Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Profesor1900

PASTA jest zbędna, aby mieć zdrowe zęby [FOTO]

Polecane posty

Gość witaminkaa c
nie widzieli,bo są zbyt biedni ,Polacy mają baardzo zniszczone zęby a pasta mimo wszystko;zapobiega próchnicy na przykład:) Lepiej zapobiegać niż leczyc

Gość yhy jes jes
najlepszy na zęby jest okład z czekolady trzymany całą noc.

u czarnych zęby przeważnie wydają sie bielsze i zdrowsze :D

Gość Profesor1900
wiecie dlaczego?

Gość Profesor1900
bo Nas oszukali, wszystkich, mnie i Was !!!

Gość nicekiblacbitne
Oni nie jedzą takich gówien jak my. Nie znają słodyczy, kawy, barwników. Oni jedzą naturalne rzeczy dzięki czemu ich zęby są zdrowsze.

Gość hig stom
po tym zdjęciu nie widać czy jego zęby są na pewno zdrowe poza tym tak naprawdę można obejść się bez pasty do zębów jednak wtedy szczotkowanie powinno potrwać dłużej. Jeżeli zwykłe szczotkowanie trwa 2,5-3 minuty to szczotkowanie bez pasty powinno trwać około 6. Najważniejsze w szczotkowaniu jest wymiecenie wszystkiego z zębów, fluor w paście dodatkowo zabezpiecza zęby przed próchnicą więc nie należy go wykluczać.

Gość bjijijijh8ihj8
fluor jest bardzi szkodliwy!

Gość WłączMyślenie
Fluor jest minerałem, który jest niezbędny dla utrzymania trwałego szkliwa. Jego niedobór jest przyczyną próchnicy, natomiast nadwyżka prowadzi do choroby zwanej fluorozą. Ktoś przeczytał, że fluor to trucizna, cichy zabójca, zabija trzustkę itd. itd. :-) Jeżeli przesadzimy z jakimkolwiek pierwiastkiem niezbędnym dla utrzymania zdrowego organizmu, też staje się trucizną. :-) Każda witamina w zbyt dużej dawce jest śmiertelna. Aby fluor w paście do zębów stał się zagrożeniem dla zdrowia, musielibyśmy w ciągu dnia spożyć czyli połknąć ponad 0,5 l pasty do zębów czyli tyle, ile zużywamy jej średnio w przeciągu całego roku! Choroba fluoroza nie jest groźna. Objawia się ona przebarwieniami, które nie mają z próchnicą nic wspólnego. Leczenie jej skutków sprowadza się do zabiegów kosmetycznych. Niedobór fluoru można uzupełnić na cztery sposoby: 1) mycie zębów pastą zawierającą fluor 2) płukanie jamy ustnej wodą zawierającą fluor 3) fluoryzacja - najskuteczniejszy sposób 4) zrezygnowanie z przetworzonej żywności, która wytrąca fluor. Jedzenie produktów bogatych we fluor i które nie wytrącają fluoru, czyli: nieprzetworzone żółte masło, sery, niepasteryzowane mleko pochodzące od zdrowo karmionych krów, wątróbka, dzikie ryby, szpik kostny, zupa z kości, warzywa takie jak marchew, brokuły, cukinia, kapusta, seler. (czyli ewidentny powrót do natury jak aborygeni, którzy mają 0% próchnicy :-) ) I teraz tak. Jeżeli chcesz mieć zęby bez próchnicy i cieszyć się smakami lodów, czekolady, cukierków, ciast itd. , to wystarczy, że będziesz korzystał z 1-szej 2-giej lub 3-ciej opcji. Jeżeli nie chcesz myć zębów pastą, no to możesz skorzystać 2-giej, 3-ciej lub 4-tej opcji. Jeżeli w Twoim regionie woda jest fluorowana, to nie musisz ani fluoryzować zębów, ani używać pasty z fluorem. Jeżeli odstawisz w ogóle pastę do zębów i szczotkowanie na bok, to musisz się liczyć z tym, że na zębach mogą Ci się odłożyć grube warstwy kamienia. Jeżeli regularnie korzystasz w gabinecie stomatologicznym z fluoryzacji to właściwie nie musisz myć zębów. Aborygeni, którzy mają zęby bez próchnicy korzystają z 4-tej opcji. Czyli nie cieszą się smakiem słodyczy i innych przetworzonych wynalazków, dzięki czemu nie muszą ani myć zębów, ani ich fluoryzować, ani korzystać z wody o wysokim stężeniu fluoru. Wszystko zależy zatem od poziomu fluoru, który powtarzam - jest niezbędny dla utrzymania zdrowego, mocnego szkliwa.

Gość symfoniavivaldiego
mnie jakoś nie spacjelnie to przekonuje. Nie wyobrażam sobie, żeby nie myć zębów, albo nie chodzic regularnie do dentysty. Jednak zęby ma się jedne na całe życie i trzeba o nie dbać. Ja się staram regularnie odwiedzać Galerię Uśmiechu, żeby mieć pewność o tym, że z moimi zębami jest jak najbardziej wszystko w porządku.

Gość wnuczka wrózki zebuszki
moje kolezanki piaskuja zeby i niszcza wybielaja,wyrywaja, prostuja, zakladaja licowki, ja mam lekko zolte, ale nie bola mnie... moja babcia ma 87lat i wszystkie zeby wlasne!

Gość tgttthwrewtrt
Sranie w banie, a nie fluor i pasta głąby kapuściane. Chodzi tu tylko i wyłącznie o spożywany pokarm. Ci z obrazka nie jedli nigdy zakwaszającego organizm pożywienia i dlatego nie mają kamienia i próchnicy.

Gość taka sytuacjaaa
żółte zęby są z reguły mocniejsze ( jeśli chodzi naturalną barwę) , fluor owszem jest szkodliwy ale w większych ilościach niż te które przyjmujemy w paście(której nie powinno się połykać) czy pożywieniu, nie mamy w polsce fluorowanej wody

Gość taka sytuacjaaa
jedzenie jedzeniem, ale niektóre rasy mają genetycznie uwarunkowania

Gość pytanie do hig stom
hig stom uważasz że wy higienistki macie taką samą wiedzę jeśli chodzi o zęby co lekarze dentyści ? ( bo wiadomo że jeśli chodzi o całokształt wiedzy medycznej to macie nieporównywalnie mniejszą )

Gość gość
mieszkam na poludniu Hiszpanii i czesto widze Afrykanow jak namietnie czyszcza sobie zeby np w autobusie ....robia to kawalkiem galazki wystrzepionej na koncu, pasta jest tylko slina ...a zabki maja piekne

Gość gość
jakoś do mnie to zupełnie nie przemawia, żeby nie używać pasty. dla swojego własnego komfortu myję zęby i co pół roku odwiedzam dental services, żeby sprawdzić, czy wszystko jest z nimi w porządku. Nie wyobrażam sobie życia bez mycia zębów

Gość gość
Pasta sama w sobie jest zbędna, wystarczy regularne oczyszczanie z resztek i stymulowanie wydzielania śliny, która jest bakteriobójcza. Prócz tego pożywienie zasobne w wit. D i oczywiście dobre geny:) Prymitywne plemiona np. afrykańskie używają zamiast pasty patyczka, którym usuwają resztki, stymulują wydzielanie śliny przez żucie, a że znają się na roślinach, wybierają pędy o właściwościach bakteriobójczych. I mają ten sam efekt. Przy czym, skoro żyjemy w kraju cywilizowanym, gdzie dostęp do tego, może nie niezbędnego, ale bardzo ułatwiającego życie wynalazku jest latwy - po co sobie utrudniać?