Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość InVictus

Na Bezsenność

Polecane posty

Gość InVictus

Witam wszystkich, Znalazłem taką oto regułkę bezsenności: Bezsenność to subiektywna dolegliwość polegająca na odczuciu, że sen jest zbyt krótki lub jakościowo niezadawalający. Bezsenność jest nie tylko brakiem snu, ale także zaburzeniem jego jakości, które przyczynia się do odczucia, że sen nie daje pokrzepienia i regeneracji. Szukałem, bo sam marnie sypiam i chciałbym znaleźć domowe rozwiązania problemów bezsenności.

Gość gera_mała
Siedem wskazówek na lepszy sen "1. Ogranicz ilość wypijanej w ciągu dnia czarnej herbaty, kawy lub napojów zawierających kofeinę. Unikaj spożywania ciężkich posiłków na kilka godzin przed snem. 2. Ogranicz picie alkoholu. Choć wywołuje senność, może powodować wczesne wybudzanie się. Również nikotyna nie sprzyja uzyskaniu zdrowego snu zmniejsz ilość wypalanych papierosów. 3. Postaraj się trzymać planu dnia: idź spać każdego dnia o tej samej porze, weź ciepły, relaksujący prysznic lub kąpiel. Jeśli lubisz zasypiać przy muzyce, wybierz taką, która cię uspokaja i sprzyja zasypianiu. 4. Pamiętaj, że lepiej zasypia się w pomieszczeniu, w którym panuje ład i porządek. Warto też dobrze przewietrzyć sypialnię przed snem. 5. Jeśli różne sposoby zawiodą, miej w pobliżu notatnik i zapisuj myśli, które mogą cię niepokoić lub rozpraszać. 6. Nie warto się zastanawiać ile będziesz spała to tylko pogarsza sytuację. 7. Wypróbuj ćwiczenia relaksacyjne," które możesz ściągnąć z zakładki download na stronie www.drbach.pl

Gość lady bity
testuję wskazówki od kilku dni, i troszku lepiej jest

Gość InVictus
Spróbowałem wdrożyć wskazówki w życie, trochę jest lepiej - tak myślę. Nie zasypiam od ręki ale zawsze jednak trochę śpię i nie wstaję tak zmordowany jak wcześniej. Może jest jeszcze dla mnie nadzieja