Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamapooodluszka

co spakowac do szpitala?

Polecane posty

Gość mamapooodluszka

w jakie rzeczy powinna zaopatrzyc sie przyszla mama przed porodem? Nie chodzi mi o rzeczy dla dziecka, tylko dla niej samej :)

Gość i ja coś powiem
dla siebie miałam: - żel do higieny intymnej - żel do mycia - szczoteczkę i pastę do zębów -swój kubek, talerzyk, sztućce - podpaski - 2 koszule - szlafrok - klapki - pantofle - szczotkę do włosów - mały szampon - mydło - dezodorant

Gość to i ja cosik powiem
Ja miałam dres do spania-ale to na patologii zanim urodziłam, potem 2 koszule. Ręcznik,kosmetyki, ścierka, kubek, talerz, sztućce, papier toaletowy, ręczniki papierowe, płyn do naczyń i gąbkę, kapcie, japonki pod prysznic-KONIECZNIE! Podkłady poporodowe, ubranie do wyjścia,czajnik elektryczny,telefon i ładowarka. Kilka gazet i krzyżowek-ale to też przed.

No i oczywiście karta ciąży, dowód ubezpieczenia, wypisy ze szpitala-jeżeli leżałaś w ciąży i wyniki badań.

Gość mamapooodluszka
a podpaski to takie zwyczajne, czy jakies super wielkie? Np jakies xxl na noc?

Gość i ja coś powiem
no i oczywiście 2 ręczniki ( do twarzy i ciała). Podpaski miałam te najwieksze które i tak szybko przemakały po powrocie do domu kupiłam podkłady poporodowe

Ja raczej polecam podkłady-są bardziej chłonne. Ja miałam bella mama,a i do tego na prześcieradło kładłam podkłady do przewijania dziecka. Ale na sali leżała ze mną dziewczyna po cc co używała zwykłych podpasek i jej wystarczało. Zależy jak mocno będziesz krwawić-ja bardzo obficie,zarówno po cc jak i po sn.

Gość 1000x to samo no ale masz
DO SZPITALA Dokumenty * dowód osobisty * aktualna książeczka ubezpieczeniowa i RUM * karta przebiegu ciąży * skierowanie do szpitala (nie jest wymagane, ale dobrze mieć). Wyniki badań * grupa krwi i czynnik Rh * przy ujemnym Rh (Rh-) - badanie na obecność przeciwciał anty Rh * zrobione po 32. tygodniu HBS - badanie krwi na nosicielstwo antygenu wirusa żółtaczki zakaźnej * odczyn WR - badanie w kierunku kiły (robione dwukrotne: na początku i pod koniec ciąży) * wynik USG zrobionego po 36. tygodniu ciąży * ostatnia morfologia i badanie moczu. NA CZAS PORODU * ubranie dla mamy (1 lub 2 długie koszulki bawełniane typu T-shirt, szlafrok, ew. rozpinany sweter lub bluza, ciepłe skarpetki, kapcie, majtki) * wygodne ubranie dla taty (czasem wymagany jest zestaw jednorazowy: fartuch, maska, ochraniacze na buty - wówczas sprzedawane są w szpitalu, kapcie) * jednorazowe pieluchy w kształcie podpasek * jednorazowa lewatywa, jednorazowa maszynka do golenia, jeśli wykonywane są zabiegi przygotowawcze * jednorazowe chusteczki * przybory toaletowe * mały ręcznik * szczotka do włosów, opaska, spinki lub gumka * pielucha lub bawełniana chusteczka (do przecierania twarzy, do okładów) * gąbka kosmetyczna do zwilżania twarzy i ust * woda kosmetyczna w aerozolu do odświeżania twarzy * termos z kostkami lodu (do okładów), wypełniony do 1/3 objętości * termofor z gorącą wodą (do okładów), owinięty w poszewkę * piłka "jeżyk" lub dwie piłki tenisowe włożone do skarpetki (do masażu okolicy lędźwiowej) * lanolinowa pomadka do ust (wysuszonych podczas długotrwałego oddychania) * walkman i kaseta z ulubioną, relaksującą muzyką * coś do jedzenia i picia (szczególnie dla męża) * kilka jednorazowych kubków * notatnik i długopis * karta telefoniczna lub żetony * dla zwolenników: aparat fotograficzny PO PORODZIE Rzeczy dla mamy: * koszula lub piżama wygodna do karmienia * rozpinany sweter * skarpetki * 6 par majtek (w sprzedaży jednorazowe) * przybory toaletowe * 2 ręczniki * 20 pieluch jednorazowych w kształcie podpasek * ręczniki papierowe * dziecięce kółko do pływania (do siadania w okresie gojenia się krocza) * specjalna poduszeczka do karmienia (pod główkę dziecka) * 2 staniki do karmienia * wkładki laktacyjne * ręczny odciągacz do pokarmu * karta telefoniczna, żetony (trzeba spytać na oddziale o typ automatu) lub telefon komórkowy * drobne pieniądze

