Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jusssta11

nie mowi

Polecane posty

Gość jusssta11

Hej,moja corcia ma 22 miesiace i nie mowi,kolezanki mnie doluja,ze juz powinna,nie wiem czy isc juz z nia do logopedy czy czekac.Doradzcie bo zwariuje,nie wiem co robic

Gość posłuchajmnietylko
daj jej jeszcze czas,niektóre dzieci później zaczynają mówić i nie słuchaj złosliwych koleżanek sama zobaczysz,że niebawem buzia nie będzie mu się zamykać

Gość to i ja cosik powiem
Ale jak całkiem nie mówi czy tylko mało? Jesteś pewna,że dobrze słyszy? Rozumie co mówisz? Dużo do niej mówisz? Robicie ćwiczenia oddechowe,a ćwiczenia paluszkowe i artykulacyjne? Jak dużo i czy wogóle ogląda telewizję?

Gość i ja coś powiem
moja mało mówiła w wieku twojego dziecka. jak liczyłam na 2 latka umiała powiedzieć jakieś 40słów. Gdy skończyła 2,5roku zaczeła wszystko powtarzać a miesiąc później mówiła już całymi zdaniami

Gość jusssta11
slyszy dobrze,reaguje i wykonuje polecenia,telewizje tez oglada,mowi tata,da jesli cos chce,be jesli czegos nie wolno,bah mowi na pilke,tatek na kwiatka,odnie na spodnie,i ezyc na ksiezyc,mowi jeszcze tak i na cośka z bajki myszki iki tosiek,nie robimy cwiczen zadnych a jak one wygladaja?

Gość olivia newton!
kurde mojego męża brata syn ma ponad trzy lata i mówi pojedyncze słówka.typu:mama,tata,nie,tak,baba,dziadzia własciwie to większosc słów jakie od niego słyszałam:O i co o tym myslicie?

Gość peppe
do logopedy marsz!

Gość to i ja cosik powiem
Paluszkowe to np. tu sroczka kaszkę ważyła, oddechowe-dmuchanie piórka,żeby nie spadło na podłogę, a artykulacyjne kto dłużej powie ooo, uuu z szeroko otwartą buzią. Dawaj jej do dopasowywania obrazki,puzzle i ogranicz telewizję, pokazuj obrazki w książkach i zachęcaj,żeby o nich opowiadała-nawet po swojemu. Zadawaj jej pytania i nie odpowiadaj za nią jak ktoś inny o coś pyta. Spokojnie ją obserwuj. Jak do ok 2.5 roku nie poszerzy słownika to udaj się do logopedy.

Gość jusssta11
a telewizja ma jakis wplyw na mowe?

Gość an2anet
moja ma 23 mies i tez nie za wiele mówi: mama, tata, baba inne dzieci mówia wiecej ale kazde sie rozwija swoim tempem wiec daj czas dla swojej niuni tak ja ja daje swojej , owszem wolalabym zeby mowila bo czasem wychodze z siebie i nic nie rozumiem ale jeszcze bedziemy tesknic za chwilami ciszy hehe

musisz dużo z nia rozmawiać, czytać książeczki. Moja uwielbiała jak oglądałyśmy książki i jej się pytałam gdzie co jest, póżniej się pytałam co to jest, a ona odpowiadała (oczywiśnie najpierw powtarzając po mnie). Nie masz co się przejmować koleżankami, każde dziecko rozwija się w innym tępie. Moja ma 21miesiecy i marze o chwili ciszy ;)

Gość jusssta11
tylko,ze tak mi kolezanki naopowiadaly o autyzmie,ze nie moze mi to wyjsc z glowy

nie martw się! Mój siostrzeniec też miał ciężką mowe, do 3 lat mówił mama, tata i kilka prostych slów a wszystko było dla niego KAKA :) przyjdzie i na nią czas!

