Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anetkaa897

rozszerzona matura z biologii i chemii

Polecane posty

Gość Anetkaa897

Wita,. Bardzo proszę o pomoc. Otóż jestem dopiero w pierwszej klasie liceum o profilu matematyczno-przyrodniczym i chcę dalej iść na madycynę. Niestety w mojej klasie przedmioty z zakresu rozszerzonego to mateamtyka, biologia i geografia, a na maturze muszę zdawać rozszerzoną biologię ichemie. chciałabym już się zacząć do tego przeygotowywać ponieważ wiem jak trudno jest się dostać na medycynę a bardzo mi na tym zależy. Czy oglibyście mi powiedzieć jak mam zacząć sioę przygotowywac z jakich książek korzystać? Co się często powtarza na maturze jakie są najważniejsze zagadnienia? z góry dziękuję :)

Przede wszystkim arkusze maturalne z ubiegłych lat i zbiory z zadaniami maturalnymi( np. pisane działami) Z chemii polecam Witowskiego, Pazdro

Gość Anetkaa897
ale na rozwiązywanie arkuszy nie jest jeszcze za wcześnie? w końcu dopieor rok się ucze w liceum, ale i tak wielkie dzięki :) a jakieś inne książki ?

Gość pinarea
rozwiazujac arkusze bedzoesz wiedziec co sie powtarza, jakie sa schematy pisania matur bo wbrew pozorom trzeba umiec do tego podejsc i bedziesz wiedziala czego nie umiesz na czym ciagle polegasz

Dlatego pisałam o aruszach zadań działami tzn. w 1 klasie bierze się materiał z komórki i tkanek, to rozwiązują zadania na bieżąco z tego działu

pazdra nie polecam bo zadania sa w wiekszosci bzdurne a brak odpowiedzi z tylu zniecheca do rozwiazywania bo nawet nie mozna sprawdzic czy dobrze sie zrobilo, opd sa tylko do np 2 najlatwiejszych przykladow;| witowski rzeczywiscie bardzo dobry duzo zadan zywcem zdjetych z matury wiec polecam, ale w ramach cwiczen polecam zbiory z operona do 1 2 i 3 klasy kazdy osobno akie zielone kazdy koszt kilkanascie zl wiec nie jest to majatek, no i skoro nie masz chemii rozszerzonej w szkole a pewnie nie skoro wymienilas matme biole i gegre to niestety material 3 klasy bedziesz musiala przerobic we wlasnym zakresie bo podstawa nie obejmuje np elektrochemii, wiem bo za kilka dni zdaje rozszerzona chemie a jestem na mat-fizie, ale mnie chemii uczyla siostra bo robi doktorat z chemicznego kierunku, wiec nie mam takiego stresa przed matura:) najwazniejsza wg mnie jest systematycznosc godzinka codziennie albo co drugi dzien daje duzo lepszy efekt niz nauka raz na 2 tyg caly wekend... powodzenia!