Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość genelepka

9 tydzień ciąży: 1 normalny płód i coś jeszcze...

Polecane posty

Gość genelepka

No właśnie Byłam wczoraj na kolejnym usg. Dotychczas myślałam,że to ciąża pojedyncza (i tak było zaznaczone w karcie ciąży), nie mnie jednak ginekolog wczoraj zauważyła coś drugiego,jakby maleńką kuleczkę. Powiedziała,że ni jest w stanie powiedzieć co to jest,ale jeśli byłaby ciąża bliźniacza,to w tym drugim powinno bić na dniach serce,a póki co nie jest ono wyczuwalne. Moze to równie dobrze się wchłonąć. Zaskakuje mnie to i jednocześnie przeraża. Czy któraś z Was miała podobny przypadek?

Tak, ja miałam i się wchłonęło, tak więc z bliźniaczej zrobiłsa się pojedyncza w 9 tygodniu.

Ja oprócz swojego dzieciątka miałam początkowo niby polipa, póżniej sę wchłonął, a pojawiła się cysta. Custa to raczej nie jest, bo byłaby widoczna. W 9 tygodniu to już raczej widać czy będzie jedno czy więcej dzieciątek. Pozostaje Ci albo zaczekać albo iść na konsultacje do innego lekarza. Pozdro.

moja koleżanka tak miała - wchłonęło się jedno z jej dzidizuśkiem wszystko jest ok, więc głowa do góry!

Gość genelepka
Desdemona-czyli u Ciebie od razu lekarz powiedział,że jest bliźniacza,a w 9 tygodniu zrobiła sie pojedyncza,tak? U mnie jakoś jest na odwrót... Lady-no właśnie ginekolożka stweirdziła,ze nie widać dokładnie,bo w tym drugim nie ma bicia serca,zero tętna. I to coś drugiego dopiero teraz jest widoczne. 3 tygodnie temu (w 6 tygodniu był jeden dzidziuś). Plimka-a kiedy się jej wchłonęło? W którym tygodniu?

kurcze, nie pamiętam już - możesz wejść na temat czerwówek 2012 i napisać to pytanie - może ona zobaczy i napisze coś :) Wiem, że też była bardzo przejęta sprawą i zszokowana...:)

Gość genelepka
:) Wiesz,gdybym ja jeszcze miała predyspozycje do bliźniaczej,ale zdaje się,że nie.

tż tak mialam. Na pierwszym usg nic nie wyszło, dopiero na drugim okaało się ż jest drugi ale przestał się rozwijać.Na następnym usg już nic nie było więc się wchłoneło. I też nie mam preyspozycji do ciąży bliźniaczej więc widocznie tak bywa...

Gość bonjourrrrr*
predyspozycje nie maja nic do rzeczy. ja takowych nie mialam - bliźniaki mam ;-P

moja kolezanka miala taki przypadek, ciaza blizniacza - ale drugi zarodek sie wchlonał w 6-7 tyg. urodzila zdrowe jedno dziecko. podobno to jest dosc czeste, dawniej po prostu o tym nikt nie wiedzial bo nie bylo usg.

Gość ananhhdhd
Moja mama tak miała kilka 16 lat temu, podobno drugi płód się wchłonął stąd jest tylko mój brat.

a moja koleżanka miała podobnie ale u niej się to inaczej skończyło :) mianowicie będą już w ciąży zaszła w drugą ciążę tak więc była w bliźniaczej gdzie między bliźniętami były 4 tygodnie różnicy i też na pierwszym usg było jedno a na drugim już dwa :) ale to bardzo żadki przypadek :) zdecydowanie częściej jest tak że ten drugi się wchłania i dobrze ktoś napisał że to częste tyle że kiedyś o tym nie wiedziano a teraz jeszcze częstsze bo są pigułki anty po których o mnogie ciąże dużo łatwiej :)

Gość genelepka
No właśnie. Ja brałam tabletki anty dość długo. Odstawiłam w grudniu,a w marcu zaszłam w ciążę. Właśnie zadzwoniła do mnie ginekolożka,żebym jutro o 8:30 stawiła się w szpitalu i tam doświadczony ultrasonografista jeszcze raz to zobaczy. Boże,jak ja się boję. A bywają takie przypadki,że ten ew.drugi się nie wchłonie i zagrozi temu pierwszemu?

Może przeczytała to forum i głupio jej się zrobiło, że ni potrafi dokładnie powiedzieć o co chodzi ;-))

Gość genelepka
Hehe :) No cóż... Stwierdziła,ze może to wcale nie być drugi zarodek,tylko coś innego. No tak,tylko co?

Gość moja znajoma
była w trojaczej ciąży i jedno sie wchłonęło. Urodziła zdrowe bliźnięta.