Gość jusssta11
dziekuje za mile slowa

Gość .....Karotka....
na litośc boską jaki autyzm, jaki logopeda. Dziecko ma 22 miesiące, dopiero 22 !!!!!!!!!!!!!!!! opanujecie. Rozumie co do niego mowisz, wykonuje polecenia, mówi pojedyncze slowa, wiec cos tam mowi, nie ze zupelnie nic, milczy caly czas. Takze weż na wstrzymanie. Pojdzies zdo logopoedy a oni cie odesla bo to jeszcze za male dziecko jest. Daj czas, kazde rozwija sie inaczej, Grunt ze rozumie. Prawda jest taka ze mozesz do niej mowic non stop, czytac, itp a ona i tak nie bedzie mowila dopoki nie przyjdzie jej czas. Taka prawda i nic na to nie poradzisz. Moja corka ma 20 m-cy mowi mniej wiecej tyle co twoja, tez gadam do niej non stop, czytam bo bardzo lubi ksiązeczki, spiewam, opowiadam a ona i tak cwaniara nie chce mowic i ma to gdzies ze ja sie produkuje. Skubana rozumie wszystko, rozróznia kolory, kształty ale nie chce mowic poza tymi wyrazami co jej sie podobaja i moge stanąc na uszach i tak nic nie poradze na to. Musze cierpliwie czekac. I nie mysl o zadnym autyzmie a koelzankom powiedz ze same musza sie wybrac do specjalisty. Autyzm to teraz takie bardzo modne schorzenie, w zasadzie jak patrze to tacy "specjalisci" od siedmiu bolesci jak twoje kolezanki diagnozuja je w zasadzie u kazdego dziecka. No szlag mnie trafia jak slysze takie piedoły.

Gość gdgfd
a ja wam powiem tak znam taki przypadek gdzie matka tez czekała i czekała a dziecko nie mowi do dzis choc ma 7 lat nawet jeden ( głupi) lekarz jej kazałc czekac az mała skonczy 3 lata choc wszysto wokolo dudnili jej ze to nienormalne i zeby psozla do lekarza w koncu w wieku 4 lat dziecka poszla z nią do DOBREGO lekarza specjalisty to jej sie zapytal co z niej za matka i gdzie była do tej pory ( takie slowa poweidziala pani doktor) -okazało sie ze dziecko ma porazenie mozgowe ja bym nie czekała ciezko isc na wizyte i zapytac specjalisty? chyba nie no chyba ze chcesz miec pote wyrzuty sumienia i niepełnosprawne dizecko

Gość Niewidoczny dla innych
Mam sporą rodzinę, kuzynostwa. Jednym urodził się syn w styczniu, a drugim we wrześniu. Ten co urodził się we wrześniu ( dopiero tego roku skończy 3 latka ), gadał już pełnymi zdaniami jak miał niecałe 2 latka i używał słów typu żyrandol, bażant. Ten ze stycznia ma już 3 latka skończone i ledwo łączy słowa, więc bez paniki - jeszcze będziesz chciała, żeby była cicho :D Nie straszcie jej jakimś autyzmem czy logopedą. To że Wasze dzieci mówiły wcześnie i wyraźnie nie znaczy że jej jest gorsze czy opóźnione. Na twoją córkę przyjdzie odpowiedni czas. Koleżankami się nie przejmuj. Może poprosty wiecej z nią rozmawiaj, opowiadaj o wszystkim co mijacie jak jesteście na spacerze itp. Pozdr :)

Gość nie chcę cię straszyc
ale mojej sąsiadki synek też długo nie mówił,po czasie okazało sie ,że ma autyzm,co nie znaczy ,że twoja córcia też jest chora ale warto ją przebadac

Gość alicja krakkkkoww
moja ma 2 lata i tez nic nie mowi,bylam u lekarza dal skierowanie do logopedy ale powiedzial zeby isc za 4 miesiace bo moze sie rozgada i nie bedzie potrzebny logopeda.

