Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamili

menu 3 latka

Polecane posty

Gość mamili

możecie mi kopsnąć jakiś przykładowy jadłospis waszych dzieci?

Gość mamili
kobiety?

Gość i ja coś powiem
moja wczoraj zjadła: sniadanie: kromka z marmoladą 2 śniadanie: kromka z szynką i pomidorem obiad: 1danie :zupa jarzynowa, 2danie :3ziemniaczki z kotlecikiem podwieczorek: jabłuszko kolacja: parówka z kromką chleba z masłem

Gość to i ja cosik powiem
Mój syn wczoraj jadł: śniadanie kubek mleka i cztery mini sucharki, drugie śniadanie bułka z szynką, sałatą i 3 ogórki kwaszone do tego kubek kompotu z rabarbaru, koło południa dwa jogurty bakomy, na obiad brokuły, pierś z kurczaka i kasza jaglana, podwieczorek kisiel z owocami, kolacja owsianka z rodzynkami. Dziś- śniadanie kubek mleka i buleczka mleczna, drugie śniadanie jajecznica ze szczypiorkiem i do tego pomidorki koktajlowe, chleb razowy z masłem i kabanos włoski, do picia herbata zielona. Koło południa arbuz,melon i winogrono-spora miska, na obiad będzie schabowy,ziemniaki i mizeria z jogurtem naturalnym, na podwieczorek będzie galaretka a na kolację budyń.

Gość xxxxyyyy
Z dnia wczorajszego: Miska kaszy wielozbozowej (owsianka, orkisz, quinoa, suszone sproszkowane owoce) z miodem Manuka filizanka spienionego mleka posypanego czekolada, francuskie ciastko pisacjowe - macaron w sobote jemy zazwyczaj w restauracji wiec byl kurczak z rozna marynowany w sosie mango-limonka, frytki z pieca, kukurydza i groszek w sosie mietowym galka lodow truskawkowych delikatny zolty ser - kilka duzych plastrow, surowa czerwona papryka i do tego chleb z maslem, truskawki - do picia zielona herbata - w tygodniu gotuje w domu i wtedy zazwyczaj jest to jakies mieso lub ryba w roznego typu sosach z duza iloscia warzyw - cukinia, baklazan, papryka, marchewka, por, pietruszka, fasolka szparagowa, awokado, brokuly, slodkie ziemniaki, pieczarki, cebula itp. - do tego np. ryz ugotowany z soczewica lub quinoa, makaron , ziemniaki - sosy rozne pomidorowy, tajskie zielone lub czerowne curry, smietanowo-koperkowy , kokosowy na sniadanie przewaznie jest kasza , czasem jajecznica, codziennie pije pare filizanek mleka, codziennie sa jakies owoce oraz galka lodow , poza tym je rozne jogurty, serki, lubi w jako przekaske zjesc zolty ser lub plasterek szynki badz parowke - ma swobodny dostep do lodowki, wiec jak jest glodna idzie i wybiera sobie to na co ma ochote

śniadanie: bułka z masłem, kiełbasa z grilla, 2 śniadanie: jogurt, trochę winogron i melon lunch - zupa gulaszowa, obiad - kurczak z ryzem, selerem naciowym i orzechami, jabłko kolacja: owsianka z bananem i rodzynkami, mleko

Gość i ja coś powiem
dziś na śniadanie była jajecznica z 1jajka i kanapa z serem i szynką, na 2śniadanie naleśnik z dzemem, teraz córka zjadła miskę zupy pomidorowej z ryżem

Ja też proszę ładnie o przepis na gulaszową i tego kurczaka-mniam :p Xxxyyy-ale mi apetytu narobiłaś na tego kuraka-szkoda,że w knajpie jedliście,pewnie nie wiesz jak jest robiony? Ale mam dziś zachciewajki:D

podsmażam cebulę, pokrojoną marchew i dwa ząbki czosnku, dodaję pokrojone papryki i obsmażoną wołowinę (bez mąki), zalewam przecierem pomidorowym rozrobionym z wodą, doprawiam pieprzem, solą, papryką słodką, plus liść laurowy i ziele i ze dwie godziny się pichci... dzieciom później odbieram porcję, miksuję i dodaję wody, bo wychodzi to dość gęste... na drugi dzień zaciągam, smaże placek ziemniaczny i jest placek po węgiersku:)

a kurczak - kroję pierś na kawałki ok. 2/2cm, obtaczam w mące i podsmażam, dodaję pokrojony na 3cm seler naciowy wcześniej podgotowany na pół miękko, do tego za chwilę posiekane drobno orzechy - wszystko się dusi max. 10 minut - wykładam na ryż i już... młodszej odbieram porcję zanim dołoże orzechy, bo jeszcze nie sprawdzałam, czy jest uczulona czy nie no i kroję jej drobniej tego kurczaka i selera, bo całe kawałki jeszcze są dla niej za duże