Gość i ja coś powiem
również miałam bella mama i byłam z nich zadowolona. Ja bardzo obficie krwawiłam jeszcze przez 2tyg po porodzie i te podkłady się lepiej sprawdzały niż zwykłe podpaski

Gość wyjaśniam
podczas cesarkiego cięcia lekarze czyszczą jamę macicy więc koleżanka miała małe krwawienie, podczas porodu dołem wszystko musi samo wyjść

Owszem czyszczą,ale ja po cc też obficie krwawiłam-taka moja uroda widać. Ale lekarz pociesza,że przy 3 już jestem na wszystko przygotowana i lepiej to zniosę ;) po sn krwawiłam jakieś 4 tygodnie, po cc koło 10dni,ale te pierwsze w szpitalu niczym się nie różniły.

Gość majteczkinie
Do tej co wzięłą 6 majtek.To teraz pozwalają majtki nosić? Za moich czasów nie wolno było zakładać majtek ,jak któraś sie upała i włożylą to dostawała taką zjebkę od doktora n a obchodzie.... Podobno szybciej si e goi bez

Gość wyjaśniam
Od kiedy to pobyt w szpitalu ubezwłasnowolnia cię do podejmowania decyzji o swoim życiu???

Gość 1000x to samo no ale masz
oczywiscie ze teraz mozna nosic majtki

Gość i ja coś powiem
u mnie w szpitalu o majtki się nie czepiali choć zalecali majtki siatkowe

Gość wyjaśniam
Właśnie, maja prawo doradzić czy zwrócić uwage ale nie krzyczeć czy opierdzielać!! Wymagajmy od lekarzy i położnych kultury, nie można sobie pozwalć na takie traktowanie!!!

Gość rendddaa
Przepraszam, a do czego te podpsaski mam przykleic jak majtek nie wolno? Jeszcze nie rodzilam, wiec nie bardzo sie orientuje. A i czy mozna w dzien w szpitalu nosic normalne ciuchy a nie pizamy i koszule nocne?

Gość wyjaśniam
Masz nogami ściskać jak idziesz do toalety :D

Gość i ja coś powiem
w koszuli jest wygodniej, prawie cały czas leżysz w łóżku. Ja wstawałam tyle co do ubikacji czy łazienki.

Gość rendddaa
wyjasniam - no pewnie! :D I znaczyc teren wszedzie, gdzie pojde :)

Gość wyjaśniam
Ty się śmiejesz ale naprawde jeszcze kilka lat temu tak było!!

Gość rendddaa
No, ale chyba kobiety zakladaly cos, zeby im krew nie ciekla po nogach?

Ciuchy normalne nie bardzo- przed porodem może być dres,leginsy i koszuka, ale po porodzie to raczej najlepiej koszula. U nas o majtki się nie czepiali,ale po cc miały być takie,żeby były poniżej rany,bo rana ma oddychać,po sn nie mieli żadnych uwag.

Gość wyjaśniam
Jakbys poczytała stare wątki to bys wiedziała że nie zakładały, tylko szły chodem kaczki, ściskając podpadke nogami. Ja bym sobie nie pozwoliła na takie zrobienie wody z mózgu ;)

Gość i ja coś powiem
wyjaśniam ma racje. ja rodziłam 3lata temu i nawet w tedy 2 co ze mna na sali leżały majtek nie zakładały Podpaski czy podkłady są duże i łatwo można je przytrzymać nogami. Żadnej krwi na podłodze za sobą nie zostawiały. Ja sama zakładałam zwyczajne majki i nikt nie zwrócił mi uwagi

Gość mamasuperdziecka
ja pitole PL to trzeci świat, żeby targac ze soba płyn do naczyń z gabką i talerze ze sztucami!!!!!!!!!!!!!!!!! o kostkach lodu nie wspomnę i piłkach... polska to wieś!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość mamasuperdziecka
szkoda, że prądu w wiadrze nie musicie brac !!!!!!!!!!!! hahahhha

Gość i ja coś powiem
papieru toaletowego w wielu szpitalach też nie ma:) u mnie do posiłków dawali sztućce ale ja miałam swoje na własne przekąski

Gość mamasuperdziecka
w normalnym świecie są bardzo pakowne majtki z cienkiej siateczki co zmieszczą całą stertę podkładów, i nie tzreba lezec z gołą dupą!!! to co ja brałam do szpitala to tylko:' dokumenty, piżama, kosmetyki i ubranie dla dziecka na wyjscie, w szpitalu miałam, wszystko podkłady, gacie, pieluchy dla dziecka!!! połozna mi kładła gorące okłady na lędxwie, mogłam polezec w wannie itd. codziennie ktos przychodził i pytał co sobie, zeycze na obiadek!!! przynosili wynosili.... a wy zmywac po sobie musicie??? szok?