajcie sie wlasnych babc, matek jak one was odpieluchowawaly i jak to robily

avent " do przedszkola nie przyjmują pieluchowe dzieci.To nie zlobek.Jest wymog by dziecko potrafilo juz zalatwiac swoje potrzeby fizjologiczne do kibelka/nocniczek, a nie w majtole

jaga bez baby- wiem i oczywiscie zrobie wszytsko, zeby do wrzesnia odpieluchowac. Ale mam "ugadane" z przedszkolanka, że jesli nie uda sie, to mu pomogą na poczaku a przebierac bedzie go pomoc nauczyciela.

Gość dodaj troche papryki...
moje dziecko ma ponad 2,5 i na noc zakładam mu pieluchę, ponieważ czasami zdarzy mu się "wypadek", zwłaszcza teraz, gdy jest goraco i więcej pije (nawet w nocy potrafi poprosic o wodę) nie robię z tego problemu

aha, to ciesz sie ze natrafilas na tak wyrozumialą kobiete, z tego co sie orientuje to ani wychowawca ani pomoc nie ma obowiązku przewijac przedszkolne dzieci, chyba ze same sie na to godzą no juz ich sprawa , ale doprawdy postaraj sie do wrzesnia synka wyciągnąc z pieluch.Im wczesniej tym lepiej, pozniej dziecko im starsze tym bardziej zacznie sie buntowac, i nawet bywa ze dziecko (starsze ok 3 letnie) z wlasnej wygody wolalo z pieluche zrobic niz oderwac sie od zabawy i biec na nocnik.Panie w p[rzedszkolu rowniez mają urwanie glowy z racji dzieci zupelnie nieuczonych załatwiania sie do kibelka, bo wszystko na przedszkole rodzic zwala,a pozniej wychowanie na szkołe :)

u nas przyjmuja na szczescie :) od dwoch latek,czasem wczesniej,i wiekszosc jeszcze ma pieluchy,bo tu nikt nigdy nie przyspiesza treningu czystosci,a jak widac naturalnie tylko niewielka liczba dzieci zaczyna sie interesowac tym gdzie sika ;)

u nas przyjmuja na szczescie :) od dwoch latek,czasem wczesniej,i wiekszosc jeszcze ma pieluchy,bo tu nikt nigdy nie przyspiesza treningu czystosci,a jak widac naturalnie tylko niewielka liczba dzieci zaczyna sie interesowac tym gdzie sika ;)