Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Miralka

Pytam Was o szpecle!!!!!!!!!!!!!!!!

Polecane posty

Gość o matko
a co to? Jakieś półki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Miaralka
To niemiecka potrawa :):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość o matko
a jak znasz niemiecki, to powiedz, od jakiego słowa to pochodzi, to moze razem wymyslimy, co to jest, a potem, jak to sie robi?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pochodzi od słowa \"spaetzle\" Ja mniej więcej wiem, jak to robić, tylko tam się dodaje kluseczki i z nimi własnie mam problem. W necie jest przepis od Makłowicza na 15 jajek :) Ja słyszałam o takim normalnym i go własnie szukam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość o matko
a co to znaczy?Na litośc boską, przeciez przetłumacz tłumokowi!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Nie wiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to są
kluseczki. i nie wiem skąd tam masz 15 jajek. z tego co pamiętam to potrzeba mniej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to szczęśliwa liczba

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
normalnie to 5-6 jajek wystarczy na porcje dla 4 osob. Ciato robi sie troche jak na makaron, ale duzo rzadsze. Potrzeba jest tez taka specjala \"tarka\" do przygotowania \"szpecli\" z tegoz ciasta. Bardzo dobre sa z sosem z kurek z zielonym pieprzem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a nie mozesz kupic gotowych
takich jakie wrzuca sie na wode?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wiesiolek
to pewnie to samo co haluszki!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rafal
na jakiej stronie moge znaleźć przepis Roberta Makłowicza na szpecle z przysłowiowymi 15 jajkami :) prosze o kontak na e-mail lub nr gadu-gadu 3650308 (pisać nawet jak nie będe dostępny)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kup lepiej
gotowe Spetzle, tez sa dobre :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kup lepiej
gotowe Spaetzle, tez sa dobre :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bagarmosen
akurat oglądałam program ,gdy były szpecle! a więc o ile teraz pamietam NALEZY zrobić kluski lane na wodzie(ciasto wylac na deskę i na gotującą wodę "ciąć" nożem ciasto do wody cienkie kawaleczki.Na patelni przesmażyć boczek chyba z cebulką , dodać ugotowane te nitki szpeclowe i dodac śmietanę , dosolić ,dac pieprzu i gotowe. próbowalam - super!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość AlfaXIII
Robione na desce to metoda epoki kamienia łupanego :) Obecnie jest dostępna maszynka, niestety wyłącznie w niemczech można ją kupić. To taka ogromna wyciskarka do czosnku :)) A przepis jest prosty... na jedną osobę jedno jajko... dodać mąkę i wyrobić ciasto. Dość rzadkie, ale zdecydowanie gęstsze niż na naleśniki. takiego gluta wsadza się w maszynkę i wyciska na gotująca wodę. Ugotować i... gotowe:) A szpecle to rodzaj makaronu... można go podawać z czym się chce. Choć najlepiej z sosem, gulaszem itp. Do tego surówki i potrawa gotowa :) Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość anula0607buziaczek.pl
A gdzie można kupić gotowe spetzle??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja mam oryginalny przepis, moaja mama mieszka od 10lat w niemczech i czesto je robi wg ichnego przepisu... podam wam eg proporcji: 1jajko 100g maki pol skorupki od jajka wody (ok 30g) sol czyli jak chcecie zrobic z 5 jajek 500g maki 5 "pol skorupek" wody i sol aaaa ciasto jest leiste, mopja mama ma taka maszynke przez ktora je przepuszcza a ja nakladke na garnek zycze powodzenia!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×