Gość do gdgfd
objawy porażenia mózgowego błądzenie gałek ocznych, zez brak reakcji lub nadmierna reakcja na bodźce dźwiękowe zaburzenia czucia niepokój, zaburzenia snu trudności pielęgnacyjne przy ubieraniu, kąpieli tzw. „odgięciowe ułożenie dziecka nadmiernie nasilony odruch ssania trudności w połykaniu trudności w karmieniu od pierwszego tygodnia życia. Do najwcześniejszych objawów ze strony narządu ruchu należą: reakcje kurczowe grup mięśniowych drżenie kończyn wyprostne odruchy mięśni karku i kręgosłupa (w skrajnych postaciach nawet tzw „opistotonus polegający na sztywnieniu kręgosłupa i wygięciu go łukowato ku tyłowi z głową odgiętą do tyłu) przywiedzeniowe ustawienie bioder, zgięciowe kolan, końskie stóp tj. krzyżowanie kończyn dolnych i ustawianie stóp w zgięciu podeszwowym przetrwanie poza określony czas odruchów fizjologicznych tj. zbyt długie utrzymywanie się odruchów typowych dla noworodka i niemowlęcia pojawienie się odruchów patologicznych klasyczna asymetria ułożenia tułowia i kończyn dolnych czynnościowa skolioza lędźwiowa (skolioza skrzywienie kręgosłupa) kręcz szyi przykurcze przywiedzeniowo-rotacyjne barków tj. krzyżowanie kończyn górnych i ustawianie barków do wewnątrz przykurcz zgięciowy łokci, nadgarstków i palców rąk Ostateczne rozpoznanie m.p.dz. można ustalić dopiero pod koniec 1 roku życia, a nawet później, gdy objawy kliniczne są już utrwalone. Rozpoznanie nie jest kwestią jednorazowej wizyty u lekarza specjalisty a raczej rezultatem nawet kilkumiesięcznej obserwacji pacjenta. WIĘC NIE WCISKAJ, ŻE DZIECKO NIE MÓWIŁO I MIAŁO PORAŻENIE, BO TO SIĘ AKURAT MAŁO CO MA DO STANU JAKIM JEST PORAŻENIE MÓZGOWE, JAK SIĘ NIE ZNASZ TO NIE PISZ GŁUPOT!

Gość gdgfd
sorry ale jak nie znasz tego przypadko ty nie pisz glupot bo dobrze znam ten przypadek mowilo mama tata baba i tyle i jeszce był zez ale to tez mowili ze do 3 lat powienien zniknąć i co? pozno tez zaczela chodzic - tez moiwli ze kazde dziecko w róznym wieku to zaczyna ja tylko mowie co wiem i ze ja znajac ten przypadek nie czekalabym bo pojscie do lekarza nic mnie nie kosztuje a moze pomoc

Gość do gdgfd
Autorko, tak jak CI napisała jedna z dziewczyn, musisz ćwiczyć aparat mowy u dziecka. mowa nie przychodzi sama z siebie, trzeba trenować - gębofon, jak to niektórzy logopedzi mówią. ważne są ćwiczenia oddechowe - poza takimi zabawami z piórkiem można dmuchać z dzieckiem baloniki, puszczać bańki - ważne żeby ćwiczyć wydechy. Poza tym nadmierne oglądanie telewizji powoduje - u niektórych dzieci brak chęci komunikacji - ale podkreślam u niektórych dzieci. Ważne jest żebyś jej pokazywała przedmioty i o nich mówiła, możecie śpiewać wspólnie piosenki. Ale nie wolno Ci jej zagadać w sensie taki, że spotykasz kogoś kto pyta się o coś Twojej córki, a Ty odpowiadasz za nią. Jeżeli mówi np. tak i nie to poproś, żeby ta osoba zadała jej pytanie w innej formie, tak żeby mała była w stanie odpowiedzieć. Czyli np zamiast ile masz latek to masz dwa latka? Albo jak masz na imię, to czy masz na imię Małgosia? itp. Bo jeśli odpowiadasz za nią, to ona nigdy nie będzie czuła potrzeby mówienia.