Gość do ex-d bill
dziękuję za przepis :) Jutro muszę go wypróbować mniam

Gość xxxxyyyy
Dokladnej receptury na tego wczorajszego nie znam, ale za to moge ci podac jak robie domowego: marynuje w sosie z cytryny lub limonki z dodatkiem miodu i oliwy z oliwek plus suszone platki chilli, sol, swiezo zmielony pieprz, mieszanka ziol wloskich -ale nieduzo, czosnek i swiezy rozmaryn -kurczaka obficie wysmarowac marynata - jesli dzieci maja to jesc to ostroznie z chilli, zostawic co najmniej na pol godziny i do piekarnika - u nas to zawsze hit:) zazwyczaj podaje ze slodkimi ziemniakami i fasolka szparagowa.

Gość eliza29029
wczoraj: śniadanie 8.00- kromka chleba z szynką i ogórkiem, jogurt truskawkowy II śniadanie 11.00- połówka bułki z serkiem topionym obiad 14.00- troche zupy pomidorowej, 1 mielony, 2 ziemniaki, mizeria podwieczorek 17.00- mała miseczka budyniu waniliowego kolacja- jajecznica z 1 jajka i kromka chleba z masłem w między czasie przegryzała paluszki dzisiaj śniadanie 8.00- kiełbaska na ciepło+ połowa bułki z masłem II śniadanie 11.00- salatka owocowa tzn pół jabłka i mandarynka zalene jogurtem naturalnym, mała paczka chrupek obiad 14- miseczka gulaszu z kaszą gryczaną na podwieczorek dam znowu sałatkę owocową na kolację tosty z serem pewnie zje jednego

Jęzorek mam normalnie do pasa a ze śliny zrobiła się kałuża :D Xxxyyy i ex D. Bill dzięki za przepisy. Jutro zrobię zupę gulaszową, a we wtorek powalczę z kurczakami,a zaraz chyba wyślę męża po lody i po sajgonki,bo mam na coś ochotę,albo lepiej odpalimy grilla i zjem kaszaneczkę,w końcu to ostatnie chwile kiedy mogę jeść takie cuda a potem czeka mnie już tylko gotowana marchew i czerstwa bułka...

Tak dla matek karmiących-na 26 maja mam termin. O ile będę miała czym karmić... bo na moje oko,to mleczarnia nie podjęła pracy i jeśli to nie jest zwykle opóźnienie,to pewnie skończy się jak z synem-na butelce. To wtedy tylko kilka dni diety lekkostrawnej, żeby nie obciążać organizmu. Co śmieszniejsze po cc miałam pokarm,a po sn nie... No zobaczymy jak będzie tym razem.

nie zmieniaj diety po urodzeniu! - maluch już i tak łyka wszystko, taki gulasz jak najbardziej wskazany nawet - miałam anemię po porodzie i dietą się go pozbyłam...a i ciut orzechów nie zaszkodzi - byle z umiarem, a przynajmniej jest szansa, że mleczarnia będzie miała z czego ciągnąć;)

A skąd mam wziąć gulasz w szpitalu? Przy córce jadłam po porodzie przez 3 tygodnie gotowaną marchew i ziemniaki,królika i gotowane jabłka i popijałam wodą-dieta po cc-i dosłownie lało mi się tak,że dla całego żłobka by starczyło,ale już od 15tc coś tam się zaczynało dziać. Przy synu miałam bogatszą dietę,bo sn,ale nic nawet pół kropli... położna laktacyjna jak przyszła,to powiedziała,że magazyny puste. Próbowałam 3 tygodnie-aż doprowadziłam do stanu zapalnego i krwiaków,bo mały gryzł i się złościł,a dodatkowo próbowałam z laktatorem. Teraz jestem nastawiona,że jeśli nie pojawi się jak będę w szpitalu to potem daję sobie spokój,bo to szkoda stresu mojego i dziecka. Chciałabym karmić,ale pewnych rzeczy się nie przeskoczy.

No chyba,że mi będziesz w paczkach przysyłać takie pyszności ;)

no na 3 tyg. w szpitalu to nikt nie poradzi;) ale może tym razem bedzie normalnie i wyjdziesz szybciej! powodzenia:)

No mam nadzieję,bo trochę by mi tęskno było do dzieciaków. Córka miała żółtaczkę i trochę problemów,a ja miałam komplikacje poporodowe... Ale grunt,że teraz to duża i zdrowa dziewczynka. Ale w razie czego to na paczuchę mogę liczyć? A i jeszcze poproszę o pringelsy vinegre i taką dobrą czekoladę catberry-bo u nas nie ma takich jak w UK-bo Ty z tego co kojarzę to tam mieszkasz?

hehe na pewno nie zapakuję obiadu, bo nim dojedzie to się zepsuje, a młodej matki truć nie będe;) ale pringlesy i catbury nie ma sprawy, chłopaki chyba będą jechać akurat pod koniec maja do Polski to nawet z dostawą do domu/szpitala się uda:) daj mejla to się zgadamy:) może jeszcze będziesz coś potrzebować ze zgniłego zachodu;)

Gość ta zmywarke ma i gary w zlewie
Dzisiejsze menu : -śniadanie płatki kukurydziane na mleku -II śniadanie tost z szynką i ogórek zielony -obiad pomidorowa z ryżem i marchewką -podwieczorek drożdżowe i kisiel żurawinowy -na kolację dostanie kaszę manną z musem truskawkowym. Do tego w ciągu dnia zagryza jakieś owoce, pije soki i dużo wody.

He,he ex D. Bill dziękuję za określenie młodej mamy,aż mi się normalnie miło zrobiło.:) Ja mieszkam centrum :) to by się mój mąż zdziwił jakby wrócił z Berlina i jakichś obcych facetów zastał w domu :p Pewnie wcześniej wspomniany małżonek jak w lipcu będzie leciał do UK,to mi przywiezie. Na razie ma dzieciom przywieźć z Niemiec czekoladki miętowe a mi proszek chemię gospodarczą ;) Cóż są pewne artykuły które na tym wstrętnym zachodzie są lepsze. Ale za to nigdzie nie ma lepszych kefirów i jogurtów jak u nas. No i facetów też mamy tutaj fajnych,a Polki oczywiście są najpiękniejsze na świecie :D

Gość mamili
dzięki za odzew kobietki :) fajne to wasze gotowanie, musze urozmaicić swoje :)

Gość nie pijemy kawy wcale
sniadanie- naleśnik z twarogiem, banan II śniadanie- płatki na mleku obiad- gołąbek z sosem pomidorowym podwieczorek- herbatniki, kinder jajko kolacja- jajecznica i kanapka z pomidorem

Gość ja chodzilam
U nas tak: sniadanie: owsianka na mleku z owocami (mrozę sobie latem maliny, jagody, truskawki a potem dorzucam tylko do gotującej się owsianki) między sniadaniem a obiadem: różnie :) czasem rogalik, jabłko, latem koktajl z jogurtu lub gdy jesteśmy na spacerze lody obiad: wszystko to co my, zawsze jedno danie, jeśli zupa to z mięsem, dzięki Bogu lubi warzywa, najlepiej fasolkę szparagową, brokuły, marchewki juniorki (super przepis z mrozonych marchewek mini - ugotować na parze niedługo - by pozostały chrupiące, wrzucic na patelnię z rozpuszczoną łyzką masła i polać miodem - wychodzi słodka marchewka w glazurze :) ), mięso, ryba, naleśniki, pierogi, placki, lasagne itd.. podwieczorek : nie zawsze, to zależy jak późno zje obiad (czasem ma przedłużoną drzemkę i obiad je ok 16) jogurt, serek Danio, owoce kolacja: jajka na miękko, omlet na słodko/słono, tosty z szynką, serem i dodatkami, a czasem kroję mu na talerzyk co mam - szynkę ser warzywa - ogorek, rzodkiewkę, oliwki, paprykę i sam sobie wybiera co chce, zwykle popija kakao

DZISIAJ śniadanie - płatki owsiane na mleku z miodem 2śniadanie - miseczka winogron bezpestkowych zupa - pomidorowa z makaronem pełnoziarnistym 2danie - ryba na parze,surówka z kapusty kiszonej, frytki domowe podwieczorek - Fantasia z czekoladą kolacja - placuszki z jabłkiem i bananem, szklanka kefiru WCZORAJ naleśniki z dżemem malinowym, kakao, pół pomarańczy jogurt grecki z orzechami włoskimi pomidorówka (zupę gotuję na dwa dni) gulasz wołowy, kasza gryczana, 2 ogórki kiszone pół jabłka kasza manna na mleku

moja za miesiac konczy 3 lata , przyklad manu z dzisiaj sniadanie; platki z mlekiem 2 sniadanie: banan , mala szklanka soku jablkowego (pol na pol z woda) obiad; zupa ogorkowa (ale niania mowila ze zjadla kilka lyzeczek) i ryz z warzywami na parze tzn cukinia, czerwona papryka, marchew, zielona fasolka, brokula (podobno zjadla duzo drugiego dania).Przerwa miedzy zupa a drugim ok 40 min podwieczorek: smoothie z mleka, truskawek, mandarynki i banana (mala szklanka). kolacja: kawalekciemnego chleba z szynka z indyka i ogorkiem. Plasterek zoltego sera do reki. W ciagu dnia pije wode i ma na widoku miseczke z rodzynkami i orzechami. Inny przyklad z wczoraj (bo pamietam) na sniadanie platki z mlekiem, zupa kalafiorowa i makaron z sosem pomidorowo-warzywnym domowej roboty, podwieczorek; winogrona i szklanka mleka, kolacja; parowka i twarozek.