Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Niesamowitaa22

Tarczyca pomocy!!!

Polecane posty

hej, mam do Was pytanie. Moja siostra miała wyciętą tarczyce. Potem wyniki Tsh były zadowalające 0,05 . Lekarz mówił że to są bardzo dobre wyniki. Do tamtego tyg kiedy tsh mojej siostrze wyszło podwyższone troche ponad 2,4. Dziś zrobiła 2 badanie tsh, powiedziała że wynik jest jeszcze gorszy nie chciała przez tel mówić. Jest male prawdopodobieństwo że może wpadła i jest w ciąży. Czy taki wynik podwyższony może właśnie oznaczać ciąże bo to przecież hormony itd. Proszę o odpowiedzi

witam :) od dwoch lat nie mam tarczycy- taki wynik swiadczy o zle dobranych hormonach- lub o tym ze poprostu same sie rozregulowaly i trzeba je dobrac na nowo :) najlepiej jakby zrobil to endokrynolog Twojej siostry :) osoby bez tarczycy powinny chodzic co jakis czas do endokrynologa wlasnie po to zeby sprawdzic czy hormonki sa w normie :) jesli nie sa dawke trzeba zmienic :) (to normalne jesli od czasu do czasu trzeba zmienic dawke hormonow) nie ma czym sie martwic hormony ktore bierze siostra moga sie rozlegulowac i poprostu trzeba zwiekszyc lub zmniejszyc ich dawke :) a najlepiej zrobi to jej endo - i wszystko wroci do normy :) ja przez rok czasu zmienialam dawke bo lekarz nie mogla wyrownac mi hormonow

Cześć,nie jestem lekarzem ale długo już choruje i troszkę o wynikach wiem,zgadzam się z tym co napisała osoba powyżej,organizm się rozregulowuje czasami, podwyższone tsh świadczy o niedoczynnosci, jak wynik jest taki jak napisałeś to nie jest dużo, ja miałam tsh równe 60-80 a nawet wiecej, dało się uregulować choć trwało długo, u Twojej siostrynstarczybpewnie nieznacznie podwyższyć dawkę hormony,byle malutkimi dawkami i badać się się co tydzień przez pewniej czas az się ustali, warto u endokrynologa, a potem niech da opis dla lekarza rodzinnego i od niego będzie dostawała recepty,spokojnie, Tsh to nie hormon tarczycy tylko przysadki,ona stymuluje wydzielanie hormony przez tarczyce,jeśli tsh jest równe zeru to masz nadczynnosc,jeśli powyżej czterech to zaczyna się niedoczynnosc,ale jak wynik oscyluje w granicach kilku kilkunastu to szybko się reguluje lekami,będzie ok, Pozdrawiam

Dodam jeszcze że jeżeli twoja siostra podejrzewa ciążę to niech idzie do endo jak najszybciej. Zbyt niski poziom hormonów tarczycy w ciąży może spowodować niedorozwój u dziecka. To że poziom TSH wzrasta świadczy o tym że poziom hormonów tarczycy spada, siostra wchodzi w niedoczynność i trzeba zwiększyć dawkę hormonów.

TSH 2,4 jest w normie, norma to 0,4-4 w większości laboratoriów, ale najlepiej sprawdzić normę na wyniku (zawsze jest podana obok wyniku)

mn88 nie strasz bo tak odrazu dziecko nie bedzie uposledzone! siostra musialaby chodzic tak przez pare miesiecy (nie wyrownujac hormonow) wiec nie pisz ze ma biec juz do lekarza ! piszesz ze norma TSH to 0,4-4 !!! prosze Cie jak sie nie znasz to nie pisz tutaj !!! bo u osob bez tarczycy norma to 0,1 !!!!!!!!!!

niesamowita jesli siostra podejrzewa ze jest w ciazy niech zrobi sobie test :) i potem spokojnie pojdzie do lekarza jesli sie okaze ze to prawda :)

dziękuję dziewczyny za wypowiedzi :) ona nie jest w ciąży była na becie ;) jutro ma wizyte u endokrynologa więc wszystko jutro sie wyjasni

napisz jutro co powiedzial endo :) jestem pewna ze wszystko jest ok :) co do normy tsh to u osob z tarczyca norma jest inna a u osob ktore sa po operacji usiniecia tarczycy inna :) ja jestem bez tarczycy juz dwa lata i norma u mnie to ta co napisalalm powyrzej :) nie mozna nas porownywac z osobami ktore maja tarczyce pozdrawiam :)

hej, lekarz poweidział że dawka leku była zbyt mała i dlatego tsh szalało. Teraz powinno być lepiej bo podwyższył dawke.

fajnie :) tak jak mowilam to sie zdarza :) i trzeba poprostu wyrownac :) pozdrawiam