Gość gdgfd
sama napisalas: Rozpoznanie nie jest kwestią jednorazowej wizyty u lekarza specjalisty a raczej rezultatem nawet kilkumiesięcznej obserwacji pacjenta. wiec gdyby moje dziecko nie mowiło dlugo to 1 wizyta u lekarza by mi nei wytarczyla-jak tej matce ktora dzis ma niepełnosprawne dziecko

Gość do gdgfd
Ale objawem autyzmu nie było tylko to, że dziecko nie mówi! Było wiele innych zaburzeń rozwojowych, a czy autorka pisała, że córka ma przykurcze mięśni i problemy ogólnorozwojowe? Nie, a one są podstawowym sygnałem ostrzegawczym. Zresztą dziecko z porażeniem mózgowym ogólnie wygląda bardzo charakterystycznie, pracuję z takimi dziećmi na codzień, mają typową sylwetkę, lekko obróconą głowę i charakterystyczne ułożenie kończyn, więc nie pisz że to, że dziecko późno zaczyna mówić = autyzm, bo opóźniona mowa nie występuje w każdym przypadku i nie jest sygnałem świadczącym o tej chorobie.

Gość do gdgfd
To nie ja napisałam a podałam informację stowarzyszenia rodziców dzieci z porażeniem mózgowym. Ciekawe ile znasz roczniaków mówiących więcej niż mama, tata, baba?

Gość .....Karotka....
Ludzie o jakim porazeniu mózgowym wy mowicie. Własnie tacy internetowi specjalisci zrobicie ze zdrowego dziecka chore umyslowo, zapóxnione w rozowju. Neurolog do kotrego chodze z córka z innego powodu tez wystaszona na poczatku takimi "fachowymi" opiniami powiedzialam o takich "diagnozach" to ręce załamał i mowi zeby nie czytac głupot, bo co druga matka przybiega do niego i mowi ze dziecko ma autyzm. Steirdzil ze to chyba p[rzenosi sie droga krolepkową bo co drugie dziecko ma fachowo zdiagnozowany przez forum autyzm. Matki tak sie zapętliły w tym wyscigu w rozwoju swoich dzieci, non stop porównują do innych itp ze zapomnialny o tym ze schamat rozowju ma szerokie ramiona i zarowno dziecko kotre zaczyna mowic w wieku 12-14 m-cy jak i te kotre zavznie mowic w 2 latka rozwija sie prawidlowo. To taka samo jak z nauka chodzenia jedne jak moja corka zaczyna sama chodzic w 10 m-cy inne jak corka mojego brata w 1,5 roku kiedy moja juz smigala jak stara, ta stawiala pierwsze kroki. Teraz obie smigaja. Opamiętajcie się i nie robcie ze zdrowego dziecka, kotre wszystko rozumie chorego.

Gość do gdgfd
miało być = porażenie mózgowe

Gość gdgfd
nie oczywiscie ze to ze dziecko nie mowi nie oznacza ze jest chore ale to jest jakis sygnal ktory powinienin zainteresowac matke i owszem moze niektore dzieci sa charakterystyczne a niektore nie tamto dziecko akurat do 2 lat wygladalo normlanie-orpcz tego ze pozno zaczela chodzic pozno zaczela korzystac z nocnika -wygladala jak zdrowe dziecko i nawet kekarz rodzinny kazal czekac ze nie wyglada to na nic powaznego lekarze mowa ze dzieci roznie potrzebuja czasu na nocnik, na mowe ale potem jak miala 4 lata i nadal nie mowilia zrobili tomograf i wyszlo porazenie mozgowe

Gość .....Karotka....
no ale jak nie mowi jak mowi jakies pojedyncze slowa!!!! Nie jest niemową totalną, coś tam mówi a to wielka roznica!!!!!

Gość gdgfd
i nie pisalalm nic o mowie w wkieku 1